بین الملل

پادکست| اهداف سفر دونالد ترامپ به خلیج فارس

در هفتادوسومین شماره از پادکست «در عمق» به موضوع سفر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به عربستان سعودی و توافقات میان دو طرف پرداخته ایم.

گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم ـ هفتاد و سومین شماره از پادکست «در عمق» که به بررسی مهم‌ترین روندها، تحولات و همچنین شخصیت‌ها در غرب آسیا می‌پردازد، روز شنبه ۲۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ ضبط و منتشر شد. در این شماره «منصور براتی» میزبان «کامران کرمی»، کارشناس مسائل کشورهای حاشیه خلیج فارس است.

 

پادکست , در عمق , عربستان سعودی ,

 

دونالد ترامپ منطقه خلیج فارس (به‌ویژه عربستان، قطر و امارات) را به‌عنوان مقصد اولین سفر رسمی خارجی خود انتخاب کرد که این تصمیم نشان‌دهنده اهمیت ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک این منطقه در راهبرد خاورمیانه‌ای آمریکا به دلیل منابع انرژی و نقشش در جریان سرمایه بین غرب و شرق، جذابیت اقتصادی بازیگران منطقه برای جذب سرمایه و تعریف چشم‌اندازهای اقتصادی، و همچنین ضرورت موازنه در برابر نفوذ رو به رشد چین از طریق استراتژی کمربند و جاده است.

در مقایسه با سفر ۲۰۱۷ که بیشتر ژئوپلیتیکی و متمرکز بر تنش‌های منطقه‌ای مانند روابط ایران با کشورهای خلیج فارس و محاصره قطر بود، سفر ۲۰۲۵ بیشتر اقتصادی و تجاری است؛ زیرا بحران‌های منطقه‌ای (به جز یمن و غزه) به نسبت گذشته کاهش یافته، بازیگرانی مانند عربستان و امارات به پروژه‌های کلان اقتصادی روی آورده‌اند و مسائلی مانند ایران و عادی‌سازی روابط از اولویت خارج شده‌اند. بنابراین ماهیت سفر ترامپ در سال جاری میلادی به عربستان سعودی نیز نسبت به گذشته بسیار متفاوت شده است.

 

 

توافقات این سفر دو روزه نیز بر دو حوزه دفاعی-امنیتی با خریدهای نظامی جدید (مانند موشک‌های هوا به هوا و سامانه‌های دفاع) و تکنولوژی-فناوری با تمرکز بر هوش مصنوعی و صدور مجوز صادرات تراشه‌ها در رقابت با چین متمرکز بود که در قالب ۱۳۵ قرارداد به ارزش ۶۰۰ میلیارد دلار در بازه ۴ ساله امضا شد و از چشم‌انداز ۲۰۳۰ عربستان برای اقتصاد پسانفت حمایت می‌کند. البته هنوز مشخص نیست چه میزان از این توافقات واقعاً به مرحله اجرا برسد و واقعیت‌های میدانی آینده این منطقه را تحت‌الشعاع خود قرار دهد.

پایان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا