وب گردی

مردی که در ۹۳ سالگی همچون یک جوان ۴۰ساله است

کرتچن رینولدز در واشینگتن‌پست نوشت: ویژگی‌های سلامتی مورگان موجب شده تا سبک زندگی او مورد توجه دانشمندان قرار گیرد.

بر اساس نتایج تحقیقات، او را از بسیاری جهات می‌توان به‌عنوان نمونه‌ای از سالمندی سالم و تناسب اندام معرفی کرد؛ فردی با بیش از ۹۰ سال سن و با قلب، ماهیچه‌ها و ریه‌هایی مانند کسی که کمتر از نیمی از سن او را دارد.

ریچارد مورگان از جهات دیگر، فردی کاملا معمولی است: کسی که زمانی نانوایی می‌کرده و در دوره‌ای از زندگی‌اش هم به باتری‌سازی می‌پرداخته است با زانوهایی که صدا می‌دادند. او تا ۷۰سالگی هیچ ورزش منظمی هم انجام نمی‌داده است و هنوز هم بیشتر تمرین‌هایش را در حیاط خانه‌اش انجام می‌دهد.

او که بعدها برنامه منظمی برای تناسب اندام در زندگی آغاز کرد، امروز طول مسافتی معادل ۱۰ بار دور کره زمین پارو زده و چهار بار قهرمان جهان شده است.

پرسش حال حاضر محققان این است که ورزش در بزرگسالی چه تأثیراتی بر بدن دارد؟

به گفته پژوهشگران، درک سالمندی با مطالعه بر روی افراد بسیار مسن امکان‌پذیر است. یکی از پرسش‌های اساسی دربارۀ بیولوژی پیری این است که آیا کندی فعالیت فیزیکی و کاهش توده عضلانی در سالمندی طبیعی و اجتناب ناپذیر است یا می‌توان با ورزش آن را کنترل کرد.

با این توضیح، اگر کسانی می‌توانند روند پیری را آهسته کنند، پس این امکان برای بسیاری از ما وجود خواهد داشت.

درباره مورگان، چیزی که او را به مورد ویژه‌ای برای محققان تبدیل کرد، این بود که او تا ۷۳ سالگی ورزش را شروع نکرده بود. او پس از بازنشستگی با یکی از نوه‌هایش در تمرین قایقرانی شرکت کرده و کم‌کم به این ورزش علاقه‌مند شده بود.

مورگان از ۹۲ سالگی تحت نظر قرار گرفت و قد، وزن و توده عضلانی بدنش اندازه گیری و کنترل شد. جزئیات رژیم غذایی، متابولیسم و عملکرد قلب و ریه او نیز مورد بررسی قرار گرفت.

مورگان ثابت کرد که یک نیروگاه پیرنشدنی است. بدن او با ۷۵کیلو وزن از حدود ۸۰ درصد عضله و تقریباً ۱۵ درصد چربی تشکیل شده؛ این ترکیب برای مردانی که چندین دهه جوان‌تر هستند، سالم تلقی می‌شود.

اندازه‌گیری ضربان قلب او نیز نشان داد که قلب او می‌توانست به‌سرعت اکسیژن و سوخت ماهیچه‌های در حال کارش را تامین کند؛ شاخصی کلیدی برای سلامت قلب و عروق که با شاخص‌های افراد سالم ۳۰ یا ۴۰ ساله قابل مقایسه است.

۴۰ دقیقه ورزش روزانه

محققان بر این باورند که شاید تأثیرگذارترین عامل تناسب اندام مورگان، حفظ برنامه منظم و ساده تمرین بوده است. او هر هفته حدود ۳۰ کیلومتر و به طور متوسط حدود ۴۰ دقیقه در روز پارو می‌زند.

او حدود ۷۰ درصد از تمرینات خود را با درجه آسان، ۲۰ درصد دیگر را با همان شدت اما با سرعتی بیشتر و ۱۰ درصد پایانی تمرینات خود را با سرعت و شدت زیاد انجام می‌دهد.

دو یا سه بار در هفته تمرین با وزنه‌های قابل تنظیم هم جزو برنامه‌های مورگان است. او در تمرین با وزنه حرکت‌ها را تا زمانی که ماهیچه‌هایش خسته شوند تکرار می‌کند.

مورگان همچنین مقدار زیادی پروتئین مصرف می‌کند. میزان پروتئین مصرفی او بیشتر از میزان توصیه‌شده معمول است.

ورزش و روند بزرگسالی

به گفته پژوهشگران، هنوز مطالعات زیادی در ارتباط با آثار شروع فعالیت‌های ورزشی در بزرگسالی مورد نیاز است، اما شواهد به‌روشنی نشان می‌دهند که بدن انسان توانایی سازگاری با ورزش را در هر سنی دارد.

تناسب اندام و قدرت بدنی مورگان در ۹۳ سالگی نشان از آن دارد که ورزش در هر سنی می‌تواند در ساختن و حفظ بدنی قدرتمند و توانا موثر باشد.

دانشمندان ضمن تأثیر احتمالی ژنتیک در این امر، خاطرنشان می‌کنند که عملکرد مورگان در مسابقات در مقایسه با ۱۰ یا حتی پنج سال پیش ضعیف‌تر شده است.

با این توصیف، ورزش توانایی کنترل همه اثرات پیری را ندارد ولی مثال مورگان به ما می‌گوید که انجام فعالیت بدنی ممکن است موجب کاهش ضعف و آسیب‌های ناشی از سالمندی باشد.

منبع: ایرنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا