تشخیص اختلالات شخصیت در مشاوره ازدواج / ازدواج با کدام شخصیت ها ممنوع است؟
زهرا السادات پورسید آقایی با بیان اینکه یکی از مهم ترین موارد در ازدواج تطابق تیپ های شخصیتی زوجین است، گفت: وقتی از تیپ های شخصیتی صحبت می کنیم در واقع نقشه جغرافیای درونی، نوع شخصیتی است. واکنش ها و رفتار بیرونی فرد نوع ادراک، احساس و رفتار خاص هر تیپ شخصیتی متفاوت است و بنابراین بر اساس تیپ های شخصیتی می توان نحوه عمل و واکنش فرد، حل مشکلات و سازگاری و سایر مشکلات را پیش بینی کرد.
وی با تاکید بر اینکه شخصیت بر کیفیت روابط زناشویی تاثیر ماندگار دارد، ویژگی های شخصیتی خاصی را می تواند عاملی برای افزایش تنش و تعارض بین زوجین دانست و گفت: تعارض می تواند بزرگترین تهدید برای تداوم روابط زوجین باشد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه تیپ های شخصیتی مختلفی وجود دارد که برخی از آنها برای ازدواج با یکدیگر سازگاری بیشتری دارند، یادآور شد: در مقابل تیپ های مختلف شخصیت عادی، اختلالات شخصیتی نیز متفاوت است. اختلالات شخصیت، یعنی. ویژگی های شخصیتی افراد انعطاف ناپذیر و ناپایدار است، بنابراین باعث اختلال روانی قابل توجهی در فرد می شود. به همین دلیل اختلالات شخصیتی طرفین باید در مشاوره ازدواج بررسی شود.
به گفته پورسعید آقایی، اختلالات شخصیت به طور کلی به سه گروه تقسیم می شود و اختلالات شخصیتی گروه اول شامل سه نوع اختلال شخصیت پارانوئید، اختلال شخصیت اسکیزوتایپی و اختلال شخصیت اسکیزوئید است و ازدواج با گروه اول ممنوع است. به عبارت دیگر، اگر مشاوره نشان داد که یکی از طرفین ازدواج به یکی از اختلالات شخصیتی این گروه مبتلا است، ممنوعیت این ازدواج توصیه می شود.
این استاد دانشگاه با اشاره به اختلال شخصیت پارانوئید، تصریح کرد: افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید دارای الگوی بی اعتمادی و بدگمانی گسترده نسبت به دیگران هستند که باعث می شود همه انگیزه های دیگران را بدخواهانه تفسیر کند. این اختلال معمولا در بزرگسالی ایجاد می شود و ظاهر می شود.
وی در ادامه به اختلال شخصیت اسکیزوتایپی اشاره کرد و گفت: افراد مبتلا به این اختلال دارای الگوی گسترده ای از نقایص اجتماعی و بین فردی هستند که علاوه بر تعاریف شناختی و ادراکی، ناراحتی شدید یا کاهش توانایی برقراری روابط صمیمانه نیز در آنها وجود دارد. این اختلال در اوایل بزرگسالی نیز شروع می شود. این دسته از افراد مانند افراد مبتلا به اختلال پارانوئید دارای ویژگی هایی مانند بدبینی، روابط عاطفی سرد و گوشه گیری و گوشه گیری، افکار عجیب جادویی و تجربیات و انحرافات ادراکی غیرعادی هستند.
این مشاور خانواده در ادامه به سومین اختلال شخصیت گروه اول تحت عنوان اختلال شخصیت اسکیزوئید اشاره کرد و اظهار داشت: مشخصه اصلی این اختلال وجود الگوی کناره گیری از روابط اجتماعی و محدودیت بیان عاطفی در روابط بین فردی است. . موقعیت ها در یک فرد این الگو در اوایل بزرگسالی نیز شکل می گیرد و افراد مبتلا به این اختلال شبیه به دو گروه اختلالات شخصیت اسکیزوتایپی و پارانوئید هستند با این تفاوت که افکار بدبینانه کمتری دارند. در واقع این دسته از افراد به چهره سنگی معروف هستند و به هیچ وجه توانایی لذت بردن از زندگی را ندارند.
