بیوگرافی و آثار ناصر ملک مطیعی + تصاویر
ناصر ملک مطیعی بازیگر و کارگردان ایرانی سالهای دور سینما بود که مانند همتایانش محمدعلی فردین و بهروز وثوقی پس از انقلاب امکان ادامه فعالیت هنری را نیافت. او در طول دوران فعالیتش در سینمای پیش از انقلاب در بیش از ۹۰ فیلم سینمایی بازی کرد و ۹ فیلم را نیز به عنوان کارگردان جلوی دوربین برد.
بیوگرافی ناصر ملک مطیعی
ناصر ملک مطیعی در ۲۲ فروردین ۱۳۰۹ در تهران متولد شد.
او فارغالتحصیل رشته تربیت بدنی از دانشسرای عالی تهران است و قبل از آنکه به سینما بیاید معلم ورزش دبیرستانهای تهران بود. او سپس از معلمی به تئاتر و سپس دوبلوری رسید و بهعنوان بازیگر جلوی دوربین درخشید.
از فیلمهای بهیادماندنی ملک مطیعی میتوان به «قیصر»، «طوقی»، «پهلوان مفرد»، «سه قاپ»، «قلندر»، «ابرمرد» و سریال «سلطان صاحبقران» اشاره کرد.
او همچنین چندین فیلم کارگردانی کرد. ازجمله «سوداگران مرگ» (۱۳۴۱)؛ فیلمی درباره مبارزه با قاچاقچیان هرویین که یکی از بهترین فیلمهای پلیسی/جنایی دهه ۴۰ محسوب میشود.
خانواده و مدرسه
ناصر ملک مطیعی در منطقه معروف به «دروازه شمیران» تهران به دنیا آمد. آشناییاش با سینما از سن خیلی کم شروع شد. امتیاز او به نسبت بقیه بچههای سینمادوست آن روزها این بود که پدر خودش صاحب یک سالن سینما (سینما شرق واقع در خیابان سیروس) بود و در سالهای نمایش فیلمهای صامت، جواد معروفی پای پردهاش پیانو میزد. برخلاف تداوم نام ناصر ملکمطیعی در سینما، پدر او که در اصل کارمند وزارت پست و تلگراف بود چندان خیری از سینماداری ندید و بعد از مدتی ضرر دیدن، سینمایش را واگذار کرد.
ملک مطیعی به موازات تحصیل عمومی، درس بازیگری را در مدرسه شبانه یاد گرفت. معلم ورزش دبیرستان شد و در کنارش انجمن نمایش مدرسه را هم میگرداند. او حتی در مدرسه دارالفنون دوره داوری کشتی دید.
اولین بازی در ۱۹ سالگی
در زمان فعالیت در هنرستان هنرپیشگی نزد دکتر «اسماعیل کوشان» (موسس استودیو میترا فیلم و پارس فیلم) که تازه از آلمان آمده بود تست بازیگری داد. به این ترتیب در سال ۱۳۲۸ وقتی ۱۹ ساله بود در صحنه کوتاهی از فیلم «واریته بهاری» بازی کرد.
بعد از دیپلم به عنوان معلم ورزش مشغول به کار شد. تا اینکه سال ۱۳۳۰ برای دومین بار در فیلم «شکار خانگی» نقش کوتاهی در حد بیان یک جمله کوتاه ایفا کرد.
اما بازی در فیلم «ولگرد» در سال ۱۳۳۱ بود که ملک مطیعی را به محبوبیت رساند. او برای بازی در این فیلم اولین قرارداد حرفهای خود را بست.
پس از آن فیلم جنایی (با مایههای ملودرام) «چهارراه حوادث» ساموئل خاچیکیان که یکی از خوشساختترین آثار تاریخ سینمای ایران در آن دوران است، ملک مطیعی را در مسیر ستاره شدن قرار داد.
شهرت از سینما تا تلویزیون
ناصر ملک مطیعی سال ۱۳۳۲ در فیلم «گرداب» به کارگردانی حسن خردمند بازی کرد که نخستین فیلم رنگی ایران بود. با این حال نقطه عطف زندگی حرفهای او در سال ۱۳۴۸ و با فیلم «قیصر» رقم خورد. جایی که در نقش «داش فرمون» در کنار بهروز وثوقی ظاهر شد.
رواج فیلمهای موسوم به کلاه مخملی و حضور ملکمطیعی در آنها هم باعث افزایش باورنکردنی شهرتش شد و هم تکرارها و حضور در فیلمهای سرهمبندیشده تا حدی استعدادهایش را تلف کرد.
اما نباید فراموش کرد که ملکمطیعی نه میخواست و نه احتمالاً میتوانست مثل ستارههای دیگری مثل فردین، زیر آواز بزند و احتمالاً فیلمهای کلاه مخملی و لباس جاهلی (که از آن طرف فردین در به تن کردن آنها ناموفق بود) باعث تمایز او میشد قلمرویی سینمایی میساخت که ملکمطیعی میتوانست در آن بیرقیب بماند.
ملک مطیعی همچنین بازی درخشانی در سریال «سلطان صاحب قران» به کارگردانی علی حاتمی به نمایش گذاشت.
ورود فردین به سینما
پس از دهه ۴۰ شمسی، با حضور محمدعلی فردین در سینما به عنوان «جوان اول» فیلمها، به تدریج از محبوبیت ملک مطیعی کاسته شد.
ناصر ملکمطیعی در حمایت از جوانان و عدم حسادت به همکارانش در صنعت سینمایی که چنین صفتهایی در آن کمیاباند شهره بود. در خیلی از نمونهها او به عنوان نقش فرعی در فیلمهای دیگران بازی کرد تا باعث کمک به گیشه این فیلمها شود.
او پیش از مرگ خود در مصاحبهای گفته بود: «من خودم فردین را وارد سینما کردم. مرحوم تختی، فردین را به من معرفی کرد و از من خواست او را به سینما معرفی کنم. هیچ گاه به این قضیه فکر نکردم که او از من جلو بزند. همیشه خم شدم تا دیگران از من بالا بروند. هیچ وقت حسادت نکردم و از کسی دلخور نشدم. چون به خودم معتقد بودم.»
ازدواج
ناصر ملک مطیعی با قمر اسکندری (مهین) ازدواج کرد و از او صاحب یک دختر به نام شیرین و یک پسر به نام امیرعلی شد.
همسر ناصر ملک مطیعی مدتها پیش فوت کرد و او بعد از مرگ همسرش دیگر ازدواج نکرد.
مهاجرت و بازگشت به وطن
بعد از انقلاب به آمریکا رفت و در یک سوپرمارکت مشغول به کار شد اما خیلی زود به کشور بازگشت و یک شیرینیفروشی راه انداخت و سپس در کار املاک فعالیت کرد.
بازگشت به سینما بعد از ۳۵ سال
ناصر ملکمطیعی پس از ۳۵ سال دوری از سینمای ایران، سرانجام در سال ۱۳۹۲ در فیلم «نقش نگار» ساخته علی عطشانی بازی کرد. این تنها حضور او روی پرده سینما بعد از انقلاب به جز نقش کوتاهش در فیلم «برزخیها» ساخته ایرج قادری بود که نامی از او در تیتراژ فیلم نیامد و موجب سرخوردگی او شده بود.
حواشی
در سال ۹۶ جلوگیری از پخش دو گفتگوی ناصر ملک مطیعی در دو برنامه «من و شما» و «دورهمی» حواشی بسیاری به دنبال داشت و مدیران صدا و سیما عدم تایید حضور او را دلیل این تصمیم دانستند؛ مصاحبههایی که با گذشت شش سال هنوز پخش نشدهاند.
درگذشت
ناصر ملکمطیعی در ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ به دلیل مشکلات تنفسی و کلیوی در بیمارستان آتیه تهران بستری شد و چند روز بعد در در ۴ خرداد ۱۳۹۷ در ۸۸ سالگی درگذشت. پیکر او روز بعد با حضور جمع کثیری از اهالی سینما و مردم از مقابل خانه سینمای ایران تشییع و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا در کنار آرامگاه محمدعلی فردین دفن شد.
فیلمهای سینمایی ناصر ملک مطیعی
● واریته بهاری – ۱۳۲۸
● شکار خانگی – ۱۳۳۰
● ولگرد – ۱۳۳۱
● گرداب – ۱۳۳۲
● افسونگر – ۱۳۳۲
● غفلت – ۱۳۳۲
● چهارراه حوادث – ۱۳۳۳
● اتهام – ۱۳۳۵
● هفده روز به اعدام – ۱۳۳۵
● بازگشت به زندگی – ۱۳۳۶
● عروس فراری – ۱۳۳۷
● طلسم شکسته – ۱۳۳۷
● دشمن زن – ۱۳۳۷
● دوقلوها – ۱۳۳۸
● ستارگان میدرخشند – ۱۳۳۹
● اول هیکل – ۱۳۳۹
● آرامش قبل از طوفان – ۱۳۳۹
● عمو نوروز – ۱۳۴۰
● عسل تلخ – ۱۳۴۰
● سایه سرنوشت – ۱۳۴۰
● آس و پاس – ۱۳۴۰
● کلاه مخملی – ۱۳۴۱
● عروس دهکده – ۱۳۴۱
● سوداگران مرگ – ۱۳۴۱
● با معرفت ها – ۱۳۴۲
● آراس خان – ۱۳۴۲
● مردها و جاده ها – ۱۳۴۲
● لذت گناه – ۱۳۴۳
● ابرام در پاریس – ۱۳۴۳
● یک پارچه آقا – ۱۳۴۴
● پاسداران دریا – ۱۳۴۴
● هاشم خان – ۱۳۴۵
● میلیونر فراری – ۱۳۴۵
● قهرمان دهکده – ۱۳۴۵
● قفس طلایی – ۱۳۴۵
● فرار از حقیقت – ۱۳۴۵
● حسین کرد – ۱۳۴۵
● گذشت بزرگ – ۱۳۴۶
● طوفان نوح – ۱۳۴۶
● جاده زرین سمرقند – ۱۳۴۶
● سالار مردان – ۱۳۴۷
● مردان روزگار – ۱۳۴۸
● گرفتار – ۱۳۴۸
● قیصر – ۱۳۴۸
● قصه دل ها – ۱۳۴۸
● قصر زرین – ۱۳۴۸
● جیب بر خوشگله – ۱۳۴۸
● مرید حق – ۱۳۴۹
● علی بی غم – ۱۳۴۹
● طوقی – ۱۳۴۹
● سوگولی – ۱۳۴۹
● سکه شانس – ۱۳۴۹
● رقاصه شهر – ۱۳۴۹
● نقره داغ – ۱۳۵۰
● لوطی – ۱۳۵۰
● کلبه ای آنسوی رودخانه – ۱۳۵۰
● سه قاپ – ۱۳۵۰
● کاکو – ۱۳۵۰
● قصاص – ۱۳۵۰
● غلام ژاندارم – ۱۳۵۰
● پهلوان مفرد – ۱۳۵۰
● پل – ۱۳۵۰
● باباشمل – ۱۳۵۰
● مهدی مشکی و شلوارک داغ – ۱۳۵۱
● عاصی – ۱۳۵۱
● مرد – ۱۳۵۱
● قلندر – ۱۳۵۱
● سر گروهبان – ۱۳۵۱
● خاطرخواه – ۱۳۵۱
● مردان خلیج – ۱۳۵۱
● عروس استانبول – ۱۳۵۱
● ناخدا – ۱۳۵۲
● شیخ صالح – ۱۳۵۲
● شورش – ۱۳۵۲
● سراب – ۱۳۵۲
● دشمن – ۱۳۵۲
● صلات ظهر – ۱۳۵۳
● ترکمن – ۱۳۵۳
● اوستا کریم نوکرتیم – ۱۳۵۳
● ابرمرد – ۱۳۵۳
● آقا مهدی وارد میشود – ۱۳۵۳
● سپس هیچ کدام باقی نماندند – ۱۳۵۳
● همت – ۱۳۵۴
● عبور از مرز زندگی – ۱۳۵۴
● پاشنه طلا – ۱۳۵۴
● اخم نکن سرکار – ۱۳۵۴
● میهمان – ۱۳۵۵
● کلک نزن خوشگله – ۱۳۵۵
● شادی های زندگی – ۱۳۵۵
● سینه چاک – ۱۳۵۵
● چلچراغ – ۱۳۵۵
● بت – ۱۳۵۵
● بابا گلی به جمالت – ۱۳۵۵
● آتش جنوب – ۱۳۵۵
● سرباز – ۱۳۵۶
● تپه ۳۰۳ – ۱۳۵۶
● دو مرد خشن – ۱۳۵۷
● تا آخرین نفس – ۱۳۵۷
● برزخیها – ۱۳۶۱
● نقش نگار – ۱۳۹۲
تلویزیون
● سلطان صاحبقران – ۱۳۵۴
جوایز
ملک مطیعی برای بازی در فیلم سه قاپ برنده جایزه مجسمه سپاس بهترین بازیگر نقش اول مرد در چهارمین دوره در سال ۱۳۵۰ شد. او همچنین برای «رقاصه شهر» جایزه مجسمه سپاس بهترین بازیگر نقش اول مرد را دریافت کرد.
منبع: روزیاتو