هریس یا ترامپ؛ پیامدهای جهانی کدام رئیسجمهوری بیشتر است؟
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که کمتر از ۸ روز آینده برگزار میشود، یکی از مهمترین انتخاباتی است که نه فقط برای مردم این کشور و دو گروه رقیب جمهوریخواه و دموکرات مهم است، بلکه پیامدهای مهمی برای جهان (جنگ یا صلح)، سازمانها و پیمانهای منطقهای از مسیر اقتصاد و سیاست خواهد داشت.
شرایط کنونی رقابتها
طبق گزارش رسانه یواسایتودی، رقابتهای «کامالا هریس» معاون رئیسجمهوری و «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق آمریکا با نزدیک شدن به پنجم نوامبر (۱۵ آبان) ۲۰۲۴ برای انتخاب شصتمین رئیس جمهوری در این کشور بیش از گذشته نزدیک و حساس شده است، به گونهای که بیشتر شخصیتهای سیاسی مانند باراک اوباما و همسرش، بیل کلینتون و همسرش و همچنین سلبریتیهای مشهور این کشور آشکارا در حمایت از یکی از این دو نفر وارد صفبندی سیاسی شدهاند تا تلاشهای آخر خود را برای حمایت از فرد مورد نظر خود شدت بخشند.
تازهترین نظرسنجی ملی که نتایج آن روز پنجشنبه گذشته منتشر شد، تاکید دوبارهای در مورد این موضوع داشت که رقابت نامزدهای دو جناح جمهوریخواه و دموکرات بسیار نزدیک است. در این مسیر ترامپ و هریس در هفت ایالت کلیدی در پویشهای انتخاباتی خود سخت مشغولند تا صندوق آرا را از رقیب خود خالی کنند. با این حال، سیستم «کالج الکترال» برگ نهایی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست تا نشان دهد یک نامزد انتخابات مانند هیلاری کلینتون در سال ۲۰۱۶ میتواند آرای مردمی را به دست آورد، اما همچنان در انتخابات شکست بخورد.
تاکنون نتایج نظرسنجیها در مورد پیشتازی هریس یا ترامپ با اختلاف کمی همراه بوده است؛ گاهی یکی از دو نفر پیشی گرفته و گاهی نیز هر دو نامزد در یک جایگاه قرار دارند، مانند نتایج نظرسنجی دو روز گذشته شبکه CBS.
در نظرسنجی جدید ABC News/Ipsos نیز هریس در میان رای دهندگان احتمالی، چهار امتیاز از ترامپ (۵۱ درصد به ۴۷ درصد) برتری داشت. در آخرین نظرسنجی CBS News/YouGov نیز هریس با یک امتیاز (۵۰ درصد به ۴۹ درصد) در میان رأی دهندگان احتمالی از ترامپ پیشی گرفت. هریس در نظرسنجی پیشین شبکه ABC دو امتیاز برتری داشت، در حالی که در نظرسنجی قبلی شبکه CBS نیز سه امتیاز برتری داشت.
سوابق تاریخی نشان داده نتایج انتخابات آمریکا پیامدهایی گسترده اقتصادی_سیاسی و امنیتی در جهان دارد که همه کشورها، اتحادیهها، سازمانهای بینالمللی و ترتیبات امنیتی در مناطق مختلف دنیا از آن متاثر خواهند شد. در این نوشتار تلاش شده به برخی از این پیامدها اشاره شود.
اتحادیه اروپا
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به عنوان یک موضوع مهم برای شریک راهبردی آمریکا در اروپا کنجکاوی و گاهی نگرانیهای شدیدی در میان کشورها، رئیسانجمهوری، شخصیتهای مختلف سیاسی و اقتصادی این منطقه ایجاد کرده است و آنگونه که رسانههای این منطقه گزارش دادند اروپا با چشم باز انتخابات آمریکا را دنبال میکند.
طبق گزارش اندیشکده مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی حتی متحدان و شرکای ایالات متحده در جهان در حال آماده شدن برای تغییر رئیس جمهور آینده ایالات متحده هستند. این موضوع نه به معنای جدا شدن از ایالات متحده، بلکه بیشتر آنها به دنبال این مهم هستند تا با توسعه خوداتکایی بیشتر در امور امنیتی و یکپارچگی منطقهای بیشتر در تعامل با آمریکای جدید باشند.
همسایگان آمریکا در انتظارِ ایالات متحده کمتر غالب و برجسته هستند، در حالی که متحدان و شرکای استراتژیک از هرگونه نشانهای از تداوم سیاستهای اتحاد محور رئیس جمهوری بعدی استقبال میکنند؛ این درک وجود دارد که ممکن است تمایل داخلی ایالات متحده برای تعامل عمیق ضعیف شود و این امر ریاست هریس یا ترامپ در آمریکا را با تفاوتهایی در شدت یا ضعف این موضوع به تصویر خواهد کشید.
برخی کارشناسان روابط بینالملل معتقدند انتخابات ریاست جمهوری نوامبر ۲۰۲۴ آمریکا پیامدهای جدی برای اروپا خواهد داشت. انتخاب دوباره ترامپ شاید نشاندهنده بازگشت به سیاستهای «آمریکا اول» او خواهد بود که چالشهای شدیدی را برای روابط «ترانس آتلانتیک» ایجاد میکند. انتخاب هریس میتواند تغییری در سیاست ایالات متحده باشد و به طور بالقوه تمرکز سیاست خارجی را از این قاره دور کند.
این کارشناسان چهار مساله را در روابط اروپا و آمریکا مهم ارزیابی کردهاند:
۱. در بسیاری از نقاط اروپا، انتخابات ریاست جمهوری و کنگره آمریکا در سال ۲۰۲۴ بهعنوان نقطه عطف بالقوه در روابط بین اقیانوس اطلس تلقی میشود. این در درجه اول به دلیل نگرانی اروپا در مورد شانس دونالد ترامپ برای بازگشت به ریاست جمهوری است.
رهبران اروپایی نگران کاهش مداوم و احتمالاً غیرقابل برگشت هنجارهای دموکراتیک در صورت بازگشت ترامپ به ریاست جمهوری هستند. اروپاییها نه تنها در مورد سیاست داخلی ایالات متحده (خطر گسترش اقتدارگرایی در ایالات متحده) بلکه در مورد تأثیر آن بر نظم بینالمللی نیز نگران هستند، زیرا آنها معتقدند که ممکن است پس از دوره دوم ترامپ با شکست جدیتری مواجه شود. آنها همچنین نگرانند که بازگشت ترامپ، سبب بروز و ظهور گروه جسورتری از رهبران پوپولیست_ناسیونالیست در اروپا و فراتر از آن شود، همانطور که در دوران اول ریاست جمهوری ترامپ این موضوع عینیت یافت.
۲- اروپاییها به شدت نگران پیامدهای یک ریاستجمهوری دیگر ترامپ برای امنیت خود هستند. واضح است که حمایت ایالات متحده هنوز برای ناتو و اوکراین حیاتی است. بدون تعهد مشخص از سوی ایالات متحده، ناتو فاقد رهبری سیاسی و تواناییهای متعارف و هستهای برای دفاع از اروپا خواهد بود. بر اساس اظهارات خود ترامپ، اروپاییها انتظار دارند که او از ماده ۵ ناتو به عنوان اهرمی برای افزایش بودجه نظامی حتی بیش از آنچه در واکنش به جنگ روسیه علیه اوکراین انجام دادهاند، استفاده کند.
آنها همچنین از این موضوع هراس دارند که او بتواند از تهدیدهای خروج از ناتو برای حل و فصل مسائل غیردفاعی با اتحادیه اروپا (مانند کسری تجاری) بر اساس شرایط خود استفاده کند. یکی دیگر از دلایل نگرانی، تمایل اعلام شده ترامپ به مذاکره با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه درباره اوکراین است.
در میان رهبران اروپایی اعتماد چندانی به تمایل یا توانایی ترامپ برای تبدیل مذاکرات با پوتین بر سر آتشبس به عنوان بخشی از یک استراتژی جامع با منافع پایدار وجود ندارد، چه رسد به طرح صلحی که به طور کامل از حاکمیت اوکراین محافظت کند.
اروپا از رویکرد تازهتر، عملگرایانهتر و در عین حال اصولگرایانه آمریکا در قبال چین سود میبرد و ترامپیسم برای اروپا خطرناکتر از آن است که زنگ خطری برای اروپا باشدبسیاری از کارشناسان اروپایی از این موضوع ابراز هراس و نگرانی کردهاند که بزرگترین خطر ریاست جمهوری ترامپ این است که به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه اجازه دهد هر کاری که میخواهد با متحدان ایالات متحده انجام دهد. اگر این اتفاق بیافتد، نه تنها اوکراین جنگ و حاکمیت خود را میبازد، بلکه بقیه اروپا به تنهایی با تهدید روسیه و نظم جهانی رو به زوال روبهرو میشوند.
نکته دیگر اینکه مخالفت او با ورود سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برای حل و فصل بحران اوکراین میتواند نشان دهنده یک دوره خروج رهبری امنیتی توسط اروپا باشد.
۳- از این دیدگاه، رهبری ایالات متحده همچنین در پرداختن به سایر تهدیدات جهانی که به طور مستقیم بر اروپا تأثیر میگذارد، مانند جنگ در خاورمیانه، حملات سایبری و آزادی ناوبری در آبهای بینالمللی.
از نگاه اروپاییها، دولت هریس که همکاری بینالمللی را برای مقابله با چالشهای جهانی در اولویت قرار میدهد و مایل به مشارکت در تلاشهای مشترک با متحدان اروپایی است، توانایی کشوهای حوزه آتلانتیک را برای مقابله با این تهدیدات افزایش میدهد. اما رویکرد نامنظمتر، یکجانبهگرایانهتر و انزواگرایانهتر که در دولت دوم ترامپ انتظار میرود، اروپا را آسیبپذیرتر خواهد کرد، زیرا برای مدیریت این چالشها به شدت به اطلاعات، تواناییهای نظامی و نفوذ دیپلماتیک ایالات متحده متکی است.
۴- در هر صورت اروپا به رهبری ایالات متحده در مجموعهای از مسائل جهانی نیاز دارد، اما این رهبری در صورت ورود ترامپ به کاخ سفید اصلا واضح نیست. اگر هریس سیاستهای ایالات متحده در خاورمیانه را تغییر ندهد، اروپا نیز تغییری نخواهد داد و این امر موقعیت جمعی غرب را حفظ میکند.
۵- اروپا از رویکرد تازهتر، عملگرایانهتر و در عین حال اصولگرایانه آمریکا در قبال چین سود میبرد و ترامپیسم برای اروپا خطرناکتر از آن است که زنگ خطری برای اروپا باشد.
ترتیبات امنیتی جهان
پس از کنارهگیری جو بایدن از رقابتهای انتخابات ۲۰۲۴ و معرفی معاونش به عنوان نامزد جایگزین دموکراتها، هریس روز ۲۳ ژوئیه در مراسم معرفی خود به عنوان نامزد ریاست جمهوری گفت که این انتخابات درباره دو دیدگاه متفاوت برای کشور ما است: یکی که در آن بر آینده متمرکز هستیم، دیگری تمرکز بر گذشته. بایدن، یک روز بعد، در یک سخنرانی از دفتر بیضی شکل خود باز همان مضمون را مطرح کرد: آمریکا باید میان حرکت به جلو یا عقب یکی را انتخاب کند.
آمریکا اکنون به طورغیرمستقیم درگیر دو جنگ و بحران نظامی در اوکراین و غزه است. در همین حال، روابط آمریکا و چین بدتر شده و تنشها در منطقه آسیا و اقیانوسیه افزایش یافته است.
