اقتصاد

رشد ۳ درصدی قیمت نفت در هفته گذشته

قیمت نفت در طول هفته گذشته با توجه به عواملی همچون احتمال تشدید تحریم‌های نفتی علیه روسیه، با افزایش حدود ۳ درصدی مواجه شد و به کانال ۷۰ دلاری بازگشت.

به گزارش خبرنگار شانا، قیمت نفت خام برنت دریای شمال در پایان هفته گذشته (جمعه، ۲۰ تیر) با ثبت حدود ۳ درصد افزایش هفتگی به ۷۰ دلار و ۳۶ سنت به ازای هر بشکه رسید. از جمله مهم‌ترین دلایل افزایش خفیف قیمت نفت در مقطع فعلی، می‌توان به احتمال تشدید تحریم‌های نفتی علیه روسیه، ازسرگیری عملیات نظامی حوثی‌ها در دریای سرخ و کاهش دکل‌های نفت و گاز فعال در آمریکا اشاره کرد. 

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا هفته گذشته در گفت‌وگو با ان‌بی‌سی‌نیوز، بار دیگر از نحوه پیشرفت تلاش‌های صلح اوکراین ابراز ناامیدی کرد و بدون ارائه جزئیات بیشتر گفت: «فکر می‌کنم روز دوشنبه (۲۳ تیر) بیانیه مهمی در مورد روسیه خواهم داشت.»

از سوی دیگر، اصابت موشک به دو کشتی و غرق شدن آنها در فاصله زمانی بسیار نزدیک سبب شد وضع دریای سرخ در هفته گذشته پس از ۷ ماه دوباره بحرانی شود. بر اساس اظهارات رهبران انصارالله یمن، این اقدام‌ها در پاسخ به نقض تصمیم ممنوعیت ورود کشتی‌ها به بنادر فلسطین اشغالی صورت می‌گیرد. در همین حال برخی رسانه‌ها از افزایش سرسام‌آور هزینه‌ بیمه کشتی‌های عبوری در دریای سرخ خبر می‌دهند.

افزون بر این عوامل، بر اساس اعلام شرکت خدمات انرژی بیکرهیوز، تعداد دکل‌های نفت و گاز طبیعی فعال در آمریکا برای یازدهمین هفته متوالی کاهش یافته است که نشانه‌ای قوی بر محدودیت در عرضه در کوتاه‌مدت محسوب می‌شود. کاهش تعداد دکل‌های فعال در آمریکا به دفعات متوالی، آخرین بار در اواسط سال ۲۰۲۰ و بر اثر همه‌گیری کرونا رخ داد که تقاضا برای سوخت را کاهش داده بود.

کدام عوامل مانع رشد قیمت نفت می‌شوند؟

اما در طرف مقابل برخی عوامل مانع از افزایش قیمت نفت می‌شوند، ازجمله مهم‌ترین عوامل کاهنده قیمت نفت در هفته گذشته می‌توان به «تصمیم اخیر هشت عضو اوپک‌پلاس مبنی بر لغو روزانه ۵۴۸ هزار بشکه‌ دیگر از کاهش عرضه داوطلبانه اضافه در ماه اوت»، «افزایش نگرانی‌ها نسبت به تأثیر سیاست‌های تعرفه‌ای متغیر ایالات متحده بر رشد اقتصاد جهانی» و «کاهش پیش‌بینی اوپک از مقدار تقاضای نفت» اشاره کرد.  

با تصمیم اخیر هشت کشور عضو اوپک‌پلاس، در مجموع نزدیک به ۹۰ درصد از کاهش داوطلبانه تولید این کشورها طی پنج ماه گذشته به بازار نفت بازگشته است، اما برخی شنیده‌ها حاکی از آن است که امکان تصویب مرحله دیگری از لغو کاهش عرضه داوطلبانه برای ماه سپتامبر وجود دارد؛ موضوعی که می‌تواند بازار را به سمت مازاد عرضه قابل‌توجهی سوق دهد و فشار نزولی بیشتری بر قیمت‌ها وارد کند.

از سوی دیگر ترامپ هفته گذشته در تداوم جنگ تجاری و تعرفه‌ای خود با کشورهای جهان، تعرفه‌های جدید بر کالاهای هفت کشور از جمله عراق، لبنان، لیبی، الجزایر، برونئی و فیلیپین و بنگلادش را اعلام کرد. رئیس‌جمهوری آمریکا همچنین از اعمال تعرفه‌هایی علیه کره‌ جنوبی، ژاپن و کانادا خبر داد، اما نکته جالب اینجاست که این بار برخلاف شوک قبلی تعرفه‌ها به بازار نفت، بازار واکنش ملایم‌تری به این موضوع نشان داد. برخی تحلیلگران معتقدند سابقه ترامپ در بازگشت از سیاست‌های تعرفه‌ای سبب شده بازار فعلاً منتظر بماند و رفتارهای او را قطعی تلقی نکند. 

از سوی دیگر، اوپک در شصتمین بولتن آماری سالانه خود، پیش‌بینی تقاضای جهانی نفت در سال‌های ۲۰۲۶ تا ۲۰۲۹ را به‌دلیل کاهش تقاضا از سوی چین کاهش داده است. بر همین اساس، طبق پیش‌بینی اوپک، تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۶ به‌طور میانگین به ۱۰۶ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز می‌رسد، این در حالی‌ است که این رقم در گزارش سال گذشته میلادی روزانه ۱۰۸ میلیون بشکه برآورد شده بود.

به گزارش تیتر۱۲، در مجموع می‌توان گفت بازار نفت در مقطع زمانی فعلی در وضع پیچیده‌ و مبهمی قرار گرفته است. از یک‌سو، عوامل صعودی همچون رشد تقاضا، بهبود تقاضای فصلی و عدم‌قطعیت در عرضه به دلیل تنش‌های ژئوپلیتیک و از سوی دیگر احتمال تشدید جنگ تجاری و تعرفه‌ای و تصمیم اوپک‌پلاس مبنی بر افزایش عرضه، قیمت‌ها را در محدوده‌ای مشخص اما پرنوسان نگه داشته است.

منبع: شانا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا