بیوگرافی همایون تبریزیان بازیگر سینمای قبل از انقلاب
محمدعلی تبریزیان با نام هنری همایون بازیگر پیشکسوت سینمای ایران و یکی از کمدینهای محبوب پیش از انقلاب بود که در ۲۷ تیر ۱۴۰۴ در ۸۸ سالگی چشم از جهان فروبست. او طی دوران فعالیت خود در نزدیک به ۱۰۰ فیلم سینمایی نقشآفرینی کرد و بهخاطر بازی در نقشهای کمدی مشهور شد. همایون با هنرمندانی چون محمدعلی فردین و بهروز وثوقی همبازی بوده و در فیلمهای پرفروشی مانند سلطان قلبها بازی کرد.
بیوگرافی همایون تبریزیان

تولد و خانواده
محمدعلی تبریزیان در ۱۵ اردیبهشت ۱۳۱۶ در شهر مشهد به دنیا آمد. تبریزیان در میان چهار فرزند خانواده بزرگ شد و گفته میشود که دو خواهر و یک برادر داشت. او بعدها برای فعالیت هنری نام همایون را به عنوان نام هنری خود برگزید.
آغاز فعالیت هنری

همایون از نوجوانی به سینما علاقهمند شد و در اواخر دهه ۱۳۳۰ وارد دنیای بازیگری گردید. نخستین حضور سینمایی او در سال ۱۳۳۸ و با بازی در فیلمهای داماد میلیونر و بیستارهها رقم خورد. او در این فیلمها که جزو آثار کمدی آن دوره بودند، نقشهای فرعی را ایفا کرد اما بازی روان و چهره بامزهاش توجه سینمادوستان را جلب نمود.
شهرت و آثار شاخص

در دهههای ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰، همایون به یکی از پرکارترین و محبوبترین بازیگران سینمای فارسی بدل گشت. وی در دستکم ۹۸ فیلم سینمایی ایفای نقش کرد و عمدتاً در نقشهای کمدی و طنز ظاهر میشد که میان مردم بسیار پرطرفدار بودند.

تبریزیان به خاطر بازی در فیلم موزیکال سلطان قلبها (۱۳۴۷) به شهرت فراوانی رسید. او در این فیلم کنار ستارگانی چون محمدعلی فردین و آذر شیوا نقشآفرینی کرد و شخصیت کمدی ارائه داد که در خاطر تماشاگران ماندگار شد.

نقطه عطف دوران کاری او بازی در فیلم تپلی (۱۳۵۱) بود که در آن برای اولین بار نقش اول یک فیلم را برعهده گرفت. همایون در تپلی برخلاف اکثر نقشهای قبلیاش، کاراکتری جدیتر ایفا کرد و تواناییهای خود را در بازی نقشهای غیرکمدی نیز نشان داد. بازی در این فیلم برای او موفقیتآمیز بود و جوایزی همچون جایزه سپاس را برای آن به دست آورد.

از دیگر فیلمهای شاخص کارنامه همایون تبریزیان میتوان به باباخالدار، دنیای آبی، آقای جاهل، شاهرگ و شورش اشاره کرد. همایون به طور مکرر با چهرههای مطرح آن زمان از جمله پوری بنایی، محمدعلی فردین و ناصر ملکمطیعی همکاری داشت و حضورش در کنار این ستارگان، محبوبیت او را دوچندان میکرد.
همسر و فرزندان

همایون با مهرانگیز فرحزادی ازدواج کرد. همسرش مهرانگیز خاله لیلا فروهر (خواننده و بازیگر معروف) است. حاصل ازدواج همایون و همسرش دو فرزند بود؛ یک دختر و یک پسر به نام امید تبریزیان که مانند پدر وارد دنیای بازیگری شد. هرچند امید تنها در چند نقش، از جمله در فیلم ماندگار سگکشی ظاهر شده و حضور محدودی در سینما داشته است. همسر همایون نیز سابقه بازیگری تئاتر داشته است.
جالب است بدانید به روایتی، معرفی لیلا فروهر کودک به دنیای سینما برای بازی در سلطان قلبها توسط همایون انجام شد و او لیلا را به فردین برای آن فیلم معرفی کرد.
پایان دوران بازیگری و دوران پس از انقلاب

با وقوع انقلاب ۱۳۵۷، فعالیتهای سینمایی همایون نیز دستخوش تغییر اجباری شد. او جزء نسلی از بازیگران سینمای موسوم به فیلمفارسی بود که پس از انقلاب اجازه ادامه فعالیت هنری نیافتند. خود او سالها بعد از این دوران به عنوان «سالهای حسرت» یاد کرد و گفت که سالها در حسرت بازگشت به صحنه سینما ماند.
او در مصاحبهای با اشاره به اینکه پس از پیروزی انقلاب به دادگاه اوین فراخوانده شد، گفته بود: «به ما گفتند که به دادگاه اوین برویم و قرار است ما را ارشاد کنند، پس از آن ماجراها ما بازرس گوگول را در تئاتر پارس لالهزار اجرا رفتیم و با استقبال روبهرو شد اما فعالیتم در سنیما ادامهدار نشد.»

همایون از سال ۱۳۵۷ به بعد دیگر در هیچ فیلمی حضور پیدا نکرد و به نوعی خانهنشین شد. او برای امرار معاش به شغل دیگری روی آورد و در دهههای ۱۳۶۰ و ۱۳۷۰ یک رستوران در تهران دایر کرد.

هرچند در اواخر دهه ۱۳۸۰، با تغییراتی در فضای فرهنگی کشور، به بعضی بازیگران قدیمی اجازه بازگشت به سینما داده شد، همایون دیگر انگیزه و توان بازگشت را در خود نمیدید. او در مصاحبهای اظهار داشت که دیگر علاقهای به بازیگری ندارد و حتی اگر مجوز هم بدهند، در سنین بالا انرژی و حال آن را ندارد. به گفته خودش، «آن زمانی که باید مجوز میدادند، دهه شصت و هفتاد بود که انرژی داشتیم ولی نه به من و نه به فردین و نه به پوری بنایی اجازه فعالیت ندادند»ب
پس از انقلاب همایون تنها به عنوان مهمان در برخی محافل تجلیل سینمایی حضور مییافت.
شبکههای اجتماعی

صفحه اینستاگرام همایون تبریزیان با شناسه @homayoun_tabrizian بیش از ۱۳هزار دنبالکننده دارد.
درگذشت

همایون تبریزیان پس از یک دوره بیماری و کهولت سن، سرانجام در ۲۷ تیر ۱۴۰۴ در سن ۸۸ سالگی درگذشت. خبر درگذشت. علت درگذشت او ایست قلبی عنوان شده است. بسیاری از هنرمندان در فضای مجازی یاد همایون را گرامی داشتند و از او به عنوان یکی از چهرههای ماندگار سینمای پیش از انقلاب یاد کردند.
فهرست آثار همایون تبریزیان