این مشاور خانواده با اشاره به گروه دوم اختلالات شخصیت که خوشه B نامیده می شود، افزود: اختلال شخصیت مرزی نیز در گروه دوم اختلالات شخصیت قرار می گیرد که مشخصه اصلی آن الگوی گسترده بی ثباتی در روابط بین فردی است، مفهوم از خود و عواطف در اینها مردم هستند. این افراد همراه با تکانشگری آشکار که از اوایل بزرگسالی شروع می شود و در زمینه های مختلف خود را نشان می دهد، تغییرات ناگهانی در خلق و خو، افکار، رفتار و روابط بین فردی را نیز تجربه می کنند.
وی به اختلال شخصیت ضداجتماعی که از آن به عنوان یکی از ممنوعیت های ازدواج نیز یاد می شود، اشاره کرد و افزود: در این دسته از اختلالات نیز الگوی گسترده ای از بی اعتمادی و تضییع حقوق دیگران وجود دارد. این اختلال از دوران نوجوانی ایجاد می شود و تا اوایل بزرگسالی ادامه می یابد. این افراد تندخو هستند و حقوق دیگران را با احتمال ضرب و شتم و قتل تجاوز می کنند.
به گفته وی، علاوه بر برخی اختلالات شخصیتی، برخی اختلالات روان پریشی مانند اسکیزوفرنی، اختلال اسکیزوافکتیو، اختلالات هذیانی و آسیب نیز از جمله ممنوعیت های ازدواج است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه سایر اختلالات شخصیت جزء ممنوعیت های ازدواج نیستند، بلکه جزء محدودیت های ازدواج هستند، یادآور شد: به عنوان مثال اختلال شخصیت خودشیفته و اختلال شخصیت نمایشی، اختلال شخصیت وسواسی- جبری و منفعل-پرخاشگر نیز از اختلالات شخصیتی است که بلکه جزو محدودیت های ازدواج هستند، بنابراین باید در مرحله مشاوره قبل از ازدواج تشخیص داده شوند و سپس مراحل درمان فرد برای آمادگی برای ازدواج آغاز شود. این مهم است که همسر آینده فرد نیز از مشکلاتی که ممکن است با آن مواجه شود آگاه باشد.
پورسید آقایی ادامه داد: یکی از محدودیت های ازدواج اختلال دوقطبی است که فرد دو دوره شیدایی و افسردگی را پشت سر می گذارد. ازدواج با افراد مبتلا به این نوع اختلال ممنوع است. این بدان معناست که امکان ازدواج با افراد مبتلا به اختلال دوقطبی وجود دارد، اما شرایطی وجود دارد. ابتدا روانپزشک باید شدت بیماری و عود بیماری فرد را در طول سال بررسی کند. از آنجایی که این اختلال با دارو قابل درمان است و امکان بهبودی وجود دارد، امکان ازدواج خوب وجود دارد، مشروط بر اینکه همسرش از بیماری او آگاه باشد و بداند که احتمال انتقال این بیماری به کودک وجود دارد. همچنین علائم بازگشت به بیماری و دوره های عود آن را در نظر داشته باشید.
وی تاکید کرد: پنهان کاری برای فرد مبتلا به این بیماری موجب اضطراب و تشدید بیماری فرد می شود.
این مشاور خانواده معتقد است ازدواج با افراد دارای اختلال شخصیت ممنوع و محدودیت هایی دارد. برخی از اختلالات شخصیت دسته اول و برخی از اختلالات شخصیت دسته دوم که قبلاً ذکر شد جزو ممنوعیت ها و بقیه جزو محدودیت هاست.
این استاد دانشگاه درباره نحوه تشخیص اختلالات شخصیت قبل از ازدواج گفت: اختلالات شخصیت در مشاوره ازدواج با مصاحبه دقیق با روانشناس و مشاوره ازدواج و با انجام آزمایشات قابل تشخیص است. بنابراین مشاوره ازدواج یکی از نیازها و وظایف است. همانطور که آزمایش های ژنتیک و آزمایش خون قبل از ازدواج ضروری و اجباری تلقی می شود، مشاوره ازدواج نیز ضروری است.
وی تاکید کرد: ممنوعیت ها و محدودیت های روانپزشکی ازدواج ۱۰ تا ۲۰ درصد افراد جامعه را درگیر می کند و مشکلی همگانی در جامعه محسوب نمی شود.
منبع: ایسنا