مزایا و معایب دورکاری در خانه
دورکاری در خانه یکی از روش های جدید است که بیشتر ادارات و مشاغل با شیوع کرونا تجربه کردند و با پیشرفت تکنولوژی بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است. اما اینکه دورکاری در خانه چه مزایایی دارد و معایب آن چیست را در این مطلب شادمگ مطالعه می کنید.
دورکاری در خانه خوب یا بد ؟
پژوهشهای اخیر نشان داده است که بیشتر از ۴۰% کارمندان تجربه دورکاری دارند و این عدد رو به افزایش است. بسیاری از سازمانها هم از این روش استقبال میکنند و بازدهی کارمندان در دورکاری را برابر با کار کردن در شرکت میدانند و بسیاری از کارمندان هم موافق دورکاری هستند چون راحتتر میتوانند تعادل زندگی در بخشهای مختلف آن را مدیریت کنند.
اما حقیقت این است که نمیتوان به طور دقیق در مورد دورکاری اظهار نظر کرد. اینکه وقتی کارمندان در دفتر کارشان حضور ندارند چگونه کار میکنند؟ آیا مسائل مختلف در منزل باعث عدم تمرکز نمیشوند؟ و یا وقتی در منزل هستیم همان بازدهی را خواهیم داشت؟ سوالاتی هستند که پاسخ آنها مشخص نیست.
حتما برای موفقیت در کسب و کار خانگی سری به شادمگ بزنید و از نکات آن استفاده کنید.
تقسیم بندی کارمندان
برای پاسخ به این سوالات در یک نظرسنجی از تجربه ۱۰۰۰ نفر که در یک از این سه دسته قرار میگرفتند استفاده شد:
کسانی که به طور تمام وقت دورکار بودند
افرادی که بخشی از کارشان به صورت دورکاری و بخشی در دفتر کارشان بود
کسانی که تمام وقت در شرکت حضور داشتند
نتیجه این نظرسنجی مزایا و معایب دورکاری را بر اساس تجربه این سه دسته تا حدی مشخص کرد.
آیا دورکاری شیوه جدیدی است؟
آیا میدانستید که دورکاری سابقهای بالغ بر ۵۰ سال دارد؟ این نوع کارکردن یک شیوه جدید نیست و از سال ۱۹۷۳ جک نیلز اصطلاح “دورکاری” را در کتاب خود، Telecommunication-Transportation، ابداع کرد این روش در بسیاری از کشورهای توسعه یافته روال وجود داشته و نتایج قابل قبولی نیز دریافت کردهاند.
براساس آماری از GlobalWorkplaceAnalytics.com که تا پایان سال ۲۰۱۶ اعلام نموده است، بیشتر از ۲۵ درصد نیروهای کار ایالات متحده آمریکا به صورت دورکاری مشغول به کار هستند و این آمار از سال ۲۰۰۵ دو برابر افزایش داشته است. این روش باعث نجات شهرهای بزرگ از ترافیک، آلودگی هوا، آلودگی صوتی، کمبود زمان و … است.
چگونه در دورکاری موفق شویم؟
- باید بهصورت مستمر با افراد گروه ارتباط داشته باشیم
- اطلاعات خود را درزمینهٔ شغلی مرتباً بهروز رسانی کنیم
- از ابزارهای ارتباط جمعی و مدیریت پروژه استفاده کنیم
- مهارتهای حل مسئله، فنی، ارتباطی، مدیریتی و مشارکت را پیشرفت دهیم
مزایای دورکاری چیست؟
مزیتهای دورکاری برای کارفرمایان
دورکاری برای کارفرمایان مزایای زیادی دارد که مهمترین آن صرفه جویی در هزینهها و امکانات است. در واقع این کاهش به این معنی نیست که کارمندان دستمزد کمتری میگیرند بلکه این امر مخارج کار و محیط آنرا کمتر میکند.
با این روش مواردی از قبیل هزینههای سیستمها، برق، آب، تجهیزات، اجاره مکان، جابه جاییها و … تا حد زیادی کاهش مییابد و مواردی مانند جای پارک، فضای کاری، مبلمان و … نیز به حداقل خود میرسد. با این حساب ،شرکتها میتوانند هزینههای خودرا به خوبی مدیریت کرده و درصد بیشتری از کارمندان تاثیرگزار خودرا حفظ کنند.
هم چنین تحقیقات نشان داده است که اگر شخصی از چارچوب و کنترل سازمان خارج شود، برای بهبود خود تلاش میکند تا بتواند در کمترین زمان ممکن، بیشترین بازدهیرا داشته باشد. علاوه بر اینها، با اجرای این روش میزان تعارضات و تنشهایاحتمالی درسازمانها تا حدزیادی کاهش پیدا میکند.
مزیتهای دورکاری برای کارمندان
از طرف دیگر، کارکردن از راه دور فرصتی مناسب برای کارمندان است. این روش هزینههای گوناگون یک کارمند مثل هزینه رفت وآمد به محیط کار یا البسه را کاهشمیدهد. اگر شما دورکاری میکنید، در واقع زمان روزانه رفت وآمد به محل کارخودرا ذخیره میکنید و زمان بیشتری در اختیار خواهید داشت تا از آن به بهترین شکل استفاده کنید.
استقلال شغلی بیشتر برای کارکنان، کاهش فشارهای روانی محیط کار، فرصت بیشتر برای حضور درجمع خانواده، افزایش زمان آزاد کارمندان و درنتیجه انعطافپذیرتر شدن برنامههای روزانه از دیگر ویژگیهای مثبت این روش است.
کاهش ترافیک و کاهش آلودگی هوا
کاهش رفت و آمدهای روزانه درون شهری به ویژه در شهرهای بزرگ برای رفت و برگشت از محل کار، زمینه مناسبی را برای کاهش استفاده از بنزین، وسایل نقلیه شخصی و تک سرنشین فراهم میکند، همان چیزی که آرزوی بزرگ شهرداری های شهرهای بزرگ محسوب میشود.
ایجاد فرصتهای شغلی برابر
زنان خانه دار، دانشجویان، معلولین و اقشار مختلف دیگری نیز، با سختیهای بسیار برای رفتن به محل کار روبرو هستند. دورکاری موقعیتی را فراهم میآورد تا از این پتانسیلهای فراموش شده بتوان به بهترین شکل بهره برد و زمینه توانمندسازی این افراد را نیز، فراهم کرد.
امکان استخدام نیروهای متخصص بدون محدودیت جغرافیایی
سازمان ها و شرکتهای موفق، همواره به دنبال داشتن نیروهایی متخصص هستند. نیروهایی که بعد مسافت باعث میشود، نتوان به خوبی از تخصص و مهارت آنها برای سازمان استفاده کرد. اما دورکاری شرایطی را فراهم آورده است که به عنوان مثال، سکونت شما در شهری مانند مشهد مانع از کارکردنتان برای استارتاپ های موفق در اصفهان یا کشورهای دیگر نشود.
افزایش رضایت کارکنان
بر اساس پژوهشهای صورت گرفته، ۵۱ درصد از کارمندان برای داشتن زندگی متعادل تر، دورکاری را به حضور فیزیکی در محل کار ترجیح داده اند. در واقع آنها مزایا و معایب دورکاری را ارزیابی کرده و به این نتیجه رسیده اند که دورکاری منجر به ایجاد انعطاف میان زندگی شخصی و کاری آن ها شده است.
سایر مزایای دورکاری یا فریلنسینگ
یرطرف شدن مشکلات حضور و غیاب افراد در شرکت
تمرکز بر نتیجه نهایی کار بهجای توجه بر ساعات حضور
امکان حضور تمامی افراد جامعه شامل: معلولین، خانمهای خانهدار و یا سایر افرادی که شرایط خروج از منزل را ندارند
معایب دورکاری در خانه
بیشترین نگرانی در مورد دورکاری را مدیران سازمانها تجربه می کنند. آن ها نگران این هستند که عدم نظارت و حتی کنترل بر کارکنان، باعث افت میزان بهره وری سازمانشان شده و آسیب هایی جبران ناپذیر به کسب و کارشان وارد آورد. در ادامه مهم ترین معایب دورکاری از نظر مدیران و کارکنان را میخوانید:
عدم دسترسی کارمندان به مدیر یا سرپرست در زمان نیاز
کارکنان دورکار یک چهارم کارمندان دیگر، فرصت رشد شغلی دارند
دور شدن کارکنان از فرهنگ سازمانی و استراتژی های سازمان
ایجاد حس روزمرگی، یکنواختی و کسالت مفرط به دلیل کار در منزل
نبود نظارت بیرونی از سوی مدیر، به مرور باعث کاهش بهره وری خواهد شد
آشنا نبودن کارکنان به مهارت های کامپیوتری و ایجاد اختلالات فراوان حین کار
ترکیب و تداخل کار با زندگی شخصی و افزایش سطح انتظارات خانواده
سخت شدن هماهنگیها
کاهش تعاملات اجتماعی فرد
معایب دورکاری برای کارمندان
کاهش ارتباط اجتماعی
اگر شما فردی اجتماعی باشید و میل و علاقه به ارتیاط با دیگران داشته باشید، با انجام کارها به صورت دورکاری ممکن است احساس انزوا به شما دست دهد. گاهی اوقات ارتباط با همکاران از طریق تلفن، تماس تصویری و… باعث کاهش احساس انزوا میشود اما جایگزین برای ارتباط مستقیم نیست.
گاهی کار کردن در یک کتابخانه، فضای عمومی مانند یک کافی شاپ نیاز شما برای تعامل با دیگران را برطرف مینماید اما با این حال برخی فضای کاری جدی و رسمی را ترجیح میدهند.
ترکیب شدن کار و زندگی
وقتی در خانه کار میکنید، مطمئنا ایجاد کردن مرز میان کار و زندگیتان بسیار دشوار میشود. سخت است در منزل باشید و بخواهید کارهای منزل را تعطیل کنید؛ مثلا زمانی که فرزندتان به شما احتیاج دارد و شما را صدا میزند و یا زمانی که تلفن خانه زنگ میخورد.
توجه نکردن به این موارد هنگامی که در منزل مشغول به کار هستید بسیار دشوار است. ایجاد یک فضای کاری جدا مانند یک اتاق به شما ممکن است در این امر کمک کننده باشد اما مطمئنا ۱۰۰ درصد نیست.
دشواری در ارائه عملکرد
وقتی که زمان آن رسیده تا کارتان را برای بررسی به کارفرما نشان دهید، دورکاری در نحوه این ارائه شما را به چالش میکشاند. برای اینکه بتوان با این مشکلات مقابله نمود کارهای روزانه خود و نقاط عطفی که در روزهای کاری بدست آوردهاید را یادداشت کنید تا در زمانی که قصد دارید درخواست ارتقا شغلی دهید و یا افزایش دستمزد دهید آن را ارائه کنید. سعی کنید دائما با سرپرست خود در ارتباط باشید زیرا از دل برود همان که از دیده برفت!
نداشتن تمرکز کافی در منزل
در محل کار ممکن است مواردی مانند صحبت کردن کارکنان، باز شدن درب آسانسور، توقف کارکنان در کنار محل کار شما و .. مواجه شوید که باعث حواس پرتی شما شوند اما در منزل باید خود کنترلی بالایی در مقابل این عوامل حواس پرتی مانند بوی خوش غذا، زنگ منزل، صدای تلویزیون و … داشته باشید. اگر ممکن است یک فضای اداری در منزل با حواس پرتیهای محدود در منزل ایجاد کنید.
معایب دورکاری در خانه از دید کارفرمایان
کاهش نظارت بر کار
مشکل اصلی که در مشاغل دور کار وجود دارد عدم نظارت بر کار کارکنان است. روشهای بسیار کمی برای تضمین ساعات کار کارکنان وجود دارد که این موضوع برای بسیاری از مشاغل خطرناک بوده و باعث افت کیفیت کار میشود.
کاهش تعهد و همبستگی کارکنان
دورکاری برای کارکنان باعث میشود تا احساس کمتری در اینکه جزو یک تیم هستند داشته باشند. کارها با مشورت کمتری نسبت به کار حضوری صورت میگیرد، تعامل کاهش یافته در نتیجه باعث لطمه در تعهدات کاری میشود.
مشکل در ارتباط
حتی با وجود تکنولوژیهای فراوان مانند تلفن، برنامههای ویدئویی، نرم افزارهای پیام رسان و… باز هم امکان دارد آنگونه که باید پیام انتقال پیدا نکند. حتی برخی از این مشاغل ممکن است به این نتیجه برسند که ارتباط با این تکنولوژیها با رسیدن به اهداف آنها تناسب ندارد.
چطور معایب دورکاری در خانه را به مزایا تبدیل کنید
فرض کنید در یک سازمان ترتیبی داده شود تا کارکنان و کارمندان در خارج از سازمان با یکدیگر در ارتباط باشند. با اینکار بخش زیادی از معایبهایی که نام برده شد به مزایا تبدیل میشود که هم سازمانها و هم شرکتها از آن بهرهمند میشوند.
مثلا کارفرمایی سعی دارد با برگزاری مراسمها، پیکنیک، برنامه تولد برای کارکنان و .. با ایجاد محیطی کاملا دوستانه و صمیمی، به ارتباط میان کارکنان کمک کند. در این حالت دیگر حس روزمرگی، یکنواختی و کسالت مفرط به دلیل کار در منزل معنایی ندارد.
گاهی اوقات شاید نیاز نباشد کارکنان تمام روزهای کاری را به صورت دورکاری کار کنند، به جای آن یک هفته در میان به این کار بپردازند.
همچنین اگر کارفرمایان و کارکنان با صداقت با یکدیگر کار کنند و انگیزه کافی به افراد انتخاب شده در دور کاری مانند توجه به آموزش آنها، صحبت کردن، استفاده تدریجی از دورکاری، استفاده از ابزارهای ساده و مناسب برای تقسیم کار و مدیریت دورکاری ، دریافت مشاوره از متخصصان منابع انسانی و… کارهای سودمندی است که اکثر تهدیدها و ضررها را در دورکاری به فرصتی عالی هم برای کارکنان و هم برای کارفرمایان و سازمانشان تبدیل میکند.
پایان
منبع: مجله شاد