ال کارنیتین چیست و چه کاربردی دارد؟
ال کارنیتین، اسید آمینهای است که بدن آن را به صورت طبیعی تولید میکند. همچنین اکثر افراد ال-کارنیتین کافی را از طریق رژیم غذایی خود دریافت میکنند. با این حال، افرادی که سطح ال-کارنیتین پایینی دارند، شاید لازم باشد که به سراغ مصرف مکمل آن بروند. در ادامه نتایج مطالعات مختلف درباره این مکمل و ویژگیهایش را بررسی میکنیم تا متوجه شویم رابطه ال کارنیتین و لاغری چیست؟
ال کارنیتین چیست؟
ال کارنیتین، که همچنین به عنوان لووکارنیتین شناخته میشود، یک ساختار اسید آمینه طبیعی است که بدن آن را به صورت طبیعی تولید میکند. همچنین میتوان آن را از طریق رژیم غذایی دریافت یا به صورت مکمل خوراکی مصرف کرد.
ال-کارنیتین نقش مهمی در تولید انرژی دارد؛ زیرا چربی را به انرژی تبدیل میکند. ال-کارنیتین یک ماده مغذی ضروری مشروط است، به این معنی که بدن میتواند آن را به اندازه کافی بسازد، اما در برخی موارد، اگر بدن نتواند این ماده را به اندازه کافی تولید کند، ممکن است مجبور شود که این ترکیب را از غذا یا مکملهای خوراکی به دست آورد.
در بدن، کبد و کلیهها ال کارنیتین را از اسیدهای آمینه لیزین و متیونین تولید میکنند. کلیهها همچنین میتوانند الکارنیتین را برای استفاده بعدی ذخیره و مقدار اضافی را از طریق ادرار دفع کنند.
انواع ال-کارنیتین
ال-کارنیتین شکل رایجتری از کارنیتین است که در بدن و بسیاری از مکملها وجود دارد. اشکال دیگر کارنیتین عبارتند از:
- استیل ال کارنیتین: این شکل که گاهی به نام ALCAR نیز شناخته میشود، در متابولیسم نیز نقش دارد و دارای خواص محافظت کننده عصبی است که به محافظت از سیستم عصبی کمک میکند.
- دی کارنیتین: این نوع ایزومر نوری ال کارنیتین، برای بدن سمی است؛ زیرا ممکن است جذب سایر اشکال کارنیتین را مهار کند.
- ال-کارنیتین ال تارتارات: ورزشکاران ممکن است از این نوع در قالب مکملهای ورزشی استفاده کنند. تحقیقات نشان میدهد که این مکمل، میتواند برای به حداقل رساندن دردهای عضلانی و سرعت بهبودی مفید باشد.
- Propionyl-L-carnitine: این نوع کارنتین، خواص ضد درد و ضد روماتیسمی دارد و میتواند برای سلامت قلب مفید باشد.
ترکیبات مکمل ال کارنیتین
ال-کارنیتین ترکیبی است که در بدن از لیزین و متیونین تولید میشود و همچنین در غذا (به طور عمده در محصولات گوشتی) وجود دارد. میتوان آن را برای تولید استیل-ال-کارنیتین (ALCAR) استیل کرد که شبیه ال-کارنیتین است؛ اما این نوع، به طور موثرتری از سد خونی مغزی عبور میکند. ال-کارنیتین بیشتر به دلیل دخالتش در اکسیداسیون میتوکندری اسیدهای چرب با زنجیره بلند شناخته شده است.
کاربرد و فواید ال-کارنتین
ال-کارنیتین و به طور کلی کارنیتین یک جزء کلیدی در ایجاد انرژی برای سلولهاست. عملکرد اصلی آن، کمک به تجزیه اسیدهای چرب برای استفاده به عنوان انرژی و نیرومند نگه داشتن سلولهای بدن است. علاوه بر عملکردهای اصلی، ال-کارنیتین ممکن است فواید دیگری نیز برای بدن داشته باشد. اکنون مهمترین فواید این مکمل را معرفی خواهیم کرد.
۱. بهبود سلامت قلب
ال-کارنیتین ممکن است به برخی از نشانگرهای سلامت قلب کمک کند، اگرچه تحقیقات در این باره هنوز ادامه دارد. مکمل ال-کارنیتین به بهبود سطح ال کارنیتین در نارسایی قلب کمک میکند و میتواند سلامت قلب و گردش خون را در کوتاه مدت پس از حمله قلبی تقویت کند. این مکمل همچنین ممکن است به علائم نارسایی قلبی، مانند درد قفسه سینه و آریتمی کمک کند.
۲. بهبود عملکرد مغز
برخی از مطالعات حیوانی (انجام شده روی حیوان) نشان میدهد که فرم استیل-ال-کارنیتین (ALCAR)، میتواند به جلوگیری از زوال عقل مرتبط با افزایش سن و بهبود نشانگرهای یادگیری، کمک کند که خبر خوبی است.
مطالعات انسانی نشان میدهد که مصرف روزانه استیل-ال-کارنیتین به معکوس کردن کاهش عملکرد مغز مرتبط با آلزایمر و سایر بیماریهای مغزی کمک میکند.
در موارد خاص، ال-کارنیتین حتی ممکن است از مغز شما در برابر آسیب سلولی محافظت کند. در یک مطالعه ۹۰ روزه، افراد معتاد به الکل که روزانه ۲ گرم استیل-ال-کارنیتین مصرف میکردند، بهبود قابل توجهی را در تمام معیارهای عملکرد مغز تجربه کردند. با این حال، تحقیقات بیشتری در مورد مزایای طولانی مدت این ماده، برای افراد سالم مورد نیاز است.
۳. کمک به فرایند شیمی درمانی
گاهی اوقات، بعضی از درمانهای سرطان، مانند شیمی درمانی، ممکن است باعث شود که فرد دچار کمبود ال کارنیتین شود. در این موارد، مکملهای الکارنیتین میتواند به کاهش علائمی مانند خستگی و ضعف کمک کند.
محققان در حال حاضر در حال مطالعه این ترکیب به عنوان راهی برای جلوگیری از آسیب بافتی در اثر شیمی درمانی هستند، اما این تحقیقات در مراحل اولیه است.
۴. درمان بیماریهای کلیه یا کبد
از آنجایی که کلیهها و کبد به ایجاد و استفاده از ال کارنیتین کمک میکنند، هرگونه بیماری یا نارسایی در این اندامها ممکن است که منجر به کمبود ال کارنیتین بدن شود. پزشکان ممکن است که در این موارد، مکمل ال-کارنیتین را برای حمایت از عملکرد کلیهها و کبد و جلوگیری از کمبود آن توصیه کنند.
۵. اثر مثبت بر عملکرد ورزشی
وقتی صحبت از اثرات الکارنیتین بر عملکرد ورزشی میشود، شواهد به دست آمده متفاوت است. با این حال، چندین مطالعه به ال-کارنتین و بهبود عملکرد ورزشی اشاره میکند.
مزایای ال-کارنیتین میتواند غیرمستقیم باشد و پس از هفتهها یا ماهها ظاهر شود. به صورت کلی فواید ال-کارنتین برای ورزشکاران غالبا شامل موارد زیر میشود:
- ریکاوری: ال-کارنتین ریکاوری پس از ورزش را بهبود میبخشد.
- تامین اکسیژن عضلانی: اکسیژن رسانی به عضلات شما را افزایش میدهد.
- استقامت: جریان خون و تولید اکسید نیتریک را افزایش میدهد و به تأخیر ناراحتی و کاهش خستگی کمک میکند.
- درد عضلانی: درد عضلانی پس از ورزش را کاهش میدهد.
- تولید گلبولهای قرمز: تولید گلبولهای قرمز را افزایش میدهد که اکسیژن را در سراسر بدن و ماهیچههای شما انتقال میدهند.
۶. بهبود علائم دیابت نوع ۲
ال-کارنیتین همچنین ممکن است که علائم دیابت نوع ۲ و عوامل خطر مرتبط با آن را کاهش دهد. یک مطالعه روی افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ که داروهای ضد دیابت مصرف میکردند، نشان داد که مکملهای کارنیتین به طور قابل توجهی سطح قند خون را کاهش میدهد.
همچنین این مکمل میتواند یک آنزیم کلیدی به نام AMPK را در بدن افزایش دهد. این آنزیم، توانایی بدن شما را در استفاده از کربوهیدراتها بهبود میبخشد و با دیابت مبارزه میکند.
