چرا ارزش شب قدر از هزار ماه بیشتر است / برای دانستن حقیقت شب قدر چه کنیم؟
شب قدر، شب نزول قرآن و تعیین امور انسانها به مدت یک سال است. قرآن در سوره های قدر و دخان از این شب سخن می گوید.
بر اساس آیات و روایات قرآن، ارزش شب قدر بیش از هزار ماه است. این شب با فضیلت ترین شب سال و شب رحمت الهی و آمرزش گناهان است و در این شب فرشتگان به زمین می آیند و بر اساس برخی از احادیث، سرنوشت بندگان امام را برای سال آینده ارائه می کنند.
برای آشنایی با فضائل و اعمال شب قدر با حجت الاسلام امیر حسین محمودی به گفتگو نشستیم که در ادامه می خوانید:
در مورد عظمت و فضیلت شب قدر توضیح دهید
اگر بخواهیم مقدمه ای بر فضیلت شب های قدر بیان کنیم، چه می توانیم بگوییم که خود خداوند متعال یکی از شب های ماه مبارک رمضان را بالاتر از شب های هزار ماه قرار داده و آن را شب های هزار ماهه قرار داده است. شب بزرگ شب قدر . برای مسلمانان شب قدر یکی از شب های بزرگ و بی نظیر سال است. در روایتی از وجود مبارک رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) آمده است: چون ماه رمضان نزدیک شد (در روزهایی که سه روز از ماه شعبان باقی مانده بود) فرمود: به بلال: مسلمانان را به مسجد بخوان و چون مسلمانان جمع شدند، بر منبر رفت و پس از حمد و ثناى خداوند گفت: اى مردم، خداوند این ماه را براى شما قرار داده است، آن ماه هاست و در آن است. شبی هست که بهتر از هزار ماه است.
یکی از دلایل فضیلت شب قدر، اما بالاترین وجه فضیلت آن نزول قرآن کریم در این شب است که بر قلب مقدس پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است. بر او باد) بلافاصله و به تدریج تا پایان عمر پربرکتش اتفاق می افتد. قرآن کریم یکی از دلایل فضیلت ماه رمضان را به این معنا برمی شمارد و می فرماید: «ماه رمضانی که در آن قرآن برای هدایت مردم و نشانه های هدایت و جدایی نازل شده است. «رمضان ماهی است که قرآن را در آن نازل کردیم. کتابی که مردم را راهنمایی و درگیر می کند. دلایل آشکار، هدایت و میزان تشخیص حق از باطل است.
در آیه سوم و چهارم سوره دخان دلیل دیگر بر فضیلت این شب بزرگ را تعیین سرنوشت انسان دانسته و آمده است: «ما آن را در شبی پربرکت نازل کردیم. بیاید بیم دهنده باشیم (۳). ٍ (۴) / ما قرآن را در آن می خوانیم، شبی را به خاطر این که مایه انذار بودیم نازل کردیم، پس در آن شب همه چیز سالم و پایدار می شود.
شب قدر بهترین فرصت برای استغفار از گناهان است
شب قدر بهترین فرصت برای طلب آمرزش و آمرزش گناهان از خداوند است و خداوند در این شب اهتمام خاصی به بندگان خود دارد و در واقع آن را بهانه ای برای آمرزش بندگان خود قرار داده است.
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در روایتی وجود شب قدر را پایان لطف خداوند به ذهن خود دانسته و می فرماید: «در ماه رمضان به ذهن من پنج چیز داده شد. که پیش از من هیچ پیامبری به امت نداده است.
هدیه اول: شب اول ماه مبارک رمضان که می شود، خداوند به بندگانش می نگرد و هر که را خدا نگاه کند، عذاب ابد نخواهد بود.
هدیه دوم: بوی بد کسانی که شب را در پیشگاه خدا می گذرانند از بوی مشک خوشبوتر می شود.
هدیه سوم: فرشتگان شبانه روز برای آنها طلب آمرزش می کنند.
هدیه چهارم: همانا خداوند متعال بهشت خود را به استغفار و پاداش بندگانش امر می کند. پس سختی های دنیا چقدر نزدیک است که آنها را فرو ببرد و به بهشت و کرامت من بروند.
هدیه پنجم: پس چون شب آخر فرا رسد، خداوند همه بندگان را می بخشد.
مردی پرسید: یا رسول الله در شب قدر؟ حضرت فرمود: آیا نمی دانی که کارگران وقتی کارشان تمام می شود حقوق می گیرند؟
همچنین روزه داران دستان خود را به سوی خداوند بلند کرده و می خوانند: «خدایا به من فیض شب قدر عطا کن و همه چیز را در آن از عصر عصر تا علیسر هدایت کن و همه چیزهای شب را قبول کن و حتّی. در این روز مرا روزی ده و کارم را از سختی ها آسان کن و عذرم را بپذیر و گناهانم را برای بندگان صالح ببخش.
اگرچه در مورد شب قدر سؤالاتی مطرح است و دقیقاً معلوم نیست که کدام شب از سال است، اما در بین سه شب قدر که وجود دارد و رایج است، احتمال شب سوم بیشتر است و این تلاش ما برای درک همه است. سه شب بیشتر فضایل و مناقب این شهر بزرگ به روایتی از امام صادق (علیه السلام) است که مقدرات در شب نوزدهم تعیین و در شب بیست و یکم تثبیت و در شب بیست و دوم ماه مبارک رمضان امضا می شود.
چه اعمالی برای شب قدر مستحب است و بهترین دعای شب قدر چیست؟
در شب های قدر دو نوع عمل وجود دارد. اعمالی که در هر سه شب صورت می گیرد و به افعال و افعالی عام معروف است که مختص هر یک از شب های مبارکه ۱۹، ۲۲ و ۲۳ است. امام موسی بن جعفر علیه السلام درباره اعمال شب قدر می فرماید: هر که در شب قدر غسل کند و تا سحر بیدار بماند گناهانش آمرزیده می شود.
در شب قدر دستور به خواندن دعاهایی مانند «جوشن کبیر»، «دعای اول وقت» و «ابوحمزه سملی» داده شده است، زیرا وقتی انسان لطف و مغفرت و فضل و رحمت و بخشش بیپایان خداوند متعال را به یاد میآورد آن را مال خود میبیند. و نور امید در دل او ایجاد می شود
جای اعمال متعارف دیگری هم دارد و البته بعد از این اعمال خاص در هر یک از این سه شب باید به محاسن مرحوم محدث قمی توجه جدی داشت، مانند استغفار مکرر، تلاوت قرآن با قرآن. همان ذکر خاص و از همه مهمتر زیارت سیدالشهدا علیه السلام.
اما شاید ثواب ترین اعمال در شب قدر، دعاى دو چیز باشد، اول اینکه پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله دعا شد و کسى در حضورش گفت: اگر یافتم چه کنم. از شب قدر؟ حضرت می فرماید: از خدا شفا بخواهید. تندرستی یعنی چه؟ به دعای زیبای ۲۳ صحیفه سجادیه می پردازیم که در لسان مبارک ایشان به معنای سعادت طلبی آمده است.
بهترین کار شب قدر دعا برای تسلی حضرت خوجت (ع) است.
ثانیاً دعایی که شاید بهترین عمل و مقدمه برای بیان ناگفته های شب قدر باشد، دعای برکت حضرت خوجت (رضوان الله تعالی علیه) است که معنای قدر کاملاً وابسته به این است. وجود شیرین او و سرنوشت ما در گرو نگاه و امضای او در این شب است. از این رو دعای فرج به عنوان خلاصه تمام آنچه از خداوند متعال طلب خیر می کنیم، تعبیر می شود.
امام صادق (علیه السلام) در حدیثی می فرماید: حقیقت شب قدر حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) است و اگر از او علم کسب کند، شب قدر را درک کرده است. دست، در قرآن کریم آمده است: به نظر شما آیا می توان به علم حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) که حقیقت شب قدر هستند دست یافت؟
قبل از پاسخ دادن به این سوال، ابتدا مقدمه ای را بیان می کنم، رابطه بسیار مهمی بین وجود قرآن کریم و امام معصوم وجود دارد به گونه ای که اگر امام نباشد، قرآن نیز وجود نخواهد داشت. درک شده و امام عدل قرآن و مکمل این مصحف ارجمند به عنوان یکی از. دوگانگی گرانقدر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) باید مورد توجه قرار گیرد.
در روایت صحیحی از وجود مبارک امام محمد باقر (علیه السلام) آمده است که فرمودند: ای گروه شیعیان برای پیروز شدن با سوره انزلنا فی لیله القدر مجادله کنید. به خدا سوگند این سوره حجت خدا بر مردم پس از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم است و این سوره از امتیازات دین شما و بهترین علم ماست.
سؤال این است که چرا امام محمد باقر (علیه السلام) به شیعیان دستور می دهد که برای این سوره مبارکه بجنگند؟ این سوره که به ما نوید پیروزی بر دشمنان را می دهد، چه اهمیتی دارد؟ در پاسخ باید گفت مشکل در رابطه قرآن و ولایت است که این سوره مبارکه در واقع پیرامون ولایت ائمه اطهار علیهم السلام نازل شده و حقیقت ولایت را بیان می کند. در حالی که نزول سوره درباره نزول قرآن در شب قدر است.
امام جعفر صادق (علیه السلام) درباره حقیقت شب قدر می فرمایند: الله شب فاطمه (سلام الله علیها) و تقدیر خداست، پس هر که فاطمه (سلام الله علیها) را بشناسد حق را می داند. درباره او شب قدر را نمی فهمد چرا فاطمه (سلام الله علیها) به خاطر خلقت فاطمه نامیده شده است؟ دانش. مقصود از لیله، حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) و مقصود قدر خداوند است، پس هر که حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) را بشناسد، لیله قدر را درک کرده است و همانا فاطمه گفته است، زیرا مردم قادر به کسب اطلاعات واقعی در مورد او نیستند.
هر که حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) را بشناسد شب قدر را درک کرده است.
باز در جای دیگر پیامبر فرمود: «وَ مَا قَالَ اللَّهِ الْقَدْرِ الْأَحْسَرُ مِنَ الْهَیْرَهِ، یعنى فاطمه (سلام الله علیها)». اما این آیه: شب قدر بهترین شهرهاست، یعنی حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها). حقیقت شب قدر، مبدأ و منبع ولایت و حلقه وصل نبوت و امامت، حضرت زهرایی عطار (سلام الله علیها) است و شرط درک شب قدر، شناخت آن حضرت است. صدیقه طاهره (سلام الله علیها).
یا در سیره امیرالمومنین علی (علیه السلام) که از پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) نقل شده است که رسول الله (صلی الله علیه وسلم) به من فرمود: ای علی! آیا معنی شب قدر را می دانید؟ عرض کردم: «نه یا رسول الله» رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمود: در این شب خداوند متعال قضاوت می کند و سرنوشتی را که بر آن خواهد بود می سنجد. روز قیامت و در آنچه خداوند متعال امر فرموده است، این ولایت شما و نیز ولایت امامان نژاد شما تا روز قیامت بوده است.
در این روایت، ملاک و معیار قضا و قدر، ولایت ائمه عطار (علیهم السلام) است. شرط درک این حقیقت و دستیابی به معرفت فاطمه، حرکت در مسیر زندگی او و الگوی زندگی او در همه عناصر و اجزای زندگی است. در واقع میزان بهره وری ما در شب قدر بستگی به میزان الگو و عملکرد ما به عنوان پیروان زهرای مرضیه (سلام الله علیها) دارد، پس توجه داشته باشیم که در شب قدر و در این ایام مبارک. شب ها باید علاوه بر تلاوت قرآن، دامان اهل بیت علیهم السلام را لمس کنیم، با این دو وصیت گرانقدر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) رستگار شویم. به او). ) و ارزش و منزلت شب قدر را بیش از پیش درک کنند.
منبع: ایرنا