بهترین زمان خوردن سحری در ماه رمضان طبق طب سنتی
بهترین زمان خوردن سحری در ماه رمضان را اغلب خانواده ها ساعتی قبل از اذان صبح میدانند در حالی که ممکن است این ساعت وقت مناسبی برای غذا خوردن نباشد. این مقاله شادمگ اطلاعات مفیدی در خصوص سحری خوردن در اختیار شما قرار می دهد.
در ماه مبارک رمضان وعده صبحانه در افطار، وعده ناهار در سحر و وعده شام بعد از افطار، صرف شود تا مشکلی از نظر تغذیهای در طول این یک ماه و پس از آن ایجاد نشود.اگر نمیدانید که سحری چی درست کنیم از شادمگ کمک بگیرید.
سحری را کی بخوریم ؟
از آنجا که ماه رمضان این چند سال اخیر در فصل بهار است، اگر قرار باشد از ساعت ۱۲ شب تا زمان افطار چیزی نخورید، یعنی حدود ۲۰ ساعت خودتان را گرسنه و تشنه نگه خواهید داشت و ناشتا بودن ۲۰ ساعته میتواند متابولیسم بدن را پایین بیاورد و فرد را مستعد چاقی کند.
به همین دلیل برخی افرادبعد از ماه رمضان از ابتلا به اضافه وزن گله میکنند. از سوی دیگر، خالی ماندن معده برای ۲۰ ساعت میتواند باعث تشدید بیماریهای گوارشی هم بشود.
توجه داشته باشید که غذای سحری میتواند مانند غذای ناهار و البته با مواد پروتئینی کمتری باشد، زیرا متابولیسم گوشت و مواد پروتئینی، نیاز به دفع آب از بدن دارد که این امر میتواند باعث تشنه شدن شما در طول روز شود.
افت قند خون و کمبود آب بدن از دیگر مشکلات روزهدارانی است که سحری نمیخورند.
چنین افرادی معمولا از ساعتهای میانی روز به بعد دیگر تمرکزشان را از دست میدهند، نمیتوانند کارهای خود را به خوبی انجام دهند، بیش از حد خسته و عصبی میشوند و گاهی هم نای تکان خوردن ندارند.به همین دلیل تحت هیچ شرایطی نمیتوانیم برای هیچ فردی مجوز روزه بدون سحری صادر کنیم و به بهانه کار یا خستگی بگوییم که میتوان سحری را ساعت ۱۲ یا ۱ شب خورد.
اگر شما نمیتوانید غذای مفصلی در وعده سحر میل کنید، باز هم از خواب بیدار شوید و خوراکیهای مقوی مانند شیر و عسل و خرما، به همراه مقداری نوشیدنی دیگر مانند آب یا آبمیوه طبیعی بخورید. به هر حال خوردن هر نوع سحری از نخوردن آن بهتر است.
زمان خوردن سحری
انتخاب یک زمانبندی مناسب و برنامهریزی دقیق در ماه رمضان و به خصوص برای خوردن سحری اهمیت زیادی دارد. در واقع روزهداران باید با تنظیم ساعت برای سحری به موقع از خواب بیدار شوند تا زمان کافی برای صرف غذا و مایعات را داشته باشند.
برای راحتی کار پیشنهاد میشود از شب قبل غذای سحری را آماده کنید و صبح تنها غذا را گرم و میل کنید. این کار موجب میشود تا زمان بیشتری برای خوردن غذا، سالاد، مایعات و میوه داشته باشید.
اگر از قبل غذای سحری بدون نون یا برنجی را آماده کردهاید، میتوانید ۱ ساعت قبل از اذان از خواب بیدار شوید. قبل از هر چیزی باید بدانید که خوردن سحری همانند وعده ناهار است و افطار باید همانند صبحانه سبک و کم حجم باشد.
از همین رو وعده غذایی شما برای سحری باید کامل باشد تا انرژی مورد نیاز را تا زمان افطار فراهم کند. بهتر است برای سحری یک وعده غذای سالم و مقوی و کم چرب میل کنید تا بدن شما با کمبود انرژی مواجه نشود.
فراموش نکنید که مصرف غذاهای چرب، شور و حجیم موجب میشود تا در طول روز احساس تشنگی و سنگینی بیشتری را تجربه کنید. در واقع سوخت و ساز غذاهای چرب نیاز به آب بیشتری دارد و این موضوع بدن را با کم آبی مواجه میکند.
موضوع مهمی که باید در مورد زمان خوردن سحری و زمان خوابیدن بدانید این است که به هیچ عنوان بعد از خوردن سحری بلافاصله نخوابید. بهتر است بین خوردن غذا و خواب حداقل ۲۰ دقیقه فاصله ایجاد کنید.
