وب گردی

عوارض دیر خوابیدن و بلایی که بر سرمان می آورد

عوارض دیر خوابیدن در برگیرنده طیف وسیعی از مشکلات جسمی و روانی است که به مرور تهدید جدی برای سلامت فرد محسوب می شود. همانطور که می دانید سیکل خواب در افراد مختلف متفاوت است و اگر تغییری در میزان و یا کیفیت خواب ایجاد شود روی کیفیت زندگی اثرات سویی به جا می گذارد. شاید به همین خاطر است افرادی که چرخه خواب منظمی دارند در عملکرد و رفتار خود بهتر هستند. چراکه دیر خوابیدن از کیفیت تغذیه گرفته تا تناسب اندام و سلامت روان را تحت تاثیر قرار می دهد. پس لازم است که مدیریت کافی روی خواب خود داشته باشیم. در ادامه این مطلب از شادمگ با عوارض دیر خوابیدن بیشتر آشنا می شویم.

بررسی عوارض کلی دیر خوابیدن

عوارض بی خوابی - عوارض دیر خوابیدن

عوارض دیر خوابیدن هم جسمی و هم روانی هستند. در بدن همه ما انسان ها یک ریتم درونی برای تنظیم ساعت خواب و بیداری وجود دارد. در هنگام خواب هورمون ملاتونین و در زمان بیداری هورمون کورتیزول ترشح می شود تا ریتم خواب و بیداری در بدن به صورت ۲۴ ساعته تنظیم شود. خواب کافی یکی از المان های اصلی برای حفظ سلامت جسمی و روانی است.

اگر مشغله های کاری و زندگی اجازه خوابیدن کافی را به شما نمی دهد باید نگران سلامت جسمی و روانی خود باشید و خود را برای اختلالات قلبی، فشار خون، اضطراب و افسردگی، اختلال دو قطبی، زوال عقل، مشکلات پوستی، تشدید سردرد و … آماده کنید.

اضطراب و افسردگی عارضه اصلی دیر خوابیدن

از عوارض دیر خوابیدن، می توان به افزایش تحریک پذیری افراد و تاثیر منفی بر روی خلق و خو اشاره کرد. تحقیقات نشان داده که دیر خوابیدن طولانی مدت با افسردگی بالینی و کاهش انگیزه مرتبط است. افرادی که به اختلالات روانی مانند افسردگی مواجه هستند دارای اختلال خواب هم می باشند و این مشکلات به نوعی دو طرفه محسوب می شوند.

افرادی که مبتلا به افسردگی هستند سطح هورمون ملاتونین در آن ها پایین است. این هورمون باعث تنظیم چرخه خواب و بهبود خلق و خو می شود و سطح این هورمون در شب افزایش پیدا می کند تا فرد بتواند خواب با کیفیتی داشته باشد. با دیر خوابیدن تنظیم این هورمون هم به هم می ریزد.

تنظیم ساعت خواب - عوارض دیر خوابیدنتنظیم ساعت خواب - عوارض دیر خوابیدن

ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن با دیر خوابیدن

عوارض دیر خوابیدن روی سیستم ایمنی بدن هم تاثیر می گذارد. در مقابل خواب کافی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و آمادگی آن برای مواجهه با عوامل بیماری زا می شود. اما زمانی که فرد خواب کافی نداشته باشد سیستم ایمنی ضعیف می شود و توان مقابله با عوامل بیماری زا را نخواهد داشت. از این رو فرد دچار بیماری های مختلفی می شود. این در حالی است که زمان بهبودی هم افزایش پیدا می کند.

اختلال در فرآیند یادگیری و حل مسئله با دیر خوابیدن

از دیگر عوارض دیر خوابیدن می توان به کاهش عملکرد مغز و اختلال در فرآیند یادگیری و حل مسئله اشاره کرد. مغز انسان در طول روز اطلاعات زیادی را سازماندهی و دریافت می کند. در هنگام خواب به پردازش این اطلاعات می پردازد و برخی اطلاعات را از حافظه کوتاه مدت به بلند مدت انتقال می دهد.

هر گونه تغییر در الگوی خواب باعث کاهش جذب اطلاعات جدید توسط مغز می شود و این مسئله در فرآیند یادگیری و مهارت های حل مسئله و از همه مهمتر خلاقیت تاثیر منفی می گذارد.

blankblank

افزایش التهابات بدن با دیر خوابیدن

افزایش التهابات بدن یکی از خطرها و عوارض دیر خوابیدن است. کمبود خواب و یا دیر خوابیدن با التهاب و افزایش مولکول های التهابی ارتباط دارد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت را به طرز چشمگیری افزایش می دهد. زمانی که التهاب بدن موقتی نباشد و از بین نرود بدن نمی تواند با عوامل بیماری زا مقابله کند. در این وضعیت خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، سرطان، آلزایمر، سکته و دیابت افزایش پیدا می کند.

بی خوابی - عوارض دیر خوابیدنبی خوابی - عوارض دیر خوابیدن

مشکلات پوستی با دیر خوابیدن

یکی از عوارض دیر خوابیدن بروز مشکلات پوستی است. افرادی که ساعت خواب آن ها بهم ریخته و نمی توانند خواب کافی در شبانه روز داشته باشند با خطر از دست دادن سلامت و شادابی پوست مواجه هستند که بارزترین نشانه آن تیرگی و پف زیر چشم است.

دیر خوابیدن می تواند منجر به کدر شدن و افزایش چین و چروک های پوستی و خشکی پوست شود. در نتیجه پوست خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهد. از طرفی دیر خوابیدن روی تولید و تحریک کلاژن هم تاثیر می گذارد و هورمون کورتیزول ناشی از بی خوابی باعث تجزیه کلاژن می شود. پوست رفته رفته دچار چین و چروک و شل شدگی می شود.

باید این را هم بدانید که برای رفع این مشکلات محصولات پوستی هم نمی توانند به صورت ریشه ای مشکل را رفع کنند. لذا باید فرد الگوی خواب خود را اصلاح کند.

اختلالات روانی مانند پارانویا و توهم نتیجه دیر خوابیدن

عوارض دیر خوابیدن تنها متوجه جسم انسان نیست. چه بسیارند مشکلات روانی که در اثر اختلالات خواب ایجاد می شوند. بر اساس مطالعاتی که در این زمینه انجام شده اختلال در خواب و دیر خوابیدن زمینه ساز اختلالات روانی مانند توهم، افسردگی و پارانویا است. اختلال پارانویا یک اختلال روانی خطرناک است که در آن فرد با علائمی از قبیل سوء ظن نسبت به دیگران و توهمات منفی مواجه است. زمانی که فرد در طول شبانه روز خواب کافی نداشته باشد اطلاعات مغزی به درستی پردازش نمی شوند و این مسئله زمینه آشوب در مغز را فراهم می کند و فرد با مشکلات جدی تری از قبیل روان گسیختگی، اختلالات دو قطبی، بیش فعالی و کمبود توجه مواجه می شود.

مشکل دیر خوابیدن - عوارض دیر خوابیدنمشکل دیر خوابیدن - عوارض دیر خوابیدن

تشدید سردرد و کمر درد با دیر خوابیدن

اگر دقت کرده باشید شب هایی که چرخه خوابتان به هم می ریزید در طول روز سردرد و بدن درد شما را کلافه می کند. از این رو می توان گفت سردرد و کمر درد شایع ترین عوارض دیر خوابیدن هستند. چون مغز به اندازه کافی استراحت نکرده و پردازش اطلاعات آن با مشکل مواجه شده است. از این رو کل روز فرد احساس خستگی، تب خفیف، سردرد، چشم درد و… دارد.

اختلالات جنسی و باروری با دیر خوابیدن

از عوارض دیر خوابیدن خطر کاهش قدرت باروری و اختلالات هورمونی است. همانطور که می دانید هورمون تستوسترون در طول خواب ترشح می شود و وقتی فرد میزان خواب کافی نداشته باشد سطح این هورمون هم کاهش پیدا می کند و میل جنسی هم کم می شود در نتیجه روی قدرت باروری هم تاثیر سوء دارد.

چاقی و اضافه وزن با دیر خوابیدن

چاقی یکی از عوارض دیر خوابیدن است که اغلب نادیده گرفته می شود. آشفتگی در خواب و تنظیم نبودن چرخه خواب و بیداری باعث کاهش سطح لپتین می شود. از این رو احساس سیری نخواهید داشت. از طرفی دیر خوابیدن سطح گرلین را افزایش می دهد و فرد به صورت مداوم احساس گرسنگی می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا