ماموریت انسان برای مقابله با هنجارشکنی
امر به معروف و نهی از منکر از وظایف هر مسلمانی است و زن و مرد عهده دار این امر هستند. در گذشته های نه چندان دور وقتی زن یا دختری در کوچه و خیابان به خصوص در بازار دیده می شد، بسیاری از مردان و کسبه بازار با آرامش و احترام حجاب را رعایت می کردند و در ارتباط با هدایت و سوق دادن زنان به سوی ارزش های انسانی و دینی، در به طرق مختلف نقش خود را ایفا کردند و حتی بسیاری از مردان به عنوان معلم و مدرس در مراکز و مؤسسات فرهنگی در زمینه آگاهی از زبان نقش داشتند.
اما متاسفانه این روزها کمتر شاهد چنین نقش آفرینی هایی هستیم و با توجه به اینکه برای حفظ سلامت و پاکیزگی محیط جامعه اسلامی نیاز به تذکرات و توجیهات همیشگی گروهی از زنان است که ارزش های وجودی خود را دست کم گرفته اند. و هدف و جایگاه آنها در جامعه و زندگی توسط جامعه به فراموشی سپرده می شود، علاوه بر زنان، مردان نیز هستند که جنس تأثیرگذارتر هستند، باید تا جایی که می توانند در این امر مؤثر باشند و در سکوت از این موضوع غافل نشوند. و بی تفاوت .
بی تفاوتی نوعی بی تفاوتی است
به عقیده برخی مردان، بی توجهی به ناهنجاری هایی که برخی از زنان در جامعه انجام می دهند و نیز بی توجهی به پوشش نامناسب که عمدتاً برای جلب توجه مردان است، نوعی نهی از بدخواهی محسوب می شود. در حالی که شیخ مهدی عسکرآبادی کارشناس آموزش و پرورش و استاد حوزه و مسئول تشکل های مردمی قرارگاه امر به معروف و نهی از منکر امام خامنه ای می گوید: «بحث بی اعتنایی نوعی بی تفاوتی است و نهی از منکر مورد توجه قرار نمی گیرد. فلسفه امر به معروف و نهی از منکر در اسلام روحیه عطوفت و رفع بی تفاوتی و تماشاگر بودن است و در صورت دیدن منکر یا گناه باید دلسوزانه برای سعادت طرف مقابل وارد میدان عشق شود. وظیفه زن و مرد، پیر و جوان، باسواد و بی سواد، روحانی و غیر روحانی است. به فرموده رهبر ما حضرت امام خامنه ای، امکان نفوذ در همه جا قطعی است و برای سلامت و طهارت جامعه و هدایت نیروی انسانی به سوی پیشرفت و کمال مادی و معنوی، زنان و مردان در پاکی و عفت مشارکت دارند. فضای عمومی جامعه زنان مومن و محجبه موظفند با حجاب کامل و نصایح خواهرانه و دلسوزانه با این امر خطیر مواجه شوند و مردان می توانند در قالب امر به معروف و نهی از منکر به رسالت خود عمل کنند.
نقش مدیریتی مرد در خانواده
از آنجایی که اسلام اداره خانواده را به عهده مرد گذاشته است و مرد نقش بسزایی در رشد فکری و فرهنگی اعضای خانواده دارد، طبیعی است که در این مسئولیت و در چارچوب آموزه های دینی نقش خود را ایفا کند. و بیان عواقب نادرست ناهنجاری در پوشش و انجام این تعهد برای همسر و دخترانش. نقش و مسئولیت خانواده این است که ابتدا دختران خانواده را به درستی تربیت کند تا با ورود به جامعه، حقوق جامعه و افراد آن را درک کنند و بتوانند در برابر ناهنجاری های آن مقاومت کنند. عسکرآبادی با اشاره به اینکه زن گلی زیباست و خداوند فطرت زن را زیبا آفریده و زن مظهر جمال الهی است، می گوید: در فطرت انسان ها به ویژه زن میل به تجلی وجود دارد. خداوند از طریق ازدواج این غرور و افتخار را در جهت صحیح و مدیریت سالم قرار می دهد و تنها زنان باید خودنمایی خود را برای همسر و در خانه بدون هیچ تهدید و آسیبی به نمایش بگذارند. خداوند متعال می فرماید: اگر تبرج زن به بیرون از خانه برده شود، آسیب جدی به زنان این جامعه وارد می کند.
حفظ حیا در هر دو جنس
اگر مردان جامعه ما زنان را خواهر، مادر، دختر خود بدانند و برای سعادت زن، بزرگوار و برادرانه نصیحت کنند، مردان غیور محسوب می شوند. مردان باید با حفظ ظاهر و رفتار و گفتار خود و زنان با حفظ حجاب و حیا و حیا به نظافت و سلامت جامعه کمک کنند. در جامعه ای که به حیا تشویق شود، مردان و زنان آن جامعه از شر دوری نمی کنند. عسکرآبادی به سوره مبارکه نور آیه ۳۰ و ۳۱ اشاره می کند و می گوید: «خداوند امر نگاه را برای زن و مرد مطرح کرده است و در حفظ نگاه ابتدا به مردان و سپس به زنان توصیه شده است. زیرا نگاه موجب شهوت است; خداوند برای حفظ سلامتی زنان در جامعه ابتدا به مردان دستور داد که اگر می خواهید زنان جامعه خود پاک بمانند، ابتدا چشمان خود را کنترل کنید و سپس به زنان مراجعه کنید تا از نگاه های شهوانی سالم بمانند و از گناه دوری کنند و از عوامل فساد جلوگیری کنند. از حرام دوری کن».
از ناموس خود دفاع کن
از نظر قرآن زن و مرد لباس یکدیگرند. اگر مرد اعتقاد داشته باشد که ناموسش خواسته یا ناخواسته به باتلاق فسق کشیده می شود تا زن سعادت ابدی را از دست ندهد، همچنان که برای تأمین مخارج همسرش می کوشد در حفظ عفت خود نیز بکوشد. عسکرآبادی می افزاید: شوهر بهترین انتخاب برای دلسوزی نسبت به همسرش است، همانطور که پدر قرار نیست دلسوزانه به فرزندانش حجاب و عفاف را یادآوری کند و در این زمینه پدر، برادر و شوهر بهترین گزینه هستند. حجاب خود نوعی امنیت و حفظ مصونیت و آزادی زنان است و بر خلاف دین ستیزانی که شعار زن، زندگی، آزادی می دهند و زن را در اسلام موجودی بسته و مستحق آزادی می دانند، خود اسلام است. اولین قدم برای آزادی عمل زنان در جامعه برای حفظ حجاب است و هیچ مشکلی با آزادی زن در جامعه به شیوه صحیح وجود ندارد. عسکرآبادی خاطرنشان می کند: روحانیون و طلاب درد دین دارند و به عشق موفقیت و سعادت زنان و مردان جامعه خود با گذاشتن عمامه بلندی بر سرشان که همان کفن سفید است با روشنفکری مبارزه می کنند. ستمگران در جامعه خود و در سراسر جهان.
منبع: جام جم