«کریستالینا جورجیوا» Kristalina Georgieva مدیر عامل صندوق بینالمللی پول، هفته گذشته چشمانداز ضعیفی از وضعیت رشد اقتصادی در جهان را مطرح کرد و گفت که جهان که از بدهیهای بالا رنج میبرد و به سمت رشد میانمدت کند پیش میرود.
اگر تشدید تنشهایی وجود داشته باشد که تحویل نفت و گاز را به خطر بیندازد، این امر میتواند تأثیرات مهمتری برای اقتصاد جهانی داشته باشد.
برای اکثر کشورهای عضو G ۷ حمایت از اوکراین همچنان یک موضوع اصلی این نشستهای آنها خواهد بود، اگر آنها تا پایان ماه جاری میلادی با ارائه وام ۵۰ میلیارد دلاری به اوکراین از طریق داراییهای دولتی مسدود شده روسیه توافق کنند، جنگ در اوکراین شدت خواهد گرفت، اما شاید سیاستمداران این کشورها بخواهند از این وام تا حدی به عنوان یک سنگر مالی در برابر پیروزی ترامپ در ماه آینده استفاده کنند، زیرا رئیس جمهور سابق آمریکا وعده داده است که کشورش از بحران اوکراین خارج خواهد شد.
در هر صورت دوم، رئیسجمهور بعدی ایالات متحده، پس از ورود به قدرت، نه تنها با دو جنگ در اروپا و خاورمیانه، بلکه با شرایط مختلف میان بیثباتی و منازعه در بسیاری از مناطق جهان و از جمله دریای چین روبه رو خواهد بود و برای این موارد تصمیمگیری خواهد کرد.
دموکراسی
«هلموت کی آنهایر» استاد ارشد جامعهشناسی کالج هرتی و «ادوارد ال. نادسن» دانشیار پژوهشی این مدرسه، در مقالهای مشترک در این زمینه اعلام کردند: «در ۵ نوامبر ۲۰۲۴، آمریکاییها در یک انتخابات مهم دیگر پای صندوقهای رای خواهند رفت، انتخاباتی که نوید میدهد آیا حاشیههای کمتری برای جهان خواهد داشت. نکته مهم این است که این انتخابات تاثیر زیادی در آینده دموکراسی در سراسر جهان خواهد داشت. این موضوع نگاهی مهم در اداره کشورهاست، فراتر از عوامل اقتصادی و فراتر از پوشش استاندارد رسانهای که تمایل دارد انتخابات را به عنوان رویدادهای هیجان انگیز «مسابقه اسب سواری» معرفی کند.
این دو نفر در پاسخ به سوالی در مورد اینکه «فرانسیس فوکویاما» پیشتر در نشستی در این مدرسه در اظهاراتی صریح هشدار داد که اگر ترامپ در انتخابات آینده پیروز شود، دموکراسی در ایالات متحده با مشکل مواجه خواهد شد. شما تا چه اندازه با این گفته موافق هستید و فکر میکنید دقیقا چه چیزی برای آمریکا و در واقع جهان در خطر است؟ اظهار کردند: ما موافقیم که فوکویاما خطر ریاستجمهوری دوم ترامپ را دقیقاً شناسایی کرده، اما باید احتیاط کرد، زیرا این را تنها تهدید برای دموکراسی نیست. بسیاری از موارد عقبنشینی دموکراتیک در سطح این کشور در دوران دولت اوباما نیز ثبت شده است.
این موضوع هشداری است برای اینکه حتی ریاستجمهوری هریس نیز ممکن است نتواند روند کاهشی توجه به دموکراسی را در آمریکا معکوس کند.
این دو نفر همچنین در مقالهای در سال ۲۰۲۲ در نیویورک تایمز، اظهار کردند: دموکراسی ایالات متحده از زمان انتخاب ترامپ، و به ویژه پس از وقایع حمله به کنگره در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ در حال افول بوده است. در دوره بایدن، اما پاسخگویی دموکراتیک ایالات متحده اندکی افزایش یافت. آنچه در دوران دولت بایدن قابل توجه بود، تلاش برای تقویت ظرفیت ایالتی ایالات متحده، مانند سرمایه گذاریهای زیرساختی و بهبود سیستم جمع آوری مالیات در قانون کاهش تورم بود.
با این حال، این موارد منجر به معکوس کردن زیانهای قبلی نزدیک نشد و ممکن است اثرات این اقدامات برای چندین سال ادامه داشته باشد و تازه موارد بهبود یافته، در دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ قابل لغو است. این نشان میدهد که رؤسای جمهور در تغییر روندهای حکومتی زمانی موفق هستند که بتوانند اصلاحات پایدار را اعمال کرده و یک اجماع جدید ایجاد کنند، نه تغییرات زودگذر سیاسی.
مبارزه جهانی علیه تغییرات آبوهوایی
در حالی که تغییرات شدید آب و هوایی در کشورها و بخشهای مختلف کره زمین ناشی از عملکرد تهاجمی صنایع و تفکر صنعتی، هنوز به عنوان یک مساله و حتی تهدید اصلی در جهان مطرح است و دانشمندان زیست محیطی بارها هشدار دادهاند که» سرنوشت سیاره» در خطر است.
«آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل متحد، براساس اطلاعات جهانی این سازمان به طور مکرر و در سخنرانیهای مختلف تاکید کرده است: تغییرات آب و هوایی به رویدادهای شدید آب و هوایی در سراسر جهان دامن میزند و حوادثی مانند آتش سوزیهای بیسابقه تا طوفانهای قدرتمند، سیل، امواج شدید گرما و خشکسالی از خود به جای گذاشته است.
این درحالی است که طبق برخی گزارشهای رسانهای، موضوعات مرتبط با بحران آب و هوا تا حد زیادی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری امسال نسبتا کنار گذاشته شده و برمسائل دیگری در این دور از رقابتها تمرکز شده است.
با این وجود، حامیان محیط زیست هشدار دادهاند که رویارویی ماه نوامبر میان جو هریس و ترامپ، نه تنها بر سیاستهای آب و هوا در ایالات متحده بلکه در سراسر جهان تأثیر خواهد گذاشت.
آریل موگر Ariel Moger مدیر امور سیاسی در Friends of the Earth Action، یک گروه فعال زیست محیطی در آمریکا، به شبکه خبری الجزیره گفت: ایالات متحده نقش بزرگی هم در سیاست بینالملل و هم در انتشار گازهای گلخانهای ایفا میکند. از بسیاری جهات، سرنوشت سیاره ما به رای دهندگان آمریکایی بستگی دارد، زیرا سرنوشت مسائل جهانی کره زمین به تصمیمات رئیسجمهوری آتی آمریکا بستگی زیادی دارد.
آمریکا پس از چین دومین تولید کننده گازهای گلخانهای در جهان است و سال گذشته به طور متوسط ۱۲.۹ میلیون بشکه نفت خام در روز تولید کرد که رکورد جهانی قبلی در سال ۲۰۱۹ را شکست. با این وجود، تغییرات اقلیمی تاکنون کانون اصلی کارزار انتخابات ریاست جمهوری نبوده و به مسائل اقتصادی، مهاجرت و سیاست خارجی بیشتر پرداخته شده است
نکته حائز اهمیت این است که آمریکا پس از چین دومین تولید کننده گازهای گلخانهای در جهان است و سال گذشته به طور متوسط ۱۲.۹ میلیون بشکه نفت خام در روز تولید کرد که رکورد جهانی قبلی در سال ۲۰۱۹ را شکست. با این وجود، تغییرات اقلیمی تاکنون کانون اصلی کارزار انتخابات ریاست جمهوری نبوده و به مسائل اقتصادی، مهاجرت و سیاست خارجی بیشتر پرداخته شده است. حتی بسیاری از مسائل مانند اقتصاد، دسترسی به سقط جنین از مواردی هستند که مردم آمریکا به طور مستقیم با آنها ارتباط دارند و از این منظر برای آنها حل نشدن این مسائل برایشان یک تهدید واقعی محسوب میشود.
چندین نظرسنجی نشان میدهد که تغییرات اقلیمی در صدر اولویتهای بیشتر آمریکاییها نیست و این مساله از اقتصاد، تورم و سایر موضوعاتی که رأیدهندگان میگویند مهمتر هستند، بسیار عقبتر است.
برای مثال، نظرسنجی گالوپ در ماه مه (خرداد) نشان داد که فقط ۲ درصد از آمریکاییها معتقدند که تغییرات آب و هوایی مهمترین مشکل پیش روی این کشور است، در حالی که مسائل اقتصادی با ۳۶ درصد، دولت و رهبری ضعیف با ۲۱ درصد و مهاجرت با ۱۷ درصد مهمترین مسائل ملموس و با اولویت برای مردم این کشور است.
با این حال، نظرسنجیهای جدیدتر نشان میدهد که بسیاری از آمریکاییها میخواهند رهبران سیاسیشان به بحران آبوهوایی رسیدگی کنند و بسیاری از پاسخدهندگان به نظرسنجیهای مختلف، عمدتا نامزدهایی را ترجیح میدهند که سیاستهایی را در این زمینه وضع کنند.
گزارش جدیدی که توسط برنامه دانشگاه ییل در ارتباط با تغییرات آب و هوایی نیز منتشر شد، نشان داد که ۶۲ درصد از رای دهندگان ثبت نام شده از نامزدهایی حمایت میکنند که متعهد به انجام اقدامات موثر اقلیمی هستند. در این گزارش آمده است که برای حدود چهار نفر از هر ۱۰ رای دهنده آمریکایی، موضع رئیس جمهوری آتی این کشور در مورد گرم شدن کره زمین و تغییرات شدید آب و هوایی «بسیار مهم» است.
در نتایج این گزارش حتی هشدار داده شده است که احتمالا در دوره تکرار ریاست جمهوری ترامپ، شاهد سیاستهای بیشتری در بیتوجهی به شرایط نامساعد کره زمین خواهیم بود. نباید روند کنونی ادامه یابد درغیر این صورت کره زمین به زیستگاه خطرناک یا یک سیارهای غیرقابل سکونت تبدیل خواهد شد؛ بنابراین اگر آمریکا در حوزه حفظ محیط زیست برای دیگر کشورها الگو نباشد، با توجه به نقش این کشور در اقتصاد جهانی، حیات کل جهان از نظر میزان انتشار گازهای گلخانهای به مخاطره جدی میافتد.
جمع بندی؛ تلاطم اقتصاد جهانی
کارشناسان بینالملل پیشبینی کردهاند انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده تأثیر زیادی بر جامعه بینالمللی خواهد داشت. آنها تاکید دارند خطوط سیاست خارجی هریس هنوز کاملا مشخص نیست و یا دستکم آشکارا مطرح نشده است. اما در صورت انتخاب دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق، کارشناسان بینالملل انتظار دارند که ایالات متحده احتمالا از ایده حکومت جهانی فاصله بگیرد و رویکرد ملی گرایانهتری اتخاذ کند، اگرچه در هر دو شکل موضوع جهان از پیامدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تاثیر زیادی خواهد گرفت.
جاش لیپسکی Josh Lipsky یکی از مقامهای سابق صندوق بین المللی پول که اکنون ریاست مرکز ژئواکونومیکس شورای آتلانتیک را بر عهده دارد، میگوید: یکی از مهمترین موضوعات کنونی برای اقتصاد جهانی، نتیجه انتخابات ایالات متحده، است. این انتخابات پیامدهای بزرگی بر سیاست تجاری، آینده دلار، اینکه رئیس بعدی فدرال رزرو چه کسی خواهد بود و مسائلی از این دست بر هر کشوری در جهان تاثیر میگذارد.
هریس یا ترامپ؛ پیامدهای جهانی کدام رئیسجمهوری بیشتر است؟
به طور مثال تا حد زیادی انتظار میرود، در صورتی که هریس معاون رئیسجمهور ایالات متحده و نامزد دموکرات ریاستجمهوری به کاخ سفید راه یابد، همکاریهای چندجانبه دولت آمریکا در زمینه مسائل آب و هوایی، مالیات و کاهش بدهیها را از سر بگیرد.
در مجموع میتوان گفت، ۲۷ کشور اتحادیه اروپا اروپا بیش از هفت دهه است که درگیر تاثیر و نفوذ قدرت ایالات متحده و تصمیمات سیاست خارجی این کشور بوده و هر نوع تغییر سیاستها در این زمینه به طور مستقیم بر امنیت، اقتصاد و سیاست اروپا تاثیر گذار خواهد بود.
اروپا پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات سال ۲۰۱۶، خود را درگیر یک جنگ تعرفهها دید و مجبور شد پایان برنامه جامع اقدام مشترک یا توافق هستهای ایران (برجام) را که از آن حمایت کرده بود، بپذیرد. از نظر بسیاری از کشورهای جهان و از جمله اروپا اگر ترامپ دوباره انتخاب شود، احتمالا همه توافقات بینالمللی تغییر کرده یا بازنگری میشودبه طور مثال انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۰۰ پیامدهای چشمگیری برای اروپا داشت. حمله نظامی آمریکا به عراق در زمان پرزیدنت جورج دبلیو بوش نقش مهمی در تضعیف حمایت از تونی بلر نخست وزیر بریتانیا و جناح میانه رو حزب کارگر داشت.
اروپا پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات سال ۲۰۱۶، خود را درگیر یک جنگ تعرفهها دید و مجبور شد پایان برنامه جامع اقدام مشترک یا توافق هستهای ایران (برجام) را که از آن حمایت کرده بود، بپذیرد. از نظر بسیاری از کشورهای جهان و از جمله اروپا اگر ترامپ دوباره انتخاب شود، احتمالا همه توافقات بینالمللی تغییر خواهند کرد. راست افراطی در ایالات متحده و اروپا و حتی قاره آمریکا جسورتر خواهد شد. همکاری دولت به دولت در زمینه تغییرات آب و هوایی و هوش مصنوعی به طور ناگهانی پایان خواهد یافت. نیاز اروپا به یک قدرت ژئوپلیتیکی به سرعت بسیار ضروریتر خواهد شد. علاوه براین، اروپا همچنان با فشار ایالات متحده برای پرداخت هزینه بیشتر، در امور مختلف مواجه خواهد شد. تضعیف میکند.
کارشناسان همچنین یکی از مهمترین پیامدهای جهانی انتخابات آمریکا را ناشی از تاثیر این رخداد بر اقتصاد جهانی میدانند.
تحلیلگران اقتصاد بینالملل میگویند: پیروزی ترامپ به احتمال زیاد تبعات بیشتری برای بسیاری از اقتصادها در جهان خواهد داشت و میتواند زنجیرهای از رویدادها را آغاز کند که ناشی از این موضوع است، به ویژه، تأثیر سیاستهای تعرفهای پیشنهادی ترامپ میتواند بر روابط اقتصادی این کشور با سایر کشورهای جهان تاثیر بگذارد و موجی از تنشهای مالی- پولی و تجاری را در جهان و از جمله اروپا و چین و آسیا رقم بزند.
علاوه براین سیاستهای آمریکا اول ترامپ به احتمال زیاد سبب افزایش نرخ بهره و دلار خواهد شد که این موضوع اقتصاد جهانی، به ویژه بازارهای نوظهور تحت تاثیر قرار خواهد داد.
منبع: ایرنا