نشانههای خاموش سرطان پروستات

به سرطان پروستات لقب «قاتل خاموش» دادهاند؛ چراکه از هر هشت مرد، یک نفر در طول زندگی به این بیماری مبتلا میشود. این احتمال در مردان بالای ۷۰ سال به یک نفر از هر دو نفر میرسد.
با وجود این آمار نگرانکننده، اگر این بیماری زود تشخیص داده شود، تقریباً همیشه قابل درمان است. در مراحل اولیه که سرطان فقط در پروستات است، احتمال نجات نزدیک به صد درصد است.
دکتر ویلیام داهوت، مدیر علمی انجمن سرطان آمریکا که دو دهه روی سرطان پروستات تحقیق کرده، میگوید بیشتر بیماران تا زمانی که خیلی دیر نشده، از بیماری خود بیخبرند.
علائم این سرطان معمولاً خفیف هستند؛ مثل خستگی یا بیدار شدنهای مکرر برای رفتن به دستشویی. خیلی از افراد این نشانهها را جدی نمیگیرند.
در مورد جو بایدن، رئیسجمهور پیشین آمریکا، سرطان زمانی تشخیص داده شد که دیگر علائم ادراری بروز کرده بود و بیماری به مراحل پیشرفته رسیده بود.
در حال حاضر، آمار ابتلا به این سرطان در همه گروههای سنی در حال افزایش است؛ حدود ۳ درصد در هر سال، حتی در میان جوانترها. از دهه ۱۹۹۰ تاکنون، میزان ابتلا در افراد زیر ۴۰ سال هم سالانه حدود ۲ درصد رشد داشته است.
بیشتر مردان نیز زمانی تشخیص داده میشوند که سرطان به مرحله پیشرفته رسیده؛ مرحلهای که درمان سختتر است. از سال ۲۰۱۱ تا به حال، موارد تشخیص در مراحل پیشرفته سالانه ۵ درصد افزایش داشتهاند.

پزشکان معتقدند سردرگمی درباره دستورالعملهای غربالگری باعث شده که بسیاری از مردان، چکاپهای مهم را از دست بدهند.
جو بایدن در روز یکشنبه اعلام کرد که تودهای در پروستاتش دیده شده و سرطان او «تهاجمی» بوده و به استخوانهایش گسترش یافته است.
خانواده بایدن گفتهاند در حال بررسی گزینههای درمان برای او هستند؛ بایدن اکنون ۸۲ سال دارد.
سرطان پروستات چیست؟
سرطان پروستات زمانی ایجاد میشود که سلولهای این غده بدون کنترل شروع به رشد و تقسیم میکنند.
پروستات، غدهای کوچک به اندازه گردو است که زیر مثانه و جلوی راستروده قرار دارد و مایعی تولید میکند که بخشی از منی را تشکیل میدهد.
این غده با افزایش سن بزرگتر میشود و در سنین ۶۰ سالگی معمولاً اندازهاش به اندازه یک لیمو میرسد که میتواند باعث مشکلات مختلفی شود.
فقط افرادی که پروستات دارند ممکن است به این سرطان دچار شوند.
طبق آمار انجمن سرطان آمریکا، از هر هشت مرد، یک نفر احتمال ابتلا به این سرطان را دارد.
خوشبختانه بیشتر موارد این بیماری رشد کندی دارند و درمانشان ساده است. بیش از ۹۹ درصد مبتلایان، دستکم پنج سال پس از تشخیص زنده میمانند.

اما وقتی بیماری گسترش پیدا میکند، درمان آن بسیار سختتر میشود. در این مرحله، فقط ۳۷ درصد از بیماران میتوانند پنج سال دوام بیاورند.
در مورد بایدن، گفته شده به نوعی تهاجمی از سرطان مبتلا شده که نمره گلیسون آن ۹ از ۱۰ است.
دکتر تیفانی تروسو-سندوال، متخصص سرطان در نیویورک، به دیلیمیل گفته: «با اینکه بیشتر موارد این سرطان رشد آهستهای دارند و زود تشخیص داده میشوند، اما نوع تهاجمی آن با نمرههای ۸ تا ۱۰ میتواند خیلی سریع پیشروی کند و به درمان فوری نیاز دارد.»
او ادامه میدهد: «ما پزشکان معمولاً میگوییم مردان بیشتر با سرطان پروستات زندگی میکنند تا اینکه از آن بمیرند؛ اما این جمله به این معنا نیست که سن، تنها عامل تعیینکننده شدت بیماری است.»
آیا سرطان پروستات شایعتر شده؟
بله، آمار ابتلا به این بیماری رو به افزایش است.
بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۹، تعداد مبتلایان در همه گروههای سنی سالانه حدود ۳ درصد بیشتر شده و انتظار میرود تا سال ۲۰۴۰ این عدد دو برابر شود.
در حال حاضر، هرساله حدود ۳۱۳ هزار نفر در آمریکا به سرطان پروستات مبتلا میشوند و تقریباً ۳۵ هزار نفر بر اثر آن جان میبازند.

این آمار کمتر از دهه ۹۰ میلادی است، زمانی که سالانه نیم میلیون نفر مبتلا میشدند، اما نسبت به سال ۲۰۱۴ که ۲۳۳ هزار نفر بود، افزایش یافته است.
بیشتر بیماران مردان بالای ۶۵ سال هستند و حدود ۶۰ درصد کل مبتلایان را تشکیل میدهند.
طبق یک مطالعه در سال ۲۰۱۹، از سال ۱۹۹۰ تاکنون، موارد سرطان پروستات در افراد ۱۵ تا ۴۰ ساله هم سالانه ۲ درصد رشد داشته است.

دکتر داهوت میگوید سرطان پروستات در میان جوانان هنوز نادر است، اما نه آنقدر که فکر میکنیم.
در سال ۲۰۰۱ حدود ۷ درصد از موارد ابتلا مربوط به جوانان بود، ولی حالا این رقم به ۹ درصد رسیده و حتی مردان ۳۰ ساله هم بیشتر از قبل به این بیماری مبتلا میشوند.
البته این افزایش فقط مختص سرطان پروستات نیست.
علت دقیق این روند هنوز مشخص نیست، اما برخی پزشکان افزایش چاقی و کمتحرکی را از عوامل مؤثر میدانند.
در عین حال، آمار موارد تشخیص در مراحل پیشرفته هم رو به افزایش است.

برای نمونه، در یک مطالعه در ایالت کالیفرنیا مشخص شد که از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۲۱، میزان موارد پیشرفته بهطور میانگین ۶.۷ درصد در سال رشد داشته است.
در گذشته، مردان با آزمایشی به نام PSA (آنتیژن اختصاصی پروستات) غربالگری میشدند که میتوانست سرطان را در مراحل اولیه تشخیص دهد.
اما در سال ۲۰۱۲، کمیته خدمات پیشگیرانه آمریکا توصیه کرد که این آزمایش به دلیل احتمال خطاهای زیاد و درمانهای غیرضروری استفاده نشود.
با این حال، در سال ۲۰۱۷ این نظر تغییر کرد و اعلام شد که مردان بین ۵۵ تا ۶۹ سال باید در مورد انجام این تست با پزشک مشورت کنند.

انجمن اورولوژی آمریکا همچنان غربالگری برای افراد بالای ۷۰ سال را توصیه نمیکند، چون این نوع سرطان معمولاً بهآرامی رشد میکند و احتمال مرگومیر به دلیل بیماریهای دیگر بیشتر است.
منبع: روزیاتو