این کار از بروز مشکلات گوارشی، تلخی و خشکی دهان و همچنین خواب پریشان جلوگیری میکند و موجب میشود تا بعد از بیدار شدن از خواب احساس سنگینی، ترش کردن و مشکلات کمتری را تجربه کنید و در طول روز نیز سرحالتر باشید.
بهترین زمان خوردن سحری در ماه رمضان
بهتر است نیم ساعت قبل از اذان صبح سحریتان را تمام کنید و در مدت باقیمانده به عبادت بپردازید و نزدیک اذان نصف لیوان شربت آبلیمو و کمی عسل بنوشید.
چه در سحر و چه در افطار بیشتر از یکسوم معده را پر نکنید که در افراد بالغ بهطور نسبی چیزی حدود ۳۳۰ تا ۵۰۰ گرم میشود یعنی در هر وعده بیشتر از این مقدار غذا میل نکنید و اگر باز هم میل داشتید، دست از غذا بکشید که حدوداً بعد از ۲۰ تا ۳۰ دقیقه احساس سیری میکنید زیرا پیام سیری از معده حدوداً ۲۰ دقیقه دیرتر به مغز میرسد البته دقت شود که مجموع غذا و سبزیجات نباید بیشتر از ۵۰۰ گرم شود.
بهترین زمان صرف آب در سحری
درست همانند بهترین زمان خوردن سحری، انتخاب زمان مناسب برای خوردن آب نیز میتواند جلوی کم آبی بدن و تشنگی فرد روزهدار در طول روز را بگیرد. اما بهترین زمان مناسب آب خوردن برای روزهداران چه موقعی است؟
به طور کلی بدن ما در طول روز به میزان زیادی آب و مایعات نیاز دارد. خوردن حدود ۸ لیوان آب در طول روز برای سرحال بودن و حفظ سلامت بدن لازم و ضروری است. میزان آب مورد نیاز بدن هر فرد نیز با توجه به نیاز بدن فرد و وزن او تعیین میشود. از همین رو مصرف به اندازه و به موقع آب در زمان سحری میتواند بدن را در طول روز هیدراته نگه دارد و از بروز کم آبی بدن جلوگیری کند.
کارشناسان تأکید میکنند که برای خوردن آب در سحری باید آن را با فاصله میل کنید. خوردن یک باره آب به مقدار زیاد موجب افزایش حجم ادرار و کم آبی بدن میشود. در واقع اگر در زمان سحری چند لیوان آب پشت سر هم بنوشید، خیلی زود نیاز به دستشویی خواهید داشت و آب اضافی از بدن شما خارج میشود.
از همین رو سعی کنید بعد از بیدار شدن از خواب ابتدا یک لیوان آب بخورید. نیم ساعت بعد از خوردن آب، غذا میل کنید و نیم ساعت بعد از خوردن سحری نیز دوباره آب بنوشید. استفاده از انواع سبزیجات و میوهها و همچنین شربتهای خانگی نیز میتواند از بروز کم آبی بدن در طول روز جلوگیری کند.
چرا باید سحری بخوریم؟
جدا از این که به بهترین زمان صرف سحری پرداختیم، لازم است کمی هم در مورد اهمیت خوردن سحری و عوارض نخوردن سحری بدانید. بسیاری از افراد به خاطر لاغر شدن و یا ناتوانی برای بیدار شدن برای سحری بدون خوردن سحری روزه میگیرند.
در چنین شرایطی بدن شما بعد از خوردن شام تا افطار روز بعد گرسنه میماند. این موضوع موجب میشود تا فرد حدود ۲۰ ساعت آب و مواد غذایی مصرف نکند و از همین رو متابولیسم فرد به شدت کاهش پیدا میکند.
جالب است بدانید که این افراد به جای لاغر شدن معمولاً بیشتر مستعد چاقی و اضافه وزن میشوند. زیرا بدن در طول روز سوخت و ساز نخواهد داشت و این موضوع موجب میشود تا فرد سریعتر چاق شود.
از طرف دیگر عدم مصرف سحری موجب بروز بیماریهای گوارشی و حتی بروز مشکلاتی جدی نظیر زخم معده میشود و میتواند سلامت فرد را تحت تأثیر قرار دهد. افرادی که سحری نمیخورند دچار افت قند و کمبود آب میشوند و از همین رو در طول روز احساس خستگی مفرط، عدم تمرکز و سرگیجه خواهند داشت و با مشکلاتی جدی روبرو خواهند شد.