- زن و زمین/خوشغیرت (۱۳۵۷)
- جانی و تپل (۱۳۵۶)
- پاکباخته (۱۳۵۵)
- مردی در آتش (۱۳۵۵)
- بابا خالدار (۱۳۵۴)
- خانهخراب (۱۳۵۴)
- شاهرگ (۱۳۵۴)
- آقای جاهل (۱۳۵۲)
- خیالاتی (۱۳۵۲)
- دل خودش میخواد (۱۳۵۲)
- شورش (۱۳۵۲)
- فرزند شمشیر (۱۳۵۲)
- اسیر (۱۳۵۱)
- تپلی (۱۳۵۱)
- مرغ تخمطلا (۱۳۵۱)
- بابا شمل (۱۳۵۰)
- دختر فراری (۱۳۵۰)
- شوفر خوشگله (۱۳۵۰)
- حادثهجویان (۱۳۴۹)
- علی بیغم (۱۳۴۹)
- قوز بالا قوز (۱۳۴۹)
- مأمور ما، سلیم (۱۳۴۹)
- لیلی و مجنون (فیلم ۱۳۴۹)
- یاقوت سهچشم (۱۳۴۹)
- جیببر خوشگله (۱۳۴۸)
- دنیای آبی (۱۳۴۸)
- کاسبهای محل (۱۳۴۸)
- مالک دوزخ (۱۳۴۸)
- پلی بهسوی بهشت (۱۳۴۷)
- چرخ بازیگر (۱۳۴۷)
- خشم کولی (۱۳۴۷)
- دنیای پوشالی (۱۳۴۷)
- ستاره هفت آسمان (۱۳۴۷)
- سلطان قلبها (۱۳۴۷)
- عشق قارون (۱۳۴۷)
- مرد حنجرهطلایی (۱۳۴۷)
- مردانه بکُش (۱۳۴۷)
- ایمان (۱۳۴۶)
- دروازه تقدیر (۱۳۴۶)
- زنها و شوهرها (۱۳۴۶)
- سرنوشت (۱۳۴۶)
- گوهر شبچراغ (۱۳۴۶)
- مأمور ۰۰۰۸ (۱۳۴۶)
- مرد بیستاره (۱۳۴۶)
- نسیم عیار (۱۳۴۶)
- هارون و قارون (۱۳۴۶)
- امروز و فردا (۱۳۴۵)
- پروفسور نخاله (۱۳۴۵)
- حاتم طائی (۱۳۴۵)
- داماد فراری (۱۳۴۵)
- شمسی پهلوان (۱۳۴۵)
- فیل و فنجان (۱۳۴۵)
- قفس طلایی (۱۳۴۵)
- قهرمان دهکده (۱۳۴۵)
- گدایان تهران (۱۳۴۵)
- گنجینه سلیمان (۱۳۴۵)
- یک قدم تا بهشت (۱۳۴۵)
- خروس جنگی (۱۳۴۴)
- خوشگل خوشگلا (۱۳۴۴)
- داغ ننگ (۱۳۴۴)
- زشت و زیبا (۱۳۴۴)
- سرسام (۱۳۴۴)
- شیرمرد (۱۳۴۴)
- شیطون بلا (۱۳۴۴)
- مرخصی اجباری (۱۳۴۴)
- بنبست (۱۳۴۳)
- سه تفنگدار (۱۳۴۳)
- وسوسه (۱۳۴۳)
- آقای هفترنگ (۱۳۴۲)
- جدال در مهتاب (۱۳۴۲)
- نابغه هفتماهه (۱۳۴۲)
- دخترها اینطور دوست دارند (۱۳۴۱)
- زن دشمن خطرناکیست (۱۳۴۱)
- طلای سفید (۱۳۴۱)
- قربون خودم (۱۳۴۱)
- گرگهای گرسنه (۱۳۴۱)
- نصیب و قسمت (۱۳۴۱)
- آسوپاس (۱۳۴۰)
- آهنگ دهکده (۱۳۴۰)
- بیوههای خندان (۱۳۴۰)
- پستچی (۱۳۴۰)
- خانم عوضی گرفتین (۱۳۴۰)
- خروس بیمحل (۱۳۴۰)
- دام عشق (۱۳۴۰)
- دختران حوا (۱۳۴۰)
- دختری فریاد میکشد (۱۳۴۰)
- صد کیلو داماد (۱۳۴۰)
- علی واکسی (۱۳۴۰)
- گُلی در شورهزار (۱۳۴۰)
- مرغابی سرخکرده (۱۳۴۰)
- آخرین هوس (۱۳۳۹)
- آینه تاکسی (۱۳۳۹)
- اول هیکل (۱۳۳۹)
- عروسک پشت پرده (۱۳۳۹)
- کی به کیه؟ (۱۳۳۹)
- از پاریس برگشته (۱۳۳۸)
- بیستارهها (۱۳۳۸)
- داماد میلیونر (۱۳۳۸)







منبع: روزیاتو