عوارض جانبی ال کارنیتین چیست؟
اکثر مردم ال کارنیتین را بدون هیچ مشکلی مصرف میکنند. با این حال، برخی از افراد ممکن است که عوارض جانبی گوارشی را هنگام مصرف ال کارنیتین تجربه کنند. این عوارض عبارتند از:
- گرفتگی و سوزش معده
- حالت تهوع و استفراغ
- اسهال
برخی هم ممکن است از بوی بد بدن (بویی شبیه ماهی) شکایت کنند که این مورد مضر نیست، اما احتمالا برای شما آزار دهنده باشد. بعضی از مطالعات نشان میدهد که سطوح بالای آن، در طولانی مدت ممکن است، ریسک بیماریهای قلبی عروقی مانند تصلب شرایین را افزایش دهد.
مکملهای ال کارنیتین ممکن است با برخی از آنتی بیوتیکها یا داروهای ضد تشنج تداخل داشته باشند. لازم است که حتما پیش از مصرف ال-کارنیتین با پزشک خود درباره عوارض و تداخل دارویی آن صحبت کنید.
نحوه مصرف ال-کارنیتین
مقدار مصرف ال-کارنیتین بسته به دلیل و هدف شما، متفاوت است. افرادی که مایل به مصرف ال کارنیتین هستند، باید ابتدا با پزشک مشورت کنند. دوز دقیق و زمان مصرف را پزشک شما باید برایتان تعیین کند و مطمئن شود که دچار تداخل دارویی نمیشوید.
دوز توصیه شده تقریباً ۱ تا ۳ گرم در روز است. با این حال، افرادی که دارای ناهنجاریهای ژنتیکی یا سایر شرایطی هستند که باعث کمبود ال کارنیتین میشود، باید حتما برای تعیین دوز دقیقتر با پزشک خود صحبت کنند.
آیا ال کارنیتین باعث لاغری میشود؟
از آنجایی که ال-کارنیتین به سوزاندن اسیدهای چرب برای انرژی کمک میکند، بسیاری از مردم تصور میکنند که مصرف آن، به کاهش وزن کمک کند. درباره ارتباط بین ال کارنیتین با لاغری تحقیقات بیشتری لازم است، اما برخی از مطالعات این ایده را تایید میکنند.
با این حال، بدن انسان بسیار پیچیده است و نتایج مطالعات انسانی و حیوانی متفاوت است. در یک مطالعه هشت هفتهای بر روی ۳۸ زن ورزشکار، تفاوتی در کاهش وزن بین کسانی که ال کارنیتین مصرف میکردند و کسانی که این کار را نمیکردند وجود نداشت.
از طرف دیگر، در بررسی ۹ پژوهش مختلف، محققان شواهدی برای حمایت از ادعای لاغری با ال-کارنتین پیدا کردهاند. تحقیقات بیشتری برای تایید مزایای ال-کارنتین و لاغری مورد نیاز است. با این حال، ال کارنیتین نمیتواند جایگزینِ رژیم غذایی مناسب و ورزش منظم شود.
ال کارنیتین مایع چیست؟
شربت ال-کارنتین یکی از اشکال کارنتین است که در قالب محلول خوراکی ۱۰۰۰ بی اس کی ۱۰ عدد ویال خوراکی تک دوز تجویز میشود و در افزایش متابولیسم بدن و در نهایت افزایش چربی سوزی نقش مهمی دارد.
این شربت توسط بعضی ورزشکاران و بدنسازان حرفهای برای بالا بردن انرژی و چربی سوزی حین تمرین استفاده میشود. باید بدانید که شربت ال کارنیتین ۱۰۰۰را نمیتوان سرخود مصرف کرد؛ چراکه موارد مصرف مشخصی دارد که لازم است توسط پزشک تعیین شود. شربت ال-کارنیتین معمولا برای موارد زیر تجویز میشود:
- کمبود اولیه یا ثانویه ال-کارنیتین ناشی از اختلالات متابولیسمی مادرزادی؛
- ترمیم بافت عضلانی و کاهش خستگی ورزشکاران؛
- برخی بیماریهای قلبی عروقی؛
- نقص عملکرد کلیوی.
منبع: روزیاتو