وب گردی

بلایی که «شوم‌گردی» سر ما می‌آورد!

اگر دائماً در رسانه‌های اجتماعی و سایت‌های خبری در حال گشت و گذار هستید تا از آخرین اخبار به ویژه اخبار تلخ و بد، مطلع شوید، به پدیده «شوم‌گردی» یا  دوم‌اسکرولینگ (Doomscrolling) دچار شده‌اید.

شوم‌گردی به معنای اسکن وسواس گونه رسانه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌ها برای یافتن اخبار بد است، که باعث ترشح هورمون‌های استرس شده و بر سلامت روانی و جسمی شما تأثیر می‌گذارد. 

برخی متخصصان عرصه سواد رسانه معتقدند که «بیماری شوم گردی بعد از کرونا شیوع پیدا کرد.» 

عده‌ای دیگر نیز این پدیده را با نگاه آخرالزمانی ترکیب کرده‌اند و می‌گویند که «این نوعی بیماری تازه است که در حوزه ذهن انسانها، نه فقط در این سوی جهان، که در ذهن همه انسان‌ها گسترش پیدا کرده است.»

شوم‌گردی باعث شده تا ما تنها ابعاد تاریک جهان آینده را ببینیم و آن را با فهم‌های مختلف، تعمیم دهیم، در حالی که همه آینده جهان تاریک نیست و بی‌شک تمام تحولاتی که در جهان ما رخ می‌دهد، هولناک نخواهد بود.

دنبال کردن وسواس‌گونه محتوا‌های تلخ، کلافه کننده، بد و آزاردهنده به عنوان سرگرمی، احتمال اینکه شخصیت‌های سالم را به افرادی سرخورده، افسرده و ناخوشایند تبدیل کند، بسیار زیاد است.

خیالتان را راحت کنم ترک عادت شوم‌گردی یا کنترل این عادت مخرب، یک هشدار جدی است.

برخی پژوهش‌ها، شوم‌گردی را به ندرت یک اقدام عمدی می‌دانند. جاشوا کلاپو (Joshua Klapow)، دکترا روانشناس و سازنده برنامه Mental Drive، در راستای همین موضوع می‌گوید که «این بیشتر یک وسواس است تا اعتیاد. وسواس به عنوان روال‌های مناسکی تعریف می‌شود که بخشی از زندگی روزمره می‌شود. آنها به طور کلی ریشه در ترس از این دارند که اگر این روال رعایت نشود، ممکن است اتفاق بدی بیفتد.»

بر اساس مطالعه‌ای در دانشگاه فلوریدا، شوم‌گردی اغلب با ترس از دست دادن همراه است که منجر به تمایل دائمی برای متصل ماندن به گوشی هوشمند می‌شود.

محققان زیاد بر اثرات عاطفی شوم‌گردی متمرکز نبودند، بنابراین نتوانستند نتیجه بگیرند که آیا این اقدام باعث اضطراب می‌شود یا خیر. با این حال، آنها پیشنهاد کردند که ممکن است شوم‌گردی و اضطراب از یکدیگر تغذیه کنند.

صرف نظر از این، غوطه‌ور کردن خود در اطلاعات منفی برای ساعت‌ها می‌تواند سلامت عاطفی شما را از بین ببرد و منجر به عاطفه منفی، بدبینی نسبت به جهان، عصبانیت و خشم، و یک حالت کلی از احساسی منفی شود. این حالت اغلب ساعت‌ها یا روز‌ها پس از پایان شوم‌گردی باقی می‌ماند.

 کلاپو در این باره می‌گوید که «شوم‌گردی تصور ما را از جهان با کشاندن ما به بخش واقعی، (اما تنها یک بخش جهان یعنی بخش منفی) تیره می‌کند.»

در ادامه به چند راهکار برای بیرون آمدن از چرخه شوم‌گردی خواهیم پرداخت.

 ۱. ساعت خود را به جای گوشی کوک کنید.

۲. از برنامه‌های دارای محدودیت زمانی استفاده کنید.

۳. پیاده‌روی بدون تلفنِ‌همراه داشته باشید.

۴. برای تغییر عادت‌های خود اراده راسخ داشته باشید.

۵. درگیر یک سرگرمی آفلاین باشید.

۶. سعی کنید هنگام غذا خوردن از پیگیری و در معرض اخبار منفی بودن دور باشید.

۷. یک استراحت آگاهانه در رسانه‌های اجتماعی داشته باشید.

۸. روی نکات مثبت محتوا‌های منتشر شده تمرکز کنید.

۹. هنگام فراغت به جای مراجعه به شبکه‌های اجتماعی، با عزیزان و دوستانتان صحبت کنید.

۱۰. به دنبال داستان‌های مثبت آنلاین باشید.

۱۱. مدیتیشن را تمرین کنید.

منبع: فارس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا