وب گردی

درمان جوش باسن با ۶ راهکار خانگی و رفع تیرگی پوست باسن

درمان جوش باسن کار دشواری نیست زیرا این جوش‌ها معمولاً به علت بسته شدن منافذ چربی، التهاب پوست، یا تجمع باکتری‌ ها در منطقه باسن ایجاد می‌شوند. پس با رعایت اصول بهداشتی تا حدود زیادی به بهبود آن ها کمک خواهید کرد. با شادمگ همراه باشید تا روش های خانگی درمان جوش باسن را یادتان دهیم.

جوش روی باسن چیست ؟

جوش‌ها یا کورک‌ها (Boils) عفونت‌های پوستی معمولاً باکتریایی هستند و در قسمت‌های عمیق‌تر پوست ایجاد می‌شوند و فولیکول‌های مو را در برمی‌گیرند. این ضایعات پوستی به صورت برآمدگی‌هایی قرمز رنگ روی پوست قابل‌تشخیص هستند و با گذشت زمان پر از چرک می‌شوند. این نوع از جوش روی باسن هم به‌وجود می‌آید.

جوش باسن - درمان جوش باسن

اگر جوش باسن دلیل خاصی نداشته باشد، معمولا خود به خود از بین می‌رود اما ممکن است دردناک شود که در این‌صورت، باید برای درمان آن اقدام کنید. بهتر است به دکتر پوست مراجعه کنید اما اگر شرایط اورژانسی بود، پزشک عمومی هم گزینه‌ای عالی است.

پوست باسن بسیار حساس است و منافذش به راحتی مسدود می‌شوند. همین در نهایت باعث خشکی و دِهیدراته شدن پوست باسن و در نتیجه به‌وجود آمدن جوش روی باسن می‌شود؛ پوشیدن لباس‌های تنگ با الیاف مصنوعی باعث تحریک پوست، عرق، برگشت مو در پوست بدن، نفوذ باکتری و چربی و در نهایت ایجاد جوش روی پوست باسن می‌گردد.

جوش‌ها در بسیاری از مواقع باعث ایجاد برآمدگی‌هایی قرمزرنگ و دردناک روی پوست می‌شوند. گاهی اوقات هم پوست اطراف خود را قرمز و متورم می‌کنند. دلیل جوش زدن باسن را که بدانید، راه درمان را هم ساده‌تر پیدا می‌کنید.

روش های درمان خانگی جوش صورت را در شادمگ بخوانید.

علت جوش باسن چیست ؟

علت جوش باسن در افراد مختلف متفاوت است. یا این حال رایج‌ترین این علت‌ها عبارتند از:

فولیکولیت

فولیکولیت یا همان بیماری فولیکول موی ملتهب، شایع‌ترین علت جوش های قرمز و ملتهب در باسن شما است. شما تقریباً در تمام مناطق پوست خود از جمله باسنتان فولیکول مو دارید. وقتی یک فولیکول مو تحریک می‌شود، قرمز و متورم می‌گردد. تورم به شکل برجستگی روی پوست خود را نشان می‌دهد. این برجستگی‌ها می‌توانند سرسفید بوده و مانند جوش‌های آکنه به نظر برسند. این برآمدگی‌ها گاهی اوقات دردناک یا خارش‌دار هستند. فولیکولیت خود به دلایل زیر بروز پیدا می‌کند:

جوش چرکی باسن - درمان جوش باسن

  • اصطکاک ناشی از پوشیدن لباس نامناسب
  • عرق کردن
  • پوشیدن لباس زیر تهیه شده از مواد غیر قابل نفوذ مانند نایلون یا پلی‌استر
  • وجود باکتری‌هایی مانند استافیلوکوکوس اورئوس یا سودوموناس آئروژینوزا
  • صرف وقت زیاد در وان یا استخر آب داغ

منافذ مسدود شده پوست

درست مانند دیگر نقاط بدن، باسن شما نیز دارای منافذ است. منافذ مسدود شده در اثر آلودگی و چربی اضافه پوست می‌تواند باعث ایجاد جوش شود. معمولاً افرادی که در مناطق دیگر بدن خود آکنه دارند، باسن پرجوشی نیز خواهند داشت.

کراتوز پیلاریس

این یک بیماری بسیار شایع پوستی است که باعث ایجاد برآمدگی‌های کوچک و قرمز رنگ در سطح پوست می‌شود. این برجستگی‌ها هنگامی ایجاد می‌شوند که کراتین که نوعی پروتئین سلول‌های مو است، یک لایه محافظ بر روی سطح پوست تشکیل می‌دهد. این شرایط در اطراف منافذ مو ایجاد می‌شود. این عارضه معمولاً در باسن، پشت بازوها و ران‌ها بروز پیدا می‌کند.

آبسه پوست

اگر یک جوش بسیار بزرگ و دردناک یا خوشه‌ای از جوش‌های بزرگ روی باسن خود دارید، به آبسه پوست مبتلا شده‌اید. این شرایط هنگامی که فولیکول مو آلوده می‌شود، بروز پیدا می‌کند. باکتری استافیلوکوک شایع‌ترین عامل این بیماری است. اما باکتری‌های دیگری مانند استرپتوکوک یا سودوموناس نیز می‌توانند در بروز این بیماری نقش داشته باشند.

علت جوش باسن در زنان - درمان جوش باسن

چه راه هایی برای رفع جوش باسن وجود دارد ؟

مؤثرترین راه های رفع جوش باسن به شرح زیر است:

روغن تراپی با استفاده از روغن جوجوبا

روغن تراپی در برطرف کردن جوش‌های باسن نقش مهمی دارد. به خصوص اگر این جوش‌ها از نوع آکنه باشند، به راحتی می‌توان روغن‌تراپی را به عنوان درمان به کار برد. روغن جوجوب دارای ترکیبات ضدالتهاب و ضدعفونی کننده است. این قابلیت‌ها باعث پاکسازی پوست از آلودگی، چربی اضافه و عوامل مسدودکننده منافذ پوست می‌شود. برای روغن تراپی با این روغن‌ طبیعی بهتر است تا از بین رفتن جوش‌ها و حتی بعد از آن، باسنتان را با روغن ماساژ دهید. پنج دقیقه ماساژ روزانه روغن جوجوبا می‌تواند ظرف چند هفته جوش‌های باسن را از بین ببرد.

روغن تراپی با روغن درخت چای

روغن درخت چای از برگ‌های یک درخت استرالیایی با همین نام تهیه می‌شود. این روغن سال‌ها برای درمان عفونت‌های مختلف پوست و زخم‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفته است. متخصصان روغن درخت چای را به عنوان درمان طبیعی و مؤثر جوش پوستی توصیه می‌کنند، زیرا دارای خواص ضد باکتریایی است.

مطالعات نشان داده‌اند که روغن درخت چای همچنین دارای خواص ضد التهابی است که به درمان آکنه باسن و سایر نقاط بدن کمک می‌کند. تحقیقات زیادی نشان داده‌اند که استفاده از روغن درخت چای به مدت ۱۲ هفته آکنه خفیف تا متوسط ​​را بهبود بخشیده و عوارض جانبی جدی نیز ندارد.

شستشوی منظم

شستشوی منظم بدن و باسن، منافذ پوست را تمیز و عاری از جرم، سلول‌های مرده و چربی اضافه نگه می‌دارد. حتی اگر ورزش می‌کنید یا مستعد بیماری فولیکولیت هستید، لازم است دو بار در روز پوست باسن خود را بشویید.

دوش بعد از تعریق

بعد از اینکه از کلاس یوگا، سالن ورزش و یا حتی هوای گرم بیرون برگشتید، باید دوش بگیرید. اگر عرق بر روی باسن شما بماند و یا با لباس ورزشی خیس از عرقتان سر کنید، به سرعت باسنتان جوش زده و یا جوش‌ها تشدید می‌شوند. دانه‌های عرق به سرعت جوش‌های باسن را تحریک و تشدید می‌کند. پاکیزه و عاری از عرق نگه داشتن باسن یک راه رهایی از جوش است.

درمان جوش باسن زنان

پوشیدن لباس مناسب

به طور معمول ، باکتری‌ها روی پوست قرار دارند. اما لباس‌های مناسب می‌توانند باکتری‌ها را به داخل منافذ پوست فشار دهند. بنابراین  اگر لباس زیر شما که در ارتباط مستقیم با باسنتان است، از جنس نایلون و پلی استر باشد، جوش‌های باسن سر و کله شان پیدا می‌شود. پس بهتر است لباس زیر پنبه‌ای را جایگزین لباس زیر پلاستیکی کنید. همچنین لباس ورزش تنگ می‌تواند جوش‌ها را تحریک کرده و وضعیت را بدتر کند. بنابراین بهتر است از پوشیدن اینگونه لباس‌ها کلاً صرفنظر کنید.

عدم دستکاری جوش‌ها

هیچ کاری به اندازه دستکاری و لمس مداوم جوش‌ها باعث تحریک آن نمی‌شود. شاید برای خالی کردن جوش باسن وسوسه شوید، اما این کار سلامت و زیبایی شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد. دستکاری جوش باسن ممکن است حتی باعث عفونت شود و وضعیت را برای شما دشوارتر کند.

کمپرس گرم

استفاده از یک پارچه آغشته به آب گرم و یا کمپرس گرم به باز شدن جوش‌ها و خروج میکروب و آلودگی از آن کمک می‌کند.

استفاده از محلول آب و نمک

همانطور که گفتیم جوش‌های پشت و باسن هنگامی که در اثر آلودگی منافذ پوست ایجاد می‌شود، دانه‌های قرمز و چرکی هستند. محلول آب و نمک دارای خواص ضد میکروبی است. بنابراین در تئوری و البته در عمل، درمان جوش چرکی باسن با استفاده از آب نمک ممکن است. این محلول رشد جوش‌های باسن را نیز کاهش دهد.

اگر می‌خواهید از محلول آب و نمک برای از بین بردن جوش باسن استفاده کنید، می توانید حدود ۱ قاشق چایخوری نمک را با ۲ فنجان آب مخلوط کنید. سپس این محلول را با بر روی آکنه باسن خود بمالید. تکرار این کار تغییرات قابل توجه ایجاد می‌کند.

تغییر شیوه زندگی 

  • استحمام روزانه
  • تمیز نگه‌داشتن خانه
  • عدم مصرف مواد مخدر
  • دست‌کاری‌نکردن کورک‌ها
  • داشتن یک برنامه غذایی سالم
  • عوض‌کردن و شستن روزانه‌ ملحفه‌ها
  • وزن کم‌کردن برای جلوگیری از ساییدگی پوست نواحی چاق روی هم
  • شستن حوله و لباس‌ها به صورت جداگانه جهت جلوگیری از انتشار عفونت
  • جهت جلوگیری از انتشار عفونت، حضور پیدا نکردن در باشگاه‌ها، استخرها و سایر مکان‌های ورزشی تا زمان بهبود کامل

پماد برای درمان جوش باسن

روش‌ های درمانی پزشکی 

در برخی از موارد، مخصوصا اگر جوش خیلی بزرگ باشد، به خودی خود از بین نخواهد رفت و باید روش‌های درمانی پزشکی به کار گرفته شوند. روش‌های درمانی پزشکی برای از بین‌بردن این مشکل پوستی عبارت‌اند از:

  • ایجاد یک برش و خالی کردن محتویات آن
  • برای اینکه چرک درون آن خالی شود، محل برش با گاز بسته شده و به پوست فرصت داده می‌شود تا به صورت کامل بهبود پیدا کند.

داروهای موضعی و خوراکی 

استفاده از محصولات موضعی و خوراکی هم می‌توانند برای درمان جوش باسن مفید باشند:

  • ضدعفونی‌کننده‌های موضعی
  • صابون‌های ضدباکتری
  • ژل ضدعفونی‌کننده دست

تشخیص جوش باسن چگونه است ؟

برای تشخیص جوش باسن از سوابق پزشکی فرد پرسیده می‌شود و معاینه‌ بالینی انجام می‌گیرد.  در ادامه هم:

  • پزشک آزمایش خون تجویز می‌کند.
  •  برای تشخیص علت ایجاد عفونت، گاهی از چرک جوش هم نمونه‌برداری می‌شود.

دلیل تیرگی باسن چیست ؟ 

یکی از بخش‌هایی که ممکن است به یک چالش بزرگ برای زنان تبدیل شود، تیرگی باسن است. به نقل از healthline: پوست این ناحیه به دلایل متعددی چون عفونت‌های واژینال، افزایش سن، تغییرات هورمونی، پوشیدن لباس زیر پلاستیکی و تنگ، بیماری‌های مختلف، عوامل ژنتیکی، سندرم تخمدان پلی کیستیک و غیره ممکن است تیره‌تر از سایر نواحی شود.

خوشبختانه با پیشرفت علم پزشکی و با استفاده از دستگاه‌ها و تجهیزات به روز و مدرن این عارضه قابل درمان است و با روش‌های مختلفی می‌توان موجب بهبود تیرگی این ناحیه شد. لیزر درمانی، مصرف دارو، مصرف محصولات بهداشتی و غیره از روش‌های رایج رفع تیرگی باسن هستند که پزشک با توجه به شرایط جسمی و شدت عارضه یکی از این روش‌ها را برای بیمار تجویز می‌کند.

روش های درمان تیرگی باسن

همانطور که در قسمت قبل به این مطلب اشاره کردیم راه و روش‌های درمانی مختلفی وجود دارد که به کمک آن‌ها می‌توان تیرگی باسن را درمان کرد.

فولیکولیت باسن - درمان جوش باسن

لیزر درمانی

یکی از پرطرفدارترین و جدیدترین روش‌هایی که موجب بهبود تیرگی باسن می‌شود لیزر درمانی است، پیگمنت‌های پوست بدن با تابیدن لیزر از بین می‌روند و موجب روشن شدن پوست این ناحیه می‌شوند. لیزر نتایج دائمی و ماندگاری دارد و به عنوان یک روش دائمی شناخته می‌شود.

دارو درمانی

استفاده از کرم‌های روشن کننده و داروهای حاوی رتینوئید در بهبود تیرگی باسن تاثیرگذارند.

لایه برداری

یکی از رایج‌ترین راه‌های رفع تیرگی باسن، لایه برداری است که با دستگاه‌های مختلفی انجام می‌شود. در زمان لایه‌برداری پزشک از کرم‌ها و لوسیون‌های اسیدی استفاده می‌کند که دوز آن‌ها با توجه به شدت تیرگی متفاوت خواهد بود.

پیشگیری از به وجود آمدن جوش بر روی باسن

این عارضه‌ پوستی مسری است و می‌تواند به فرد دیگر هم منتقل شود. حتی امکان انتشار آن‌ به سایر نقاط بدن خود فرد هم وجود دارد. با این همه چندین روش برای پیشگیری موجود است:

  • از تماس پوستی با فرد مبتلا به جوش یا حامل باکتری استافیلوکوک اورئوس خودداری کنید.
  • در طول روز مرتب دست‌های خود را بشویید.
  • مرتب حمام کنید.
  • بعد از ظهور جوش باسن باید تمام لباس‌ها، حوله‌ها، ملحفه‌ها و سایر وسایل شخصی خود را بشویید.
  • حوله‌ها و وسایل شخصی دیگر خود را با دیگران شریک نشوید.

گاهی با انجام درمان‌های خانگی به راحتی می‌توانید از جوش روی باسن خلاص شوید. اگر اندازه‌ آن بزرگ‌تر از حد معمول باشد، فرد باید به پزشک مراجعه و سایر روش‌های درمانی را امتحان کند.

جوشی بزرگ و عمقی گاهی بعد از درمان هم روی پوست جای قرمزی  یا زخم باقی می‌گذارد. در برخی از موارد، نوعی عفونت پوستی بعد از درمان، دوباره روی پوست ظاهر خواهد شد.

جوش چرکی باسن - درمان جوش باسن

داروهایی که به درمان جوش باسن کمک می‌کنند

  • بنزوئیل پراکسید “Benzoyl Peroxide”

ضد عفونی کننده موضعی که برای درمان آکنه‌های خفیف تا متوسط استفاده می‌شود.

این ماده را می‌توانید به عنوان پاک کننده، کرم، شوینده بدن یا لوسیون خریداری کنید. استفاده بیش از حد آن می‌تواند باعث خشکی پوست شود.

  • اسید سالیسیلیک “Salicylic Acid”

ماده‌ای که برای درمان آکنه‌های خفیف تا متوسط استفاده می‌شود.

در پدهای ضدعفونی کننده، کرم‌ها، لوسیون‌ها یا مواد پاک کننده استفاده می‌شود. استفاده بیش از حد آن می‌تواند باعث خشکی پوست شود.

ماده حاصل از برگ درخت چای را می‌توان برای مقابله با آکنه استفاده کرد.

یک پاک کننده، لوسیون، کرم، پماد یا مرهم حاوی این روغن را خریداری کنید.

  • اسید لاکتیک “Lactic Acid”

“Humectant” ماده‌ای است که باعث افزایش مقدار آب یا رطوبت در پوست می‌شود.

آن را می‌توانید به عنوان یکی از مواد تشکیل دهنده لوسیون بیابید.

عنصری با خواص درمانی مفید و زیاد است.

این ماده را می‌توانید در لوسیون‌ها یا کرم‌ها بیابید.

کاری که لازم است انجام دهید این است که در طول روز، موارد بهداشتی را رعایت نمایید همچنین هنگام حمام یا دوش گرفتن باسن خود را کاملا ضدعفونی کنید اما استفاده از این محصولات نیز می‌توانند به شما در رعایت بهداشت کامل و درمان جوش‌ها کمک کنند. یک بار امتحان کنید تا ببینید چه تاثیری بر روی بدن شما دارند.

***

میانگین امتیازات ۵ از ۵

پایان

منبع: مجله شاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا