گذر از کوچه پس کوچههای وحشت!
تجربه سالهای گذشته نشان داده که بخش قابل توجهی ازافرادی که درچهارشنبه آخرسال دچارحادثه شدهاند، افرادی هستند که بهعنوان عابر و ناظردرحوادث حضور داشتندواین گروه بیشتر ازدیگران آسیب میبینند؛ شاید به این دلیل که فردی که ترقه را پرت میکند، نسبت به کسی که در حال عبور یا تماشاست، احتیاط بیشتری خواهد کرد.
اقدامات اولیه
تشخیص برخی آسیبهای ناشی ازموادمحترقه به پوست، میتواند کار آسانتری نسبت به سایر اعضای بدن باشد؛ اینکه سوختگی و آسیب در چه حدی است وآیا رسیدگیهای اولیه وخانگی میتواند وضعیت را بهبود ببخشد یا نیاز به رسیدگیهای جدیتر و مراجعه به پزشک متخصص دارد! اینطور که دکتر جعفر میعادفر، رئیس سازمان اورژانس کشور میگوید، اگر به تشخیص خود فرد، سوختگی در درجه حادی قرار ندارد، ابتدا لازم است پوست را به مدت ۱۰دقیقه وبهخوبی با آب ولرم بشوییم تا دردش تسکین پیدا کند و سپس ازپمادهای سوختگی استفاده کنیم؛ پمادهایی که البته تجویز آنهاهم برعهده پزشک متخصص است. او ادامه میدهد: «در واقع روشهای سنتی را توصیه نمیکنم و بهتر است همهچیز بهطور تخصصی پیش برود.» اما اگر آسیب، کمی جدیتر بود، بهتر است بدون تلفکردن وقت، در کمترین زمان ممکن، خودمان را به مراکز درمانی برسانیم یا با ