سقوط آزاد مقبولیت نتانیاهو در نظرسنجی ها
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، جدیدترین نظرسنجی روزنامه اسرائیلی «معاریو» حاکی از آن است که هواداران ائتلاف حاکم بر سرزمینهای اشغالی در صورت کنارهگیری بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم، ایتمار بن گویر، وزیر راستگرای افراطی امنیت داخلی را برای جانشینی او ترجیح میدهند.
همزمان با افزایش فشارها به کابینه نتانیاهو از سوی نیروهای اپوزیسیون، اختلافات داخلی نیز میان اعضای کابینه ائتلافی در حال افزایشیافتن است. جناح راست افراطی بهرهبری ایتمار بن گویر، وزیر امنیت داخلی و بتسلائل اسموتریچ، وزیر دارایی بهطور مکرر نتانیاهو را تهدید به استعفا میکنند. در پی تصویب قوانینی برای افزایش طول خدمت سربازی به ۳۶ ماه و نیز کاهش معافیت حریدیها، دو حزب مذهبی نیز تهدید به استعفا از مقامات وزارتی خود (و ماندن در ائتلاف) کردهاند.
در چنین شرایطی روزنامه معاریو جدیدترین نظرسنجی خود را برگزار کرده است. این نظرسنجی که بین روزهای ۱۰ و ۱۱ ژوئن برگزار شده است، نشان میدهد؛ بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر کنونی رژیم صهیونیستی که رکورددار طولانیترین دوره نخستوزیری در سرزمینهای اشغالی است اکنون در سه جبهه تحت فشار است؛ هم از سوی اپوزیسیون، هم در حوزه از دست دادن رأی هواداران جناح راست و هم میان افرادی که همچنان به ائتلاف حاکم وفادار باقی ماندهاند.
در رقابت احزاب مختلف سرزمینهای اشغالی با یکدیگر تقریباً شرایط قبلی پایدار باقی مانده است؛ بدین معنا که ائتلاف بلوک دولت بهرهبری بنی گانتس با ۲۴ کرسی در صدر قرار دارد و حزب حاکم لیکود با ۲۰ کرسی دوم است. حزب اسرائیل خانه ما بهرهبری آویگدور لیبرمن با پیشی گرفتن از یائیر لاپید، رهبر رسمی اپوزیسیون با ۱۴ کرسی در جایگاه سوم قرار گرفته و یشعتید با ۱۳ کرسی چهارم است. حزب قدرت یهودی بهرهبری بنگویر با ۱۰ کرسی در مقام بعدی ایستاده است و ائتلاف چپگرای دموکراتها بهرهبری یائیر گولان با ۹ کرسی در جایگاه بعدی جای دارد.
حزب مذهبی شاس بهرهبری آریه درعی ۹ کرسی و یهودیت متحد تورات دیگر حزب مذهبی اسرائیل ۷ کرسی به دست آوردهاند. ائتلاف عربی خداش ـ تعال نیز ۵ کرسی کسب کرده و حزب عربی رعم بهرهبری منصور عباس نیز ۵ کرسی را از آن خود ساخته است. دومین حزب راست افراطی یعنی صهیونیسم مذهبی بهرهبری اسموتریچ نیز از حدنصاب انتخاباتی عبور کرده و با ۴ کرسی به پارلمان راه یافته است، اما دو حزب امید جدید بهرهبری گیدعون صعر با ۱.۷% و حزب عربی بلد با ۱.۴% زیر حدنصاب باقی ماندهاند.
بدین ترتیب و طبق نتایج این نظرسنجی ائتلاف حاکم فعلی با ۵۰ کرسی شکست را پذیرا خواهد شد و اپوزیسیون با ۷۰ کرسی (۶۵ کرسی مؤثر) پیروز این انتخابات خواهد بود.
راست جدید منهای بیبی
اما در این نظرسنجی دیگر بار درباره سناریوی تشکیل یک ائتلاف احتمالی از نیروهای راستگرای مخالف نتانیاهو نیز سؤال شده است. در صورت تشکیل ائتلافی با حضور نفتالی بنت، نخست وزیر سابق، یوسی کوهن، رئیس پیشین موساد، آویگدور لیبرمن، وزیر دارایی پیشین و آیلت شکد، وزیر کشور پیشین اسرائیل این حزب ۲۷ کرسی را از آن خود خواهد کرد و حزب لیکود با ۱۸ کرسی در جایگاه دوم قرار خواهد گرفت. ائتلاف بلوک دولت بهرهبری گانتس با ۱۶ کرسی سوم میشود و حزب یشعتید بهرهبری لاپید با ۱۲ کرسی در جایگاه چهارم قرار میگیرد.
حزب شاس و قدرت یهودی هر کدام ۹ کرسی، دموکراتها ۸ کرسی و یهودیت متحد تورات ۷ کرسی را از آن خود میکنند. در این سناریو شمار کرسیهای احزاب عربی و صهیونیسم مذهبی دستنخورده باقی میماند، اما در شمارش نهایی، ائتلاف حاکم نسبت به سناریوی قبلی ۳ کرسی دیگر را از دست میدهد و تنها ۴۷ کرسی را از آن خود میسازد.
در این سناریو، ائتلاف راستگرای مخالف نتانیاهو با کمک مجموعه احزاب یهودی اپوزیسیون، توانایی تشکیل کابینهای با ۶۸ کرسی را دارد و حتی نیاز به استفاده از احزاب عربی نیز نخواهد داشت.
میان سران ائتلاف راست جدید منهای بیبی نیز نفتالی بنت با کسب ۳۴ درصد آرا از همه دیگر رقیبان خود برای رهبری این ائتلاف مناسبتر دانسته شده است. پس از بنت، آویگدور لیبرمن با ۱۱ درصد در رتبه دوم قرار دارد و پس از او یوسی کوهن با ۹ درصد، گیدعون صعر با ۸ درصد و نهایتاً آیلت شکد با ۵ درصد قرار دارند، ۳۳ درصد نیز اعلام کردهاند که پاسخی برای این سؤال ندارند.
با توجه به این نتایج رقابت بر سر نخستوزیری نیز که پیش از این در بیشتر نظرسنجیها تنها میان گانتس و نتانیاهو در حال پیش رفتن بود، اکنون نفتالی بنت را نیز درون این رقابت میبیند. جالب آنکه نتایج این نظرسنجی نشان میدهد بنت برای رأیدهندگان در سرزمینهای اشغالی از گانتس گزینه جذابتری است.
بهطوری که در وزنکشی نتانیاهو و گانتس، گانتس با ۴۳% آرا و اختلافی ۵درصدی نسبت به نتانیاهو که ۳۸% آرا را کسب کرده پیشتاز است. فاصله دو طرف در طول ۸ ماهی که از جنگ گذشته است، کاهش محسوسی یافته است. ۱۹ درصد نیز گزینه نمیدانم را انتخاب کردهاند.
اما در رقابت میان نفتالی بنت و نتانیاهو، بنت با ۴۸ درصد و اختلافی ۱۳درصدی از نتانیاهو پیشی گرفته است. نتانیاهو در رقابت با وی ۳۵% آرا را کسب کرده است. ۱۷ درصد نیز در این نظرسنجی گزینه نمیدانم را انتخاب کردهاند.
دعوای داخل ائتلاف
از سوی دیگر درون ائتلاف حاکم فعلی نیز وضعیت شکنندهای در حال شکلگیری است و حتی هواداران باقیمانده برای این ائتلاف نیز در حال مردد شدن درباره نتانیاهو هستند. نظرسنجی معاریو نشان میدهد؛ ۲۴% از هواداران ائتلاف حاکم در صورت کنارهگیری نتانیاهو، از نخست وزیری ایتمار بن گویر، حمایت میکنند. یوسی کوهن، رئیس سابق موساد با ۱۴ درصد دومین انتخاب این گروه است و بتسلائل اسموتریچ دیگر وزیر راستگرای افراطی نیز ۱۱ درصد آرا را به خود اختصاص داده است.
در مجموع بهنظر میرسد بخش بزرگی از هواداران میانهروتر ائتلاف حاکم طی تحولات یک سال و نیم اخیر از حزب لیکود و ائتلاف دستراستی آن دور شدهاند و عجالتاً بیشتر هواداران این طیف در حال کشیده شدن بهسوی دیدگاهها و سیاستمداران افراطی هستند.
پایان+