نشانه های تنبلی تخمدان که باید جدی گرفته شود !
آیا می دانید نشانه های تنبلی تخمدان کدامند؟ تنبلی تخمدان یکی از مشکلات شایعی است که بسیاری از خانم ها در دوران باروری با آن رو به رو می شوند. این وضعیت گاهی نگرانی های زیادی ایجاد می کند. زیرا می تواند سلامتی زنان را از جنبه های گوناگون تحت تأثیر قرار دهد. در واقع می توان گفت اختلال در عملکرد تخمدان ها معمولاً موجب به هم ریختن نظم هورمون ها شده و ممکن است حتی باروری را دچار اختلال کند. از این رو با شناخت نشانه های تنبلی تخمدان و راه های درمان آن می توان سلامت خود را حفظ کرد و به این طریق نگرانی های آینده را کاهش داد. با مجله ی شادمگ در ادامه همراه باشید.
نشانه های تنبلی تخمدان
به طور کلی می توان گفت نشانه های تنبلی تخمدان ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و گاهی حتی این احتمال وجود دارد که این عارضه بدون نشانه هم رخ دهد. به عنوان مثال برخی از خانم ها به دلیل تغییر در چرخه قاعدگی یا دیر پریود شدن به وجود این عارضه پی می برند. در حالی که گروهی دیگر با چاقی، ریزش مو یا مشکلات پوستی متوجه مشکل خود می شوند. پس با این اوصاف می توان چنین برداشت نمود که نشانه های تنبلی تخمدان در هر فرد شدت و نوع متفاوتی دارد اما در مجموع، برخی علائم شایعی وجود دارند که ممکن است در میان همه خانم های مبتلا به این عارضه یکسان باشند. به طور کلی نشانه های تنبلی تخمدان عبارتند از:
پریود نامنظم
یکی از بارزترین نشانه های تنبلی تخمدان نامرتب بودن سیکل قاعدگی یا همان دوره پریود است. زمانی که تخمک گذاری به درستی انجام نمی گیرد چرخه قاعدگی دچار اختلال می شود. حتی ممکن است قاعدگی برای دوره هایی طولانی قطع شود یا فاصله بین پریودها به طرز چشمگیری افزایش یابد. به طوریکه برخی از خانم هایی که به عارضه تنبلی تخمدان مبتلا هستند ممکن است تنها چند مرتبه در سال پریود شوند یا حتی ماه ها قاعدگی نداشته باشند. این بی نظمی کمی نگران کننده بوده و نیازمند پیگیری جدی و بررسی علت توسط پزشک متخصص زنان است.
خونریزی شدید پریود
در کنار نامنظم بودن چرخه قاعدگی، گاهی خونریزی های سنگین هم به دنبال تنبلی تخمدان ظاهر می شوند. اگر قاعدگی دیر به دیر اتفاق بیفتد ضخامت لایه داخلی رحم بیشتر از حد معمول می شود و همین موضوع موجب خونریزی شدید در هنگام پریود بعدی خواهد شد. این خونریزی های بسیار زیاد گاه می توانند موجب ضعف یا کم خونی نیز شوند. از این رو زنان مبتلا به این عارضه بایستی حتما به این علامت توجه ویژه داشته باشند. در صورت مشاهده چنین حالتی حتما با پزشک مشورت کنند تا از آسیب های بیشتر جلوگیری شود.
رشد مو زائد
یکی از آزاردهنده ترین نشانه های تنبلی تخمدان، افزایش موهای ضخیم و زائد در قسمت هایی مانند صورت، چانه، سینه، شکم یا حتی کمر است. این رشد غیرطبیعی مو که به دلیل افزایش سطح هورمون های مردانه اتفاق می افتد قطعا برای هر خانمی احساس ناخوشایندی را به همراه دارد. این در حالی است که برخی بانوان حتی برای رفع این موهای زائد ناچار به مراجعه مکرر به مراکز زیبایی یا استفاده از روش های مختلف رفع مو می شوند.
آکنه
همانطور که گفته شد رشد موهای زائد به دلیل افزایش هورمون های مردانه در بدن یکی از نشانه های تنبلی تخمدان می باشد. زمانی که بدن به چنین مشکلی دچار شود در پی آن پوست صورت چرب تر و مستعد جوش و آکنه می گردد. این علامت نه تنها روی صورت بلکه در نقاطی مثل گردن، شانه ها، سینه یا پشت نیز می تواند ظاهر شود. در نظر داشته باشید که وجود آکنه مکرر یا مقاوم به درمان نشانه ای از مشکلات هورمونی در بدن است.
افزایش وزن
خانم های زیادی که با تنبلی تخمدان مواجه هستند همیشه با افزایش وزن و چاقی به ویژه تجمع چربی در ناحیه شکم دست و پنجه نرم می کنند. خبر بد این است که گاهی ایجاد اضافه وزن در این افراد با مقاومت به انسولین و اختلال در سوخت و ساز بدن همراه است. اما نکته جالب این است که کاهش وزن حتی در حجم و مقدار کم هم می تواند نقش زیادی در بهبود علائم و بازگشت نظم به چرخه قاعدگی داشته باشد.
تیره شدن پوست
در برخی خانم ها نقاط تیره رنگی در نواحی چین دار بدن مانند گردن، زیربغل، کشاله ران یا زیر سینه ها به وجود می آید. این لکه های پوستی که علت شان اختلال در واکنش بدن به انسولین است، به نام آکانتوزیس نیگریکانس شناخته می شوند. ظاهر شدن این لکه ها معمولاً با سایر نشانه های تنبلی تخمدان همراهی دارد که نباید نادیده گرفته شوند. لازم به گفتن این نکته مهم است که با کنترل قند خون و درمان مناسب عارضه تنبلی تخمدان، شدت این لکه ها تا حد زیادی کاهش می یابد.
علائم تنبلی تخمدان در دختر
اگرچه تنبلی تخمدان اغلب در سنین باروری زنان تشخیص داده می شود اما در برخی موارد دختران نوجوان هم ممکن است به این عارضه مبتلا شوند. این وضعیت معمولاً با زمینه ارثی یا ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی ایجاد می شود. همچنین سبک زندگی ناسالم، تحرک پایین و رژیم غذایی پرکالری از جمله عواملی هستند که می توانند احتمال بروز این عارضه را در دختران بیشتر کند. از جمله شایع ترین نشانه های تنبلی تخمدان در دخترانه عبارتند از:
- بی نظمی سیکل قاعدگی
- آکنه
- هیرسوتیسم یا پرمویی
برای تنبلی تخمدان چه بخوریم ؟
تغذیه نقش بسیار مهمی در کنترل نشانه های تنبلی تخمدان و کاهش عوارض ناشی از این بیماری دارد. پس اگر فردی با این عارضه مواجه است در نظر داشته باشد که تغییرات کوچک در رژیم غذایی و انتخاب خوراکی های مغذی و سالم می تواند به مدیریت بهتر این بیماری کمک نموده و احتمال بروز مشکلات جانبی مانند دیابت و چاقی را هم کم تر کند. در ادامه چند گروه از مواد غذایی مفید برای درمان این بیماری را معرفی می کنیم:
فیبر
مصرف مواد غذایی سرشار از فیبر نقش بزرگی را در کند کردن روند جذب قند و همچنین کاهش نشانه های تنبلی تخمدان در خانم ها ایفا می کند. در نظر داشته باشید که این موضوع برای کاهش مقاومت به انسولین که در بسیاری از مبتلایان به تنبلی تخمدان دیده می شود بسیار حیاتی است. سبزیجاتی مانند بروکلی، کلم بروکسل و گل کلم، انواع لوبیا و عدس، کاهو، فلفل دلمه ای و حتی انواع توت ها منبع عالی فیبر هستند که بایستی حتما در برنامه غذایی خانم های مبتلا به تنبلی تخمدان گنجانده شوند.
پروتئین
استفاده از منابع پروتئین بدون چربی مانند مرغ، ماهی و گوشت های کم چرب برای تغذیه افراد با تنبلی تخمدان پیشنهاد می شود. حتی غذاهایی مانند پنیر کم چرب و سویا خوراکی های مناسبی برای کاهش علائم و نشانه های تنبلی تخمدان می باشند. چراکه مصرف این مواد باعث افزایش احساس سیری در فرد شده و از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری خواهد کرد. قطعا به دنبال افزایش احساس سیری، کاهش وزن نیز اتفاق می افتد که این خود زمینه را برای درمان این عارضه فراهم می آورد.
مواد غذایی با خاصیت ضد التهاب
برخی خوراکی ها علاوه بر تامین انرژی، به کاهش التهابات بدن نیز کمک می کنند که این موضوع برای بیماران مبتلا به تنبلی تخمدان هم بسیار مفید است. گوجه فرنگی، اسفناج، کلم پیچ، بادام، گردو، روغن زیتون، زغال اخته، توت فرنگی و ماهی های چرب مانند سالمون و ساردین از جمله بهترین انتخاب ها هستند. چراکه گنجاندن این غذاها در سبد غذایی خود باعث کاهش التهاب، بهبود وضعیت قلب، کاهش سطح قند خون و کمک به تعادل هورمونی می شوند.