نظر پیامبر (ص) در باره نوروز چه بود؟
خسرو معتضد تاریخنگار و مورخ، در سخنانی در باره شادی، و نو روز گفت: «نوروز جشنی است که اگر شما در زمان داریوش هخامنشی هم بودید، احساس میکردید که داریوش این جشن را مربوط به ۲۰۰۰ سال پیش از خودش میداند.»
این مورخ در ادامه گفت: «به عبارت دیگر این اسطوره که به آن میتیولوژی میگویند. باید در تاریخ غور کنیم ببینیم آیا واقعی اند؟ مانند این که شهر سوخته سیستان چیست؟ کیکاووس، طهمورث یا جمشید جم چه کسانی بوده اند؟ ایتالیاییها در این موضوعات دارند کار میکنند و در این باره به چیزهای عجیبی دست یافته اند.»
او افزود: «بنابراین این نوروز از قدیم الایام باما ملت ایران، همراه بوده است. تمام اقوام ایرانی به زبانهای مختلف، به گویشهای مختلف، در مجموع ملت ایران را تشکیل میدهند؛ و این جشن جشن بسیار جالب یکی از شگفتیها است. زیرا زمان رخداد این جشن، در بهترین زمان سال یعنی درست زمان رخداد اعتدال طبیعی، و برابر شدن زمان شب و روز است.»
معتضد در ادامه با اشاره به این که «از زمان هخامنشیان، جشنهای نوروز در تخت جمشید برگذار میشد» گفت: «تخت جمشید شهر مسکونی نبود. فقط به خاطر عید نوروز در تخت جمشید جمع میشدندو در این روز از ایرانیان و انیران، ایرانیان همان ساکنان فلات ایران هستند، انیرانیها هم شامل مصری ها، لیبیایی ها، یونانی ها، و آسیای صغیر هدایا میآوردند، در ادوار بعد هم این جشن همواره بوده است.»
او سپس به دلایل ماندگاری عید نوروز اشاره کرد و گفت: «بعد از اسلام شانسی که آوردیم این بود که مهبد بدخشان مرسلدان بهبدان، سلمان فارسی بوده است. او در عید نوروز به نزدپیامبر اسلام یک جام برد، و گفت در این جام حلوایی است که ایرانیان اول سال میخورند. پیامبر اسلام فرمودند این حلوا چیست؟ و سلمان گفت سمنو. پیامبر میل فرمودند و خیلی خوششان آمد، فرمودند ایرانیان چقدر باذوق هستند.»
معتضد در ادامه به منابع سخنانش اشاره کرد و گفت: «ابوریحان بیرونی، در “آثار الباقیه عن القرون الخالیه” صفحه حدود ۳۵۰ به این مسایل اشاره کرده است. ابوریحان بیرونی شخصی است که کرویت زمین را ۴۷۰ سال قبل از گالیله کشف کرد. ابوریحان بیرونی در کتاب خود به نام ” التَّفهیم لِأَوائلِ صناعه التَّنجیم” مطرح کرده است که جهان کروی است و آن سوی جهان هم باید یک قاره باشد.»
او از قول پیامبر بزرگ نقل میکند که ایشان فرمودندای کاش هر روز نوروز بود. این فرموده پیامبر دیگر دهانها را بست. آنانی که شوونیسم و ضد ایران بودند، با این نظر پیامبر همگی ساکت شدند، و عید نوروز به صورت یک عید رسمی مطرح شد.
معتضد در ادامه گفت: «عیدنوروز اخیرا نیز سازمان ملل متحد ثبت جهانی شد. غیر از ایران، تمام کشورهای دیگری که در فلات ایران قرار دارند، نوروز را جشن میگیرند. تاجیکستانی ها، اکنون در حال تدارک جشن نوروز هستند. نصف ازبکستانیها فارس زبان هستند، آنها به همراه ایرانیان دیگر در سراسر جهان سفره هفت سین را پهن کرده اند و عید نوروز را جشن میگیرند.»
او سپس به رسم بازدید از اقوام و نزدیکان در نوروز اشاره کرد و گفت: نوروز جشنی بوده که همواره ما را دور یکدیگر جمع کرده است. در تاریخ آمده در آذربایجان، خوی، مراغه، و اردبیل، مردم یک محله به دیدار محله دیگر و عید دیدنی میرفتند. روز بعد مردمی که به دیدنشان رفته بودند، به دیدار آنان میرفتند، این موضوع تا اندازه زیادی موجب انس، علاقه و همبستگی اجتماعی و ملی در ایران میشد.»
منبع: خبرآنلاین