تعیین جانشین برای استولتنبرگ چالشی برای ناتو
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، “ان تی وی” آلمان در مطلبی نوشت: ناتو در واقع می خواهد در مواجهه با جنگ روسیه علیه اوکراین از خود وحدت نشان دهد. در نشستی که در تابستان برنامه ریزی شده است این تغییر در قله باید به اتفاق آرا و بی سر و صدا انجام شود. اما مجارستان با نامزدهای پیشنهادی جانشینی استولتنبرگ مخالفت می کند و اروپای شرقی نیز در این باره ادعاهایی دارد.
شعار “یکی برای همه، همه برای یکی” وعده اتحاد ناتو است. حالا جستوجوی جانشین برای ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو نشان میدهد که این وحدت بسیار شکننده است. تنها چهار ماه قبل از نشست سالگرد ناتو در واشنگتن، هیچ اجماع در ناتو در واقع در این باره وجود ندارد. این در حالی است که جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده می خواست جانشین استولتنبرگ را در اجلاس سران در واشنگتن در ۹ ژوئیه معرفی کند.
اما رقابت نامزدها همچنان مسئله ای باز است. اخیرا، کلاوس یوهانیس، رئیس جمهور رومانی هم آشکارا نامزدی خود را برای این سمت در برابر مارک روته هلندی اعلام کرد. ایالات متحده آمریکا، آلمان، فرانسه و بریتانیا پیش از این اعلام کرده اند که روته نامزد مورد نظر آنهاست. بایدن در ماه فوریه اعلام کرد که این مرد ۵۷ ساله یک متقاضی “عالی” است. اولاف شولز صدراعظم گفت: “مارک روته با تجربه بیشمار، تخصص بالای سیاست امنیتی و مهارتهای دیپلماتیک قویاش، نامزد برجستهای است.”
این چهار کشور بزرگ ناتو با بیانیه غیرمعمول خود می خواستند همه متحدان را تحت فشار قرار دهند تا در نهایت با اتفاق نظر لازم به این نامزد پیشنهادی متعهد شوند. حالا در بروکسل گفته می شود که مقاومت در برابر روته دست کم گرفته شد.
در این میان مجارستان در خط مقدم مخالفان با نامزدی این لیبرال محافظه کار هلندی قرار دارد. ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان فراموش نکرده است که روته بارها از عدم حاکمیت قانون در مجارستان در سطح اتحادیه اروپا انتقاد کرده است. دیپلمات ها می گویند که حق وتو بوداپست هنوز پابرجاست.
رئیس جمهور ایالات متحده اخیرا مجارستان را به تلاش برای یک “دیکتاتوری” به شیوه ای نسبتا دیپلماتیک متهم کرد. بوداپست سپس بایدن را به “دروغگویی” متهم کرد و سفیر آمریکا را احضار کرد. اوربان همچنین با “دوست خوب” خود دونالد ترامپ در فلوریدا ظاهر شد؛ او از رئیس جمهور سابق در مبارزات انتخاباتی ایالات متحده حمایت می کند.
رومانی هم البته بارها از طریق کانال های دیپلماتیک در ناتو اعلام کرده بود که یک نامزد خوب برای ناتو با رئیس جمهور ۶۴ ساله خود همچنین به این دلیل که او انگلیسی و آلمانی را کامل صحبت می کند دارد. این واقعیت که یوهانیس اکنون نامزدی خود را بر خلاف خواسته های اعلام شده بایدن علنی می کند، نارضایتی گسترده تری را در اروپای شرقی نشان می دهد. این کشورهای اتحاد جماهیر شوروی سابق که از سال ۱۹۹۹ به تدریج به این منطقه پیوسته اند، در نتیجه جنگ اوکراین موقعیت و اعتماد به نفس زیادی به دست آورده اند. با این حال، آن ها هرگز دبیرکل ناتو را منصوب نکرده اند.
کریسیانیس کارینز، وزیر خارجه لتونی نیز برای این منصب درخواست داده است. از دیدگاه کشورهای غربی، استدلال علیه هر دو این نامزدها این است که آنها بیش از حد درگیر مناقشات با روسیه هستند. جنگ روسیه موقعیت دبیرکل ناتو را نیز ارتقا داده است. این مقام حالا “چهره” ائتلاف است و قرار است به جای همه کشورهای عضو صحبت کند.
در ادامه این مطلب آمده است: این منصب همچنین بیش از هر زمان دیگری به عنوان یک میانجی مورد تقاضا است – مانند استولتنبرگ در مناقشه الحاق بین سوئد و ترکیه. بنابراین، این حماسه بر سر جانشین می تواند به یک شخصیت شناخته شده و ارزشمند برای ناتو برسد و آن خود استولتنبرگ است.
در این شرایط دیپلمات ها نمی خواهند این احتمال را رد کنند که از استولتنبرگ نروژی که تقریباً ده سال در این سمت بوده است، یک سال دیگر نیز برای عهده داری آن درخواست شود. به محض شروع جنگ در اوکراین، استولتنبرگ موافقت کرد که در این سمت به کار خود ادامه دهد و از سمت معتبر رئیس بانک مرکزی نروژ صرف نظر کرد. این بار، بایدن باید از تمام قدرت متقاعدسازی خود برای جلب نظر دوباره این مرد ۶۴ ساله استفاده کند. دوره ریاست استولتنبرگ به طور معمول در اوایل اکتبر به پایان می رسد.
پایان