راهنمای تغذیه سالم در پیادهروی اربعین
تدابیر تغذیهای در سفر به کربلا از جمله نکاتی است که نباید از آن غافل شد. غذاهای عراقی اغلب چرب، تند و سنگین هستند و با مزاج بسیاری از ایرانیها سازگار نیستند. در ایام پرجمعیت مانند اربعین، کیفیت پخت غذا نیز ممکن است پایین بیاید و مشکلات گوارشی ایجاد کند. رعایت نکات سادهای مانند انتخاب غذاهای مناسب، مصرف ادویههای مصلح و پرهیز از پرخوری میتواند سلامت زائران را حفظ کند.
به گفته یک متخصص فیزیولوژی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش، غذاهای عراقی بهطور معمول سنگین هستند و معدههای ما شاید به قدرت و قوت معدههای افراد ساکن عراق نباشد. بنابراین زائران باید تدابیر تغذیهای در سفر به کربلا را مورد توجه قرار دهند. دکتر سید مهدی میرغضنفری، متخصص فیزیولوژی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش در گفتوگو با خبرآنلاین میگوید:
زائرانی که در سفر به کربلا غذاهای عراقی را برای وعدههای خود انتخاب میکنند باید بدانند، غذاهای عراقی اغلب سنگین است و معدههای ما شاید به قدرت و قوت معدههای افراد ساکن عراق نباشد.
آشنایی با خصوصیات غذاهای عراقی
از غذاهای مرسوم عراق، برنج و لوبیا و نخود پخته است. گاهی این غذاها به دلیل ازدحام جمعیت با عجله و در مدت زمان ناکافی طبخ میشود و اغلب ناپخته و گاهی چرب و سنگین است. پس قبل از خوردن غذا ابتدا آن را تست کنید که غذای مصرفی بهطور کامل پخته و نرم شده باشد.

نوع برنجی که در عراق طبخ میشود اغلب هندی است که به مزاج بسیاری از مردم نمیسازد و بهویژه اگر پخته نباشد موجب یبوست و نفخ میشود. توصیه بر این است که پودر زیره سبز، آویشن و نعنا همراه داشته باشید که اگر ناچار به خوردن غذاهای نفاخ شدید روی غذا میل کنید یا داخل دوغ و ماستهای دربسته بریزید.

اعراب در غذاها از روغن، زیاد استفاده میکنند بهطوریکه ماده غذایی در روغن غوطهور میشود و هضم آن را سخت میکند. بهعنوان نمونه فلافل سنگین و تند است و صفرا را بالا میبرد. همچنین موجب بیخوابی و خارش پوست میشود و مصرف آن برای گرممزاجان مناسب نیست.
بهعلاوه توصیه میشود غذاهای مانده، سختهضم و سنگین یا دارای عدس و بادمجان را کمتر بخورید چون سبب گرفتگی عضلات و بیخوابی میشود.
به این چاشنیها توجه کنید
نمک بهترین پاککننده و میکروبکش است. قبل و بعد از غذا کمی نمک بچشید یا در آب ریخته و دهانشویه و غرغره کنید.

استفاده از دمکرده لیمو با آب جوش یا نوشیدن چای لیموعمانی که گاهی در حین پیادهروی به زائران داده میشود و پاشیدن پودر لیموعمانی روی غذاهای گرم و سنگین نیز پیشنهاد میشود، چون به مهار تولید صفرای مازاد و حرارت زائد بهخصوص در مزاجهای گرم کمک میکند.
همچنین اگر غذا سنگین بود یا حرارت بدن بالا رفت میتوانید از سرکه و سماق استفاده کنید.
زیاد خرما نخورید و قهوههای تلخ را تست نکنید
مصرف زیاد خرما برای مردم ایران و بهخصوص مردم مناطقی که زیاد خرما نمیخورند مناسب نیست. زیرا خرما با تولید اخلاط زیادی همچون صفرا و سودا فرد را دچار آلرژی، خشکی، جوشهای پوستی، حرارت و گرمی خون میکند.

از نوشیدن و حتی تست کردن قهوههای خیلی تلخ و غلیظ عراقی (عربی) که بوی سوختگی دارد بهشدت بپرهیزید، چون سازگار با مزاج ایرانیها نیست. مصلح قهوه، انجیر و بادام است.
از مصرف چای زیاد حتی اگر رقیق باشد اجتناب کنید، چون مدر بوده و سبب خشکی مزاج میشود.
نرخ ارز اربعین امسال چقدر است؟ + جزئیات
یکجاخوری غذاهای مختلف ممنوع!
خود را در معرض غذاهای مختلف با مزاجهای متفاوت قرار ندهید. اگر مزاج ما گرم است باید از گرمیها و شرایطی که گرمی مزاج را بالا میبرد، پرهیز کنیم و در صورت سردی مزاج از مصرف غذاهای با طبع سرد بپرهیزیم.

افراد دارای اضافهوزن باید از مصرف حجم بالای غذاهای سنگین پرهیز کنند و لاغرها باید غذاهای قابل هضم در وعدههای بیشتر اما در حجم کم بخورند.
حتماً غذا را بهصورت نشسته و با آرامش کامل بخورید. غذا را خوب بجوید و پس از میل غذا چند قدم پیادهروی مختصر و سپس نیمساعت استراحت داشته باشید تا عملیات استقرار و هضم غذا بهخوبی انجام شود.
منبع: روزیاتو