کارشناسان توصیه میکنند حتی افرادی که زمان کافی برای خوردن سحری ندارند، بهتر است در وعده سحری از یک لیوان شیر و عسل به همراه چند عدد خرما استفاده کنند تا بدن انرژی لازم را در طول روز داشته باشد.
تا چه زمانی مجاز به خوردن سحری هستیم؟
از منظر کارشناسان دینی خوردن سحری درست تا قبل از شروع اذان بلامانع است و فرد روزهدار باید با شنیدن اذان از خوردن و آشامیدن هر گونه مواد غذایی و مایعات اجتناب کنید. معمولاً بهتر است که روزهداران از ۱۰ دقیقه نزدیک به اذان خوردن و آشامیدن را کنار بگذارند.
در واقع علمای دینی همواره تأکید میکنند که حتی اگر فردی درست در لحظه اذان غذایی در دهان گذاشت باید با شنیدن اذان آن را از دهان خود خارج کند تا روزه باطل نشود. اما در صورتی که در حال جویدن و خوردن غذا باشد، میتواند لقمه غذا را بخورد و از خوردن مجدد غذا پرهیز نماید.
حکم مراجع تقلید درباره زمان مجاز برای خوردن سحری
آیتالله خامنهای:
مقتضى است که مؤمنین محترم جهت رعایت احتیاط در مورد امساک روزه و وقت نماز صبح، همزمان با شروع اذان صبح از رسانهها براى روزه امساک کنند و حدود ۵ الى ۶ دقیقه بعد از اذان، شروع به اداى نماز صبح نمایند.
آیتالله مکارم شیرازی:
بر مؤمنین لازم است قبل از اذان صبح برای روزه امساک کنند و احتیاطاً ۵ دقیقه بعد از تمام شدن اذان، نماز بخوانند. اگر هنگامى که مشغول خوردن غذا یا نوشیدن آب است بفهمد که اذان صبح شده، باید آنچه را که در دهان است بیرون بیاورد و اگر عمداً فرو بدهد روزهاش باطل است و کفاره هم دارد.
اگر فردی بدون اطلاع از شروع اذان صبح و یا از روی ندانستن حکم، خوردن و آشامیدن را ادامه داده است در صورتی که تا پیش از پایان اذان، خوردن و آشامیدن را ترک کرده، استثنائا روزه این روز صحیح است.
آیتالله صافی گلپایگانی:
در وجوب امساک، ملاک تحقق فجر صادق است؛ لذا اگر شروع اذان مقارن با طلوع فجر باشد و یا از اذان مؤذن وقتشناس اطمینان به دخول وقت حاصل شود، امساک واجب است و خوردن و آشامیدن جایز نیست.
آیتالله سیستانی:
اگر یقین دارید که وقت داخل شده است نمیتوانید چیزی بخورید.
غذاهای ممنوع برای سحری
روزه داران باید از مصرف غذاهایی که موجب تشنگی میشوند مانند مواد غذایی چرب، پرحجم، سرخ شده، فست فودها مانند سوسیس و کالباس، انواع سسها، ادویه جات تند مانند فلفل، دارچین و زنجبیل پرهیز همچنین این افراد باید از غذاهای سبک، مغذی و کمحجم در وعده سحری استفاده کنند.
بهترین غذا برای سحری
غذای سحری باید مانند یک صبحانه کامل باشد؛ غلات سبوسدار، میوه و سبزیجات آبدار، سیب زمینی، برنج به مقدار کم (۱۰ تا ۱۵ قاشق غذاخوری)، خرما، توت سفید، شاتوت، خیار، گوجه فرنگی، کرفس و کدو سبز از جمله مواد غذایی مناسب برای وعده سحری هستند.
روزهداران باید از مواد پروتئینی مانند تخممرغ آبپز عسلی، مغز بادام و چهارمغز (گردو، بادام، فندوق و پسته) در وعده سحر استفاده کنند.سیب زمینی آبپز با تخممرغ غذایی مناسب برای وعده سحری است.این غذا حاوی ویتامینهای A.، E.، اسید چرب امگا ۳، کلسیم، منیزیم، روی، پتاسیم، فسفر و پروتئین بالا است. این غذا انرژی زیادی تولید میکند و برای افراد لاغر و ورزشکاران روزهدار بسیار مفید است.
شربتهای سنکجبین، لیموترش تازه با عسل، خاکشیر، تخم شربتی به همراه گلاب، عرق بیدمشک و عسل از جمله نوشیدنیهای مناسب برای وعده سحری محسوب میشوند؛ روزهداران باید از مصرف قهوه و چای پر رنگ به مقدار زیاد در وعدههای سحری و افطاری پرهیز کنند.
پایان
منبع: مجله شاد