ایران خواستار خروج نیروهای خارجی ناخوانده از سوریه شد
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، امیر سعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت سازمان ملل پیرامون «وضعیت خاورمیانه: (سوریه)» گفت: مردم سوریه ادامه اشغال سرزمین خود یا هرگونه نقض حاکمیتشان را بر نمیتابند. جامعه بینالمللی باید درمقابل این گونه اقدامات بایستد.
متن سخنرانی نماینده ایران به شرح زیر است: این ماه سیزدهمین سالگرد آغاز درگیری در سوریه است. در خلال این سیزده سال، مردم سوریه آسیبهای زیادی دیدهاند و این درگیری پیامدهای نامطلوبی بر صلح، امنیت و ثبات سرتاسر منطقه داشته است.
از زمان آغاز درگیری در سال ۲۰۱۱، برخی کشورها برنامه سیاسی خود را در سوریه از طریق راه حلهای نظامی دنبال کردهاند. آنها ضمن نادیده انکاشتن اصول اساسی منشور سازمان ملل متحد، حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه را نقض نموده و از گروههای تروریستی و جدایی طلب حمایت کردهاند.
متأسفانه پس از سیزده سال، این کشورها به تحریم بهعنوان ابزاری برای دستیابی به اهدافی که از طریق مجاری نظامی یا دیپلماتیک نتوانستهاند دست یابند، متوسل میشوند.
آقای رئیس، پرداختن به علل ریشهای بحران در سوریه مستلزم اقدامات اساسی برای تضمین صلح، امنیت و ثبات پایدار است. چندین اصل کلیدی باید بهطور کامل توسط تمامی طرفهای درگیر رعایت شود.
اولاً باید پذیرفت که راه حل نظامی برای این بحران وجود ندارد. به همین ترتیب، اقداماتی مانند سیاسی کردن کمکهای بشردوستانه، ممانعت از بازگشت آوارگان و بیجاشدگان و بهویژه اعمال تحریمهای یکجانبه، تنها منتهی به تطویل بحران و تشدید آلام مردم سوریه مششود.
ثانیاً، مناقشه بدون حمایت کامل از حاکمیت، وحدت و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه قابل حل نیست. تحت هیچ شرایطی نمیتوان چنین عناصر اساسی را نادیده انگاشت.
مردم سوریه ادامه اشغال سرزمین خود یا هرگونه نقض حاکمیتشان را بر نمیتابند. جامعه بینالمللی باید درمقابل این گونه اقدامات بیاستد، زیرا چنین اقداماتی با اصول اساسی حقوق بینالملل در تعارض است.
جمهوری اسلامی ایران بار دیگر درخواست خود را برای خروج فوری تمامی نیروهای خارجی ناخوانده از سوریه تکرار میکند. به طور خاص، ما بر ضرورت خروج نیروهای آمریکایی که بخشهایی از خاک سوریه را اشغال کردهاند، تاکید میکنیم. علاوه بر این، احیای تمامیت ارضی سوریه مستلزم تلاش برای مبارزه بیوقفه با تمامی گروههای تروریستی است.
هرگونه توقف در این عملیات فرصت را برای این گروهها فراهم میکند تا موقعیت خود را مستحکم کرده و جنایات بیشتری مرتکب شوند. چنین توقفی موجب طولانیتر شدن درگیری و دشوارتر شدن دستیابی به راهحل سیاسی میگردد. با این حال، ضروری است که حفاظت از غیرنظامیان در خلال تلاشهای ضدتروریسم مورد توجه ویژه باشد.
جمهوری اسلامی ایران حملات نظامی و غیرقانونی رژیم اسرائیل در سوریه را تحریکآمیز دانسته و به شدت محکوم میکند. چنین حملات غیرقانونیای تنها به تشدید تنشها و تضعیف ثبات کمک میکند. رژیم صهیونیستی باید مسئولیت این اقدامات تهاجمی را بپذیرد و فوراً آنان خاتمه دهد.
آقای رئیس، درحالیکه ارائه کمکهای فوری بسیار مهم است، اما این امر بهعنوان راهحلی پایدار و درازمدت قابل اتکا نیست. تلاشها باید بر بازسازی زیرساختهای حیاتی، ایجاد شرایط برای بازگشت امن پناهندگان و آوارگان داخلی و پیشبرد روند سیاسی متمرکز شود.
لذا، جمهوری اسلامی ایران خواستار لغو فوری تحریمهای یکجانبه است. تداوم چنین اقدامات غیرانسانی موجب نقض حقوق اولیه مردم سوریه میشود، کل مردم سوریه را مجازات میکند و وضعیت اسفبار آسیب پذیرترین اقشار جامعه را تشدید مینماید. علاوه بر این، با توجه به ماهیت پیچیده و گسترده این تحریمها، معافیتهای بهاصطلاح بشردوستانه اغلب ناکارآمد هستند.
آقای رئیس، جمهوری اسلامی ایران به نوبه خود متعهد به حل این بحران از طریق راه حل سیاسی است. ما به حمایت از فرآیند سیاسی تحت رهبری و مالکیت سوریه و با تسهیلگری سازمان ملل متحد، و همچنین کمک به مردم و دولت سوریه برای بازگرداندن وحدت و تمامیت ارضی کشورشان ادامه خواهیم داد.
ما از تلاشهای آقای پدرسون، فرستاده ویژه و نماینده دبیر کل سازمان ملل متحد در امور جمهوری عربی سوریه، برای از سرگیری جلسات کمیته قانون اساسی بهعنوان سازوکاری موثر برای پیشبرد روند سیاسی حمایت میکنیم. در این راستا، تهران از سفر اخیر وی به دمشق و تعامل با مقامات سوریه استقبال میکند.
جمهوری اسلامی ایران همراه با شرکای خود در چارچوب مذاکرات آستانه متعهد به تلاش در راستای عادیسازی طولانیمدت و پایدار در داخل و اطراف سوریه است. ما از ادامه گفتگوی سوریه و ترکیه بهعنوان بخشی از این تلاش حمایت میکنیم.
ما همچنین از تلاش و همکاری در چارچوب مذاکرات آستانه برای اطلاع از سرنوشت افراد ناپدید شده حمایت میکنیم. در نهایت، بسیار مهم است که تمام تلاش ممکن برای تسهیل بازگشت امن و با عزت آوارگان سوری به وطن خود و رفع نیازهای بشردوستانه آنها بکار گرفته شود.
پایان