اقتصاد

افت قیمت نفت حاصل کاهش مصرف و ریسک‌های سیاسی

عضو هیئت علمی مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی با بیان اینکه کاهش طبیعی تقاضا در فصل بهار و کاهش شدت بحران‌های ژئوپلیتیکی در خاورمیانه از عوامل اصلی افت قیمت نفت در هفته‌های اخیر است، گفت: در صورت تداوم آرامش سیاسی و پرهیز از تشدید جنگ تعرفه‌ای، بازار نفت می‌تواند در مسیر تثبیت قیمت قرار گیرد.

مرتضی بهروزی‌فر در گفت‌وگو با خبرنگار شانا درباره دلایل سقوط اخیر قیمت نفت گفت: مصرف جهانی انرژی به‌طور طبیعی در فصل بهار کاهش می‌یابد. عمده مصرف نفت یا برای گرمایش در زمستان است، یا برای حمل‌ونقل در تابستان، به همین دلیل در بهار تقاضا افت می‌کند که افت قیمت را در پی دارد. این مسئله‌ای طبیعی است، اما عوامل دیگری هم آن را تشدید کرده‌اند.

وی ادامه داد: یکی از این عوامل، فضای نااطمینانی در اقتصاد جهانی به‌دلیل جنگ‌های تجاری و بحران‌های سیاسی است، به‌ویژه تنش‌هایی که بر سر تعرفه‌ها میان قدرت‌های اقتصادی شکل گرفته‌اند و می‌توانند سبب رکود شوند، این رکود به‌طور مستقیم مصرف انرژی را کاهش می‌دهد.

عضو هیئت علمی مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی بیان کرد: شدت تحولات خاورمیانه نسبت به سال گذشته کاهش یافته است. بحران لبنان کنترل شده، در سوریه ثبات بیشتری برقرار شده و نقش حوثی‌ها در حمل‌ونقل نفت کاهش یافته است. حتی امیدهایی وجود دارد که ایران و آمریکا به توافق‌هایی برسند و تنش‌ها کاهش یابد. همه اینها سبب کاهش ریسک‌های ژئوپلیتیکی و در نتیجه کاهش قیمت نفت شده‌اند.

بهروزی‌فر درباره آینده قیمت نفت با بیان اینکه در یکی دو ماه ابتدایی بهار، طبیعی است که قیمت‌ها در همین سطوح باقی بماند، اما اگر جنگ تعرفه‌ای میان قدرت‌های اقتصادی ادامه یابد و تعرفه‌ها گسترش یابند، قطعاً رکود اقتصادی در دنیا شکل خواهد گرفت و این رکود قیمت نفت را باز هم پایین خواهد آورد، بیان کرد: البته با توجه به تجربه و عقلانیت اقتصادی در دو سوی این مناقشه، بعید می‌دانم بحران طولانی شود. پیش‌بینی من این است که در ماه‌های آینده، قیمت نفت به محدوده ۷۰ تا ۸۵ دلار بازخواهد گشت.

وی در پایان به نقش سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در قیمت نفت اشاره کرد و گفت: اگر بحران تعرفه‌ها ادامه‌دار باشد، اوپک برای جلوگیری از سقوط بیشتر قیمت‌ها باید کاهش شدیدی در تولید ایجاد کند؛ موضوعی که اجماع روی آن کار دشواری است. به‌ویژه کاهش ۵ تا ۱۰ میلیون بشکه‌ای از بازار، تصمیم کوچکی نیست، بنابراین تنها در صورتی که بحران تعرفه‌ها موقت باشد، می‌توان به بازگشت ثبات امیدوار بود.

منبع: شانا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا