درمان سرماخوردگی با شلغم ؛ مقدار و نحوه مصرف شغلم برای سرماخوردگی
درمان سرماخوردگی با شلغم یکی از راهکارهای سنتی و موثر خانگی است که به دلیل خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی می تواند علائم سرماخوردگی را کاهش دهد. شلغم منبع غنی ویتامین C است از این رو با تقویت سیستم ایمنی، بدن را برای مبارزه با ویروس ها آماده می کند. شلغم علائمی از قبیل سرفه، گلودرد و گرفتگی بینی را کمتر می کند و به دلیل خاصیت خلط آوری می تواند خلط را از ریه ها دفع کند. بهترین روش مصرف شلغم برای سرماخوردگی به صورت پخته شده است چون سریعا می تواند علائم سرماخوردگی را تسکین کند و ریه ها زودتر سلامت خود را به دست بیاورند. شادمگ نحوه مصرف شلغم برای سرماخوردگی را یادتان می دهد.
طرز تهیه شلغم برای سرماخوردگی
از قدیم الایام درمان سرماخوردگی با شلغم رواج داشته است. اغلب افراد شلغم را به صورت بخارپز یا خام مصرف می کنند. بهترین روش های تهیه شلغم برای سرماخوردگی و بهره مندی از خواص آن عبارتند از:
بخارپز کردن شلغم
یکی از بهترین روش های تهیه شلغم برای سرماخوردگی روش بخار پز کردن است. در این روش شلغم تمام خواص خود را حفظ می کند. شلغم بخار پز شده دارای مواد مفیدی برای جلوگیری از سرطان است. اما پخت شلغم در اب باعث می شود تا مقداری از اب ان خارج شود و تا حدودی خواص درمانی آن برای سرطان از بین برود.
تهیه معجون شلغم و عسل
یکی دیگر از روش های موثر مصرف شلغم برای درمان سرماخوردگی درست کردن معجون شلغم و عسل است. ابتدا یک عدد شلغم را شسته و پوست بگیرید و داخل آن را خالی کنید. بعد داخل شلغم یک قاشق غذاخوری عسل بریزید. حالا باید این شلغم ها را بخارپز کنید. برای بخار پز کردن شلغم ها را در یک ظرف دیوار بلند بچینید و درب ان را بگذارید و آن را روی قابلمه ای که تا نیمه پر اب شده است بگذارید. قابلمه را روی حرارت بگذارید و با حرارت ملایم ان را بپزید. دو ساعت زمان لازم است تا شلغم ها پخته شوند. حالا پس از خنک شدن شلغم ها مایع داخل ان ها را جدا کنید و روزی سه مرتبه آن را مصرف کنید تا علائم سرماخوردگی کاهش پیدا کنند.
استفاده از شلغم در غذا
با اضافه کردن شلغم به غذا می توانید از خواص آن برای سرماخوردگی بهره مند شوید. از خود شلغم و برگ های ان می توانید در انواع سالادها، سوپ و خوراک ها استفاده کنید.
نکات مهم در پخت شلغم برای سرماخوردگی
درمان سرماخوردگی با شلغم نیاز به رعایت یکسری نکات خاص دارد. این نکات عبارتند از:
- برای تمیز کردن شلغم سر و ته آن ها را جدا کنید. اگر پوست شلغم سالم است نیازی به پوست گرفتن نیست و تنها ریشه ان را جدا کنید.
- ظرف مناسبی را برای بخار پز کردن انتخاب کنید و برای پخت شلغم ها از حرارت ملایم استفاده کنید.
- پخت شلغم باید بین ۱ الی ۱ ساعت و نیم باشد. پخت طولانی مدت باعث از دست رفتن خواص شلغم ها می شود.
- برای جلوگیری از سیاه شدن شلغم ها کمی نمک و آبلیمو به ان ها اضافه کنید.
خواص شلغم پخته برای سرماخوردگی
درمان سرماخوردگی با شلغم سرشار از خواص درمانی مختلفی است که این خواص عبارتند از:
- مصرف شلغم به صورت آب پز یا بخار پز باعث تسکین سردرد ناشی از سرماخوردگی می شود و ریه ها و مجاری تنفسی را از خلط های مسدود کننده تمیز می کند.
- شلغم در دسته سبزیجات ملین سینه و التیام دهنده تنگی نفس است و در پاکسازی ریه ها تاثیر زیادی دارد.
- شلغم از خاصیت صاف کنندگی سینه برخوردار است و می تواند سرفه را درمان کند.
- اگر به شلغم عسل اضافه شود می تواند علائم سرماخوردگی در کودکان را کاهش دهد.
- شلغم دارای خاصیت نفاخ و دیر هضمی است و برای تاثیر گذاری بهتر است با زیره یا آویشن ترکیب شود.
- مصرف شلغم باعث پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی می شود.
- مصرف شلغم باعث افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری های عفونی و ویروسی می شود.
- شلغم از خاصیت میکروب کشی و ضد عفونی کنندگی برخوردار است.
- شلغم مزاج گرم و معتدلی دارد و می تواند علائم سرماخوردگی را کاهش دهد.
- استفاده از شلغم به صورت ضماد می تواند برای سرمازدگی اعضای مختلف بدن مفید باشد.
- شلغم در دفع خلط سینه موثر است.
- شلغم برای درمان گلودرد مفید است.
عوارض شلغم برای درمان سرماخوردگی
به طور کلی درمان سرماخوردگی با شلغم روشی ایمن و طبیعی است و اگر به صورت متعادل مصرف شود هیچ گونه عارضه ای در پی نخواهد داشت. اما زیاده روی در مصرف می تواند زمینه ساز ایجاد حساسیت غذایی باشد. برخی از افراد مبتلا به مشکلات تیروئید به سبزیجاتی مانند شلغم، کلم و گل کلم حساسیت دارند و بعد از مصرف شلغم دچار عوارضی از قبیل سرفه، آسم، آبریزش بینی، ورم لب ها و آبریزش چشم می شوند.
شلغم مقادیر بالایی فیبر دارد که زیاده روی در مصرف آن باعث بروز مشکلات گوارشی مانند اسهال، گاز روده، انسداد روده و .. می شود.
برای افراد دیابتی مصرف شلغم زیاد توصیه نمی شود چون باعث افزایش جذب شکر در بدن می شود و ممکن است عوارض دیابت را افزایش دهد.
شلغم ممکن است باعث کاهش شدید فشار خون در بدن شود. از انجاییکه در شلغم مقادیر بالایی پتاسیم وجود دارد در نتیجه زیاده روی در مصرف باعث افت شدید و ناگهانی فشار خون می شود.
یکی دیگر از عوارض شلغم اختلال در سیستم ایمنی است. شلغم دارای مقادیر بالایی انتی اکسیدان است که روی سیستم ایمنی تاثیر می گذارد و می تواند احتمال ابتلا به برخی از بیماری ها را افزایش دهد. آنتی اکسیدان ها هم به رادیکال های آزاد و هم به سلول ها حمله می کنند و احتمال اینکه به آنها آسیب بزنند زیاد است.
شلغم برای چه افرادی مناسب نیست ؟
درمان سرماخوردگی با شلغم گزینه مناسبی برای تمام افراد نیست. حساسیت به سبزیجات چلیپایی مانند کلم و گل کلم در برخی از افراد مانعی برای مصرف شلغم است. همچنین برخی از افراد دارای مشکلات گوارشی هستند و شلغم هم به دلیل فیبر بالا می تواند مشکلات گوارشی مانند نفخ و گاز را بیشتر کند.
این روش درمانی برای افراد دیابتی مناسب نیست. چون روی تنظیم قند خون تاثیر می گذارد.
مصرف شلغم برای مادران باردار و شیرده هم مناسب نیست.
شلغم ممکن است باعث ایجاد سنگ کلیه شود. در نتیجه برای افرادی که مشکلات کلیوی دارند گزینه مناسبی نیست. به طور کلی قبل از مصرف اگر شرایط پزشکی خاصی دارید باید با پزشک خود مشورت کنید.