نشانه های افسردگی در دختر و پسر نوجوان
افسردگی یکی از اختلالات رایج در دختران و پسران نوجوان است که معمولا با علائم جسمی و روحی متعددی از قبیل از دست دادن اشتها، خستگی، آهسته فکر کردن، غم و اندوه، از دست دادن وزن و یا افزایش وزن شدید، احساس ناامیدی، احساس گناه و … همراه است. باید گفت نشانه های افسردگی در دختر و پسر تقریبا مشابه است. اما نوع علائم و شدت افسردگی در افراد مختلف متفاوت می باشد و اگر درمان به صورت جدی دنبال نشود می تواند وضعیت فرد را بدتر کند و روی زندگی عادی و روابط اجتماعی او تاثیر بگذارد. در این مقاله از مجله شادمگ به بررسی نشانه های افسردگی در دختر نوجوان پرداخته ایم.
نشانه های افسردگی در دختر کدامند ؟
نشانه های افسردگی در دختران بیشتر از پسران است. زیرا دختران یکی از گروه های آسیب پذیر در مقابل اختلالات روان هستند. بر اساس آمارها دختران دو برابر پسران به دلیل اختلالات هورمونی، موقعیت های خاص و تغییرات فیزیکی دچار اختلال افسردگی می شوند.
از آنجایی که دختران زودتر از پسران وارد دوران بلوغ می شوند و از نظر بیولوژیکی آمادگی تولد و پرورش نوزاد را دارند در نتیجه از نظر شناخت عاطفی به بلوغ می رسند. این مسئله باعث می شود تا در برابر اضطراب و استرس و افسردگی بیشتر آسیب پذیر باشند. به طور کلی نشانه های افسردگی در دختران عبارتند از:
- خوابیدن بیشتر از حد معمول یا کمتر از حد معمول
- تغییر عادات غذایی به صورت پرخوری شدید یا کم خوری بیش از حد
- نادیده گرفتن سلامت جسمانی
- بحث نکردن در مورد آینده
- عزت نفس پایین
- عصبانی شدن بر سر مسائل کوچک
- شکایت به عدم علاقه به فعالیت و کمبود انرژِی
- اعتیاد به گوشیهای هوشمند یا رسانههای اجتماعی
- متمرکز شدن بر روی افکار یا اعمال خودکشی
- مشکل در تمرکز، به خاطر سپردن و تصمیم گیری
- سوء مصرف مواد مخدر یا الکل
روش درمان افسردگی بدون دارو را در شادمگ بخوانید.
علائم افسردگی در نوجوانان پسر
متاسفانه افسردگی جنسیت نمی شناسد. همان نشانه های افسردگی در دختر در پسر هم دیده می شود. متاسفانه در جامعه ما پسران در سنین نوجوانی تحت فشارهای مختلفی قرار دارند. همین کلیشه های جنسیتی بار روانی زیادی بر روی پسران دارد و این باعث می شود تا از سوی جامعه پسران اذیت شوند و تحت فشار و استرس قرار بگیرند. مثلا بارها شنیده اید که اطرافیان گفته اند زشته پسر گریه نمی کنه، پسر باید قوی باشه، پسر زور داره، پسر پشت و پناه و…
حرف های این چنینی باعث می شوند تا بیان احساسات و عواطف توسط پسران به مراتب سخت تر باشد. حتی زمانی که یک پسر می خواهد عواطف و احساساتش را با کسی در میان بگذارد مورد سرکوب قرار می گیرد.. تمام این موارد می توانند زمینه ساز افسردگی در پسران شوند. حتی در بیشتر مواقع پسران برای پنهان کردن نشانه های افسردگی هم راه های مختلفی را پیش می گیرند تا مبادا کسی اشک ها و ناراحتی هایشان را ببیند و قضاوت کند.
افسردگی می تواند عواقب منفی برای پسران داشته و پروسه درمان طولانی تری نسبت به دختران داشته باشد. با درک پسران نوجوان، گوش دادن به حرف هایشان بدون قضاوت و سرکوب می توان قدم مهمی را در پیشگیری از اختلالات روانی برداشت. نشانه های افسردگی در پسران با دختران متفاوت و تا حدودی سخت تر است و این باعث می شود تا تشخیص افسردگی در آن سخت تر باشد. از مهمترین نشانه های افسردگی پسر نوجوان عبارتند از:
- اختلال در وزن
- شکایات مکرر از دردهای غیر قابل توضیح
- استفاده از الکل یا مواد مخدر اختلال در خواب
- خشم و پرخاشگری
- توجه کمتر به بهداشت شخصی یا ظاهر
- حساس شدن
- تحریک پذیری
- کنارهگیری اجتماعی
- اعتیاد به فناوری یا اعتیاد به تلفن
- سردرد و معده درد
- رفتار مخرب یا مخاطره آمیز
در برخی موارد افسردگی در پسران نوجوان با نشانه های جدی زیر همراه است:
- نمرات ضعیف
- رفتارهای پرخطر
- فرار از خانه
- آزمایش مواد مخدر و الکل
- رد شدن از کلاس یا حضور ضعیف در مدرسه
- کشیدن سیگار
علائم جسمی افسردگی
نشانه های افسردگی در دختر همیشه روانی نیست. برخی از افراد بر این باورند که افسردگی تنها یک مشکل روانی است و فرد هیچگونه علائم جسمی نخواهد داشت. اما امروزه متخصصان به این نتیجه رسیده اند که افسردگی درد دارد. در صورتی که ما بیشتر افسردگی را با دردهای احساسی مانند ناراحتی، ناامیدی، غم و گریه می شناسیم.
بیشتر افراد که دچار افسردگی می شوند ریشه دردهای جسمی خود را در بیماری های دیگری جستجو می کنند. در حالی که بدن فرد با نشان دادن چنین دردهایی نشان می دهد که عملکرد ذهن درست نیست و به درمان نیاز دارد. به طور کلی افسردگی تنها یک بیماری روانی نیست بلکه می تواند جسم را تحت تاثیر قرار دهد و علائمی جدی در فرد ایجاد کند. مهمترین علائم جسمی افسردگی عبارتند از:
- کاهش آستانه تحمل درد
- افزایش خستگی و پایین آمدن سطح انرژی
- کمر درد و سایر دردهای عضلانی
- ایجاد مشکلات بینایی و کاهش دید
- سردرد افسردگی
- مشکلات گوارشی و اختلال در دفع
- درد معده و احساس ناراحتی در ناحیه شکم
درمان افسردگی در خانه
با مشاهده نشانه های افسردگی در دختر اولین قدم شروع درمان است. در بیشتر مواقع که افسردگی در حالت خفیف قرار دارد پزشک با تجویز دارو و روان درمانی پروسه درمان را شروع می کند. بیشتر افراد با تصور اینکه افسردگی قابل درمان نیست آن را رها می کنند. در این شرایط علائم بیمار روز به روز تشدید می شوند. راهکارهای درمانی در خانه قطعا توانایی تغییر در نشانه های افسردگی را دارند. برخی از این درمان های رایج عبارتند از:
داشتن رژیم تغذیه ای سالم
گنجاندن مقادیر مناسبی سبزیجات، غلات، میوه ها و پروتئین و منابع چربی سالم از قبیل ماهی سالمون، آووکادو و روغن زیتون و مصرف آب کافی در رژیم غذایی
تنظیم خواب
داشتن حداقل ۷ تا ۸ ساعت خواب در ساعات مشخص
انجام ورزش
ورزش هایی مانند یوگا، پیاده روی، دوچرخه سواری
- انجام مدیتیشن
- ترک مشروبات الکل و مواد مخدر
- مصرف داروهای گیاهی مانند جینکوبیلوبا و مخمر سنت جان
- انجام طب سوزنی و ماساژ درمانی
- مصرف قرص های مکمل مانند مکمل اس-آدنوزیل ال متیونین (SAMe) و مکمل ۵-هیدروکسی تریپتوفان (۵-HTP)
- مصرف ویتامینها مانند ویتامین های گروه B و D
- مدیریت کردن افکار منفی و دوری کردن از افراد منفی
- شرکت نمودن در فعالیت های مفرح و لذت بخش