بین الملل

دولت دوم السودانی؛ در گروی اخراج نظامیان آمریکایی از عراق

دولت عراق که نهادهای نظامی و دفاعی خود را برای مواجهه با هر تهدیدی آماده می‌کند بارها اعلام کرده که توانایی دفاع از تمامیت ارضی خود را دارد. این مسئله، بیانگر عدم نیاز عراق به نیروهای ائتلاف بین المللی به ویژه ادامه حضور نظامیان آمریکایی در عراق است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، زمستان سال گذشته نیروهای مقاومت اسلامی عراق بر اساس مذاکراتی که با محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق داشتند، پذیرفتند تا در ازای تعهد بغداد به تخلیه نظامیان آمریکایی از خاک عراق حملات خود به پایگاه‌های آمریکایی را در این کشور متوقف کنند. پذیرش آتش بس از سویگروه‌های مقاومت حاضر در عراق به یک پیش شرط برای سفر سودانی به آمریکا تبدیل شده بود.

نخست‌وزیر عراق در سفر اخیر خود به واشنگتن و در دیدار با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا بر ضرورت حفظ استقلال و حاکمیت سرزمینی عراق تاکید کرد. به رغم آنکه رسانه‌های عراقی سخنان سودانی در برابر رئیس جمهور آمریکا را تاریخی وصف کردند، اما نکته کلیدی آن بود که براساس اطلاعات منتشر شده سودانی در این ملاقات مطلقا موضوع خروج نیروهای آمریکایی را با بایدن مطرح نکرده است.

 

 

پیش از سفر نخست وزیر عراق به واشنگتن، کمیته‌ای متشکل از مقامات عالی‌رتبه نظامی و امنیتی توسط دولت سودانی تشکیل شد که ماموریت اصلی آن مذاکره بر سر موضوع خروج نیروهای نظامی آمریکا از خاک عراق بود. این کمیته مستقیما با دولت آمریکا ارتباط دارد و بسته به شرایط مقتضی نشست‌های خود را برگزار می‌کند.

این هیئت مذاکره کننده (کمیته مذکور) در دیداری که اخیرا در واشنگتن با مقامات نظامی- امنیتی آمریکا برگزار کرد بر سر موعد تخلیه نظامیان ائتلاف بین‌المللی تحت رهبری آمریکا از عراق به توافق نرسید. با این حال بر اساس گمانه‌زنی‌های موجود، قرار است تا سال آینده وضعیت ائتلاف بین‌المللی در عراق با رایزنی های این کمیته با مسئولان آمریکایی حل و فصل شود.

در نگاه نخست به نظر می رسد دولت سودانی در مذاکرات با آمریکایی‌ها با کارشکنی هایی مواجه شده است که موضع دولت عراق را بر اساس یکی از این دو محور مشخص می‌کند: 

محور اول: دولت عراق همچنان به مذاکرات خود ادامه دهد و از مقاومت بخواهد آتش بس را تا انتخابات آتی عراق حفظ کند تا با انتخاب مجدد سودانی به عنوان نخست وزیر، مسئولیت تخلیه نظامیان آمریکایی از عراق توسط شخص نخست وزیر پیگیری و به نتیجه مورد نظر برسد.

محور دوم: دولت عراق همچون گذشته از گروه‌های مقاومت به عنوان ابزار فشار علیه آمریکایی‌ها استفاده کند.

در حال حاضر، مقاومت عراق بار دیگر ضرب‌الاجل ۲ ماهه‌ای را پیش روی دولت عراق قرار داده تا در این فاصله زمانی، مراحل پاکسازی عراق از نیروهای نظامی آمریکایی رسما آغاز شود.

برخی کارشناسان در عراق در همسویی با واشنگتن از ادامه حضور نظامیان آمریکایی در عراق دفاع می‌کنند. در واقع هر زمان که بحث خروج آمریکایی‌ها در عراق به طور جدی مطرح می‌شود، واشنگتن حمایت از تروریست‌های موجود در مرز عراق و سوریه را تقویت می‌کند و همین مسئله از سوی حامیان تداوم اشغالگری آمریکا در عراق در رسانه های این کشور نیز بازتاب پیدا می‌کند تا بدین شکل از فشار افکارعمومی عراق برای الزام نظامیان آمریکایی به ترک این کشور کاسته شود.

 

در همین راستا، دولت آمریکا که در پرونده بحران سوریه نیز روابط بسیار نزدیکی با رهبران قسد و سیار گروه‌های جدایی طلب سوری دارد، آن‌ها را به اتحاد با یکدیگر دعوت کرده است.

«مظلوم عبدی»، فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) در نشستی گروه‌های مخالف نظام بشار اسد مانند «ی پ گ» و رؤسای قبایل همسو را گردهم آورد تا از ضرورت هماهنگی بیشتر این گروه ها برای مبارزه با دولت عراق و سوریه سخن بگوید.

کشور عراق , بسیج مردمی عراق |حشد الشعبی , نخست وزیر عراق , پایگاه عین الاسد , پایگاه الحریر , ارتش عراق , نخست‌وزیر عراق , مقاومت عراق , ائتلاف بین‌المللی موسوم به ضدداعش , نظامیان آمریکایی , طرح مقابله با اقدامات تروریستی و ماجراجویانه آمریکا در منطقه , جنبش مقاومت اسلامی نُجَباء , جبهه مقاومت اسلامی , محور مقاومت , جبهه مقاومت , کردهای سوریه , گروه های تروریستی در سوریه , نیروهای قسد , مظلوم عبدی , قسد ,

همزمان با تحولات فوق، عفو عمومی و آزادی متهمان همکاری با داعش از زندان‌های حسکه و قامشلی و اردوگاه الهول که تحت نظارت قسد است، نشانه دیگری از  استیصال آمریکا برابر تهدیدهای مقاومت عراق برای تسریع خروج نظامیان اشغالگر از خاک این کشور را آشکار می‌سازد.

دولت عراق که نهادهای دفاعی و نظامی خود را برای مواجهه با هر تهدیدی آماده می‌کند بارها اعلام کرده که توانایی دفاع از تمامیت ارضی خود را دارد. این مسئله، بیانگر عدم نیاز عراق به ادامه حضور نیروهای ائتلاف بین المللی است. پس از خروج صدها تروریست از زندان‌های تحت اداره قسد، فرماندهی مرزهای عراق اعلام کرد که هیچگونه فعالیت مشکوک در مرز با سوریه وجود ندارد. البته ارتش عراق نظارت‌های خود بر گذرگاه‌های مرزی این کشور با سوریه را نیز افزایش داده است.

 

دولت عراق به منظور اجتناب از تکرار حوادث سال ۲۰۱۳ که به گسیل شمار زیادی از تروریست‌ها تحت حمایت نظامیان آمریکایی از مرز سوریه به خاک عراق منجر شد، در ماه های اخیر تدابیر و تمهیداتی را در نظر گرفته است.

در همین راستا تاکنون در ۱۸۰ کیلومتر از مجموع مرزهای ۶۲۰ کیلومتری میان دو کشور عراق و سوریه، با دیوارکشی بتنی مسدود شده و حدود ۲۵۰ دوربین‌ حرارتی نیز نصب شده است. برخی از فرماندهان عراقی مستقر در مرز عراق و سوریه، از آماده باش دائمی خود خبر داده‌اند تا شاید بدین شکل از ورود مجدد تروریست‌ها از خاک سوریه به داخل عراق جلوگیری کنند.

کشور عراق , بسیج مردمی عراق |حشد الشعبی , نخست وزیر عراق , پایگاه عین الاسد , پایگاه الحریر , ارتش عراق , نخست‌وزیر عراق , مقاومت عراق , ائتلاف بین‌المللی موسوم به ضدداعش , نظامیان آمریکایی , طرح مقابله با اقدامات تروریستی و ماجراجویانه آمریکا در منطقه , جنبش مقاومت اسلامی نُجَباء , جبهه مقاومت اسلامی , محور مقاومت , جبهه مقاومت , کردهای سوریه , گروه های تروریستی در سوریه , نیروهای قسد , مظلوم عبدی , قسد ,

در روزهای اخیر بیانیه خالی از محتوایی که از سمت کمیته امنیتی مشترک عراق و آمریکا صادر شد، گله‌مندی احزاب سیاسی نزدیک به مقاومت را به همراه داشت. این بیانیه صرفا به بندهایی محدود شده بود که صرفا بر ضرورت هماهنگی عراق و آمریکا تاکید داشت.

در مجموع به نظر می رسد تداوم رویه حاضر از سوی دولت سودانی در موضوع اخراج نظامیان آمریکایی از عراق آن هم براساس توافقی که پیش از این با گروه های مقاومت صورت گرفته است، ممکن است ادامه حمایت سران مقاومت از وی در انتخابات آتی پارلمانی عراق را به خطر بیندازد. نباید این نکته کلیدی را فراموش کرد که احزاب سیاسی متمایل به گروه‌های مقاومت از مهم‌ترین متحدان نخست وزیر کنونی عراق به شمار می‌روند که همواره از سیاست‌های دولت حمایت کرده‌اند.

محمد شیاع السودانی می‌داند که در صورت عدم التزام به وعده‌هایی که در ابتدای مسئولیت نخست وزیری داده، تشکیل دولت دوم خود را به خطر خواهد انداخت؛ در نتیجه انتظار می رود نخست وزیر عراق تا پیش از انتخابات، ضمانت های کافی و قابل اطمینانی در موضوع خروج نظامیان آمریکایی از خاک عراق دریافت کند.  

پایان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا