وب گردی

تاریخ روز معمار ۱۴۰۴ + تاریخچه، عکس و زندگینامه شیخ بهایی

روز معمار در ایران مصادف با سالروز تولدبهاالدین محمد بن حسین عاملی ملقب به شیخ بهایی است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، معماران افرادی هستند که در طراحی و ساخت فضاهای کار و زندگی نقش دارند، آنها با خلاقیت و مهارت‌های فنی و دانش کافی می‌توانند تأثیر زیادی بر کیفیت زندگی و توسعه پایدار شهری داشته باشند. به همین دلیل، روز معمار یک فرصت برای تأکید بر این اهمیت و تقدیر از فعالیت‌های آن‌ها است.

تاریخ روز معمار ۱۴۰۴ در ایران

روز بزرگداشت بهاالدین محمد بن حسین عاملی ملقب به شیخ بهایی در ایران روز معمار نامگذاری شده است که در تقویم شمسی، این روز مصادف با چهارشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ است.

شیخ بهایی کیست؟

محمد بن عزالدین حسین بن عبدالصمد حارثی عاملی متخلص به بهایی و معروف به شیخ بهایی از عالمان عصر صفویه همه‌چیزدان، حکیم، علامه فقیه، عارف، منجم / ستاره‌شناس، ریاضیدان، شاعر، ادیب، مورخ و دانشمند نامدار سده ۱۰ و ۱۱ هجری است که، در حدود ۹۰ کتاب و رساله از او در سیاست، حدیث، ریاضی، اخلاق، نجوم، عرفان، فقه، مهندسی، هنر و فیزیک بر جای مانده‌است. شیخ بهایی در ۱۷ محرم سال ۹۵۳ ق در بعلبک (از شهرهای لبنان) به دنیا آمد. او زمانی که سیزده سال داشت، همراه با پدرش به ایران مهاجرت کرد. هرچند در برخی منابع، سن او را در زمان مهاجرت هفت سال اعلام کرده‌اند. شیخ بهایی در اصفهان از دنیا رفت؛ اما مزار او در شهر مشهد قرار دارد.

تاریخچه روز معماری در ایران

در سال ۱۳۸۳ انجمن مفاخر معماری ایران مراسمی را در روز ۳ اردیبهشت مصادف با سالروز تولد شیخ بهایی برپا کرد و پیشنهاد کرد تا این روز به نام روز معماری شناخته‌شود. سال ۱۳۸۵ هم‌زمان با درگذشت سید هادی میرمیران در روز ۲۹ فروردین که خود از پیشنهاد دهندگان تعیین روزی به نام روز معمار بود بنا شد تا در روز ۳ اردیبهشت مراسمی برای اعطای جایزه میرمیران برگزار شود. نخستین دوره اعطای این جایزه از سال ۱۳۸۶ برگزار شد. سال ۲۰۰۹ از سوی یونسکو به نام سال بزرگداشت شیخ بهایی نامگذاری شد و از این سال (۱۳۸۸) روز ۳ اردیبهشت به‌طور نیمه رسمی به عنوان روز معماری در ایران پذیرفته‌شده ولی در تقویم رسمی ایران این روز با عنوان روز کارآفرینی درج شده است. در حال حاضر در ایران دو روز معمار متداول بوده، هر ساله در این روز در کنار روز جهانی معماری، مراسم و همایش‌هایی در رابطه با معماری یا بزرگداشت معماران در مجامع فرهنگی و هنری و علمی ایران برگزار می‌شود.

روز معمار جهانی

روز جهانی معماری نخستین دوشنبه ماه اکتبر هر سال است که مصادف با روز جهانی اسکان بشر است. این روز از سوی اتحادیه بین‌المللی معماران (UIA) بدین عنوان نام گذاری و مشخص شده است.

تاریخ روز معمار

معمار (Architect) کیست؟

معمار کسی است که نقشه کشی، طراحی، و به طور کلی معماری ساختمان‌ها را ایفا می‌کند. طراح اوست و نظارت مستقیم بر فعالیت دیگر مهندسان عمران، تأسیسات الکتریکی، تأسیسات مکانیکی دارد. در واقع معمار ناظر نهایی و هماهنگ کننده کلیه نقشه‌های یک بنا شامل نقشه‌های معماری و طراحی، نقشه‌های محاسبات سازه‌ای و نقشه‌های تاسیساتی است.‌

در گذشته به جای کلمه معمار، از مهراز استفاده می‌کردند. معمار فردی است که تفکرات ناب و خلاقانه خود را بر اساس تعاریف مختلف با توجه به فرهنگ سبک معماری منطقه، اقلیم، دید و منظر مناسب، کاربری فضا و فاکتورهای مهم دیگری اتود می‌زند.

رشته معماری چیست؟

رشته معماری دارای دو جنبه هنری و فنی است که طراحی، زیباشناسی، و نحوه زیباکردن حجم‌ها، نماها و پلان‌ها در قسمت هنر و دروسی همانند سازه‌های بتنی و فلزی، مقاومت مصالح، ایستایی، تأسیسات مکانیکی و الکتریکی نیز به قسمت فنی این رشته مربوط است. در این رشته دروس هنری اهمیت بیشتری نسبت به دروس علمی و فنی دارد و درواقع دروس علمی و فنی در راستای دروس هنری قراردارد.

تفاوت رشته معماری و عمران

درواقع برای فهمیدن آسان‌تر این موضوع می‌توان اینگونه گفت که اگر انسانی را در نظر بگیریم که به اسکلت، گوشت، مو و ناخن نیاز دارد بخش اسکلت مربوط به عمران و قسمت ظاهری مانند پوست، مو و ناخن مربوط به مهندس معمار می‌شود.

در فرایند ساخت ساختمان تصمیم‌گیری در زمینه اسکلت ساده نظیر تیرها، ستون‌ها، بادبندها، پی و… به عهده مهندس عمران و نمای ساختمان، پلان طبقات، دکوراسیون داخلی و از این قبیل کار معمار است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا