تلاش های پشت پرده نتانیاهو برای اخراج وزیر جنگ
با ادامه اختلافات میان یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم برخی خبرها حاکی از این است که نتانیاهو مایل است گیدعون صعر، همحزبی سابق را جایگزین گالانت در پست وزارت جنگ کند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در حدود ۲۰ ماهی که از عمر کابینه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی میگذرد، تنش و جنجال بین او و یوآو گالانت، وزیر جنگ این رژیم به قصه ای پرچالش در صحنه سیاست داخلی سرزمین های اشغالی مبدل شده است.
گالانت تا به امروز دست کم در شش پرونده مهم دیدگاههایی مخالف نتانیاهو ابراز کرده است؛ اولین اختلاف این دو نفر بر سر اصلاحات قضایی بود. گالانت به خاطر دو قطبی ایجاد شده درون ارتش اسرائیل مخالف اصلاحات بود و نتانیاهو یک بار به این خاطر او را از مقام وزارت دفاع برکنار کرد.
دومین اختلاف عمده وزیر جنگ و نخست وزیر رژیم صهیونیستی به مسئله مسئولیت مقامات کنونی این رژیم در شکست هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) در زمان عملیات بزرگ طوفان الاقصی گروه های مقاومت فلسطینی باز میگردد.
سومین اختلاف آنها بر سر طرح اسرائیل برای غزه پس از جنگ به وجود آمده و چهارمین اختلاف نیز بر سر چند و چون آتش بس میان حماس و اسرائیل برای آزادی اسیران اسرائیلی است.
پنجمین موضوعی که در این مدت باعث علنی شدن اختلافات میان این دو نفر شده عبارت است از مجادله بر سر به خدمت فراخواندن جماعت های حریدی (یهودیان ارتدکس). نیاز شدید ارتش اسرائیل به نفرات جدید برای مرخص کردن و استراحت دادن به بخشی از نیروهای ذخیره که دچار خستگی و فرسودگی شده اند، باعث شده ائتلاف حاکم مجبور به فراخواندن شماری از حریدیان برای خدمت سربازی شود.
در این میان برای اینکه این موضوع به نارضایتی میان دو حزب مذهبی منجر نشود و آنها را به خروج از کابینه سوق ندهد، نتانیاهو که احیای لایحه کابینه پیشین، برای کاهش معافیت حریدی ها به کنست را خواستار شده بود، لایحه جدیدی را نیز برای واگذاری یک امتیاز به حریدیان تنظیم کرد.
گالانت با این دو ابتکار نیز مخالف بود و اعلام کرده که به سامان رساندن موضوع نظامیان حریدی نیازمند توافقی گسترده تر دست کم با بخشی از اپوزیسیون است. در نتیجه وی در جریان رأی گیری برای تصویب احیای لایحه کاهش معافیت حریدیان رأی منفی ثبت کرد و این لایحه با ۶۳ رأی مثبت و ۵۷ رأی منفی تصویب شد.
این نخستین بار بود که گالانت با تصمیم نتانیاهو در سطح رأی گیری مخالفت می کرد. به نظر می رسد این روند در ادامه تشدید نیز خواهد شد. برای همین زمزمهها درباره تغییر وزیر جنگ شدت گرفته است.
آخرین موضوع در پرونده مجادلات نخست وزیر و وزیر جنگ اسرائیل، به اختلاف نظر گالانت و نتانیاهو بر سر اصرار ایتمار بن گویر، وزیر راست افراطی امنیت داخلی برای مشارکت کردن در تصمیمات مربوط به جنگ غزه باز می گردد. بن گویر از زمان آغاز جنگ خواستار عضویت در کابینه جنگی بود و پس از انحلال این کابینه نیز فشار زیادی برای مداخله در جنگ داشته است.
نتانیاهو اگرچه اصولا با مشارکت کردن بن گویر در تصمیمات جنگی مخالف است، اما تهدیدات بن گویر باعث شده نتانیاهو به این امر رضایت دهد. گالانت اما شدیداً با برگزاری مذاکرات برای پیوستن بن گویر به روند تصمیمات جنگ، مخالف است و مدعی است حضور بن گویر باعث می شود، طرح های خطرناک مد نظر وی اجرایی شود. از جمله این طرح ها بازسازی شهرک های اسرائیلی نشین در نوار غزه است.
صعر جانشین گالانت؟
در میانه تشدید اختلافات نتانیاهو و گالانت، گیدعون صعر، رهبر حزب راستگرای امید جدید که تا سال ۲۰۲۰ عضو لیکود بود مهمترین گزینه نتانیاهو برای جانشینی گالانت است. اگر این ایده جدی شود از چند جهت می تواند به نتانیاهو کمک کند. اولاً با این تصمیم نتانیاهو از شر مخالفتها و اعتراضات گالانت خلاص میشود و میتواند با وارد کردن یکی از مخالفان اصلی، هم اپوزیسیون را دچار چند دستگی کند و هم باعث ایجاد دو دستگی در میان هواداران آنها شود و از شدت گرفتن اعتراضات تا حدی جلوگیری کند.
از سوی دیگر صعر در حوزه مسائل نظامی و دفاعی دیدگاههایی تقریباً مشابه نتانیاهو دارد و احتمالاً حضور او در پست وزارت جنگ باعث کاهش تضادها در این حوزه میشود. اما اکنون پرسش اصلی پس از اینکه چنین پیشنهادی جدیتر شود این است که آیا صعر حاضر به پذیرش این پست خواهد شد یا خیر؟
شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی در این باره می گوید: صعر تا پیش از استعفا از کابینه اضطراری، در ماه مارس نیز خواستار عضویت در کابینه جنگی بود و این امر ممکن است نشان دهنده تمایل او برای پست وزارت جنگ نیز باشد. در جریان تعطیلات تابستانی کنست، نتانیاهو برای این امر رایزنی خواهد کرد تا از نتیجه بخش بودن آن اطمینان حاصل کند.
نظرسنجیهای ماههای اخیر از یکسو حاکی از قرار گرفتن حزب امید جدید به رهبری گیدعون صعر در زیر حدنصاب ۳.۲۵ درصدی است. اما همین نظرسنجیها نشان میدهند اگر یک ائتلاف راست میانه با حضور نفتالی بنت، نخست وزیر سابق، آویگدور لیبرمن، رهبر حزب خانه ما و گیدعون صعر تشکیل شود، می تواند با کسب بیش از ۲۵ کرسی به بزرگترین ائتلاف در کنست بعدی مبدل شود و از این طریق زمینه جانشینی نتانیاهو را فراهم سازد. نظرسنجی اخیر شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل که در ۲۵ ژوئیه منتشر شده نیز این ائتلاف را واجد ۲۸ کرسی و کسب جایگاه نخست نشان می دهد.
این شرایط باعث می شود احتمالاً صعر تمایل زیادی به بازگشت به ائتلاف کنونی پیدا نکند، زیرا ائتلاف نتانیاهو دیر یا زود باید با مصائب ناشی از مسئولیتهای شکست ۷ اکتبر رو به رو شود و حضور در کابینه ای که بانی این شکست است، آنهم در نیمه دوم عمرش چندان منطقی به نظر نمی رسد. اگرچه شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل اعلام کرده صعر در حال بررسی این پیشنهاد است، اما نمایندگان نزدیک به او اصل موضوع پیشنهاد را رد کرده اند.
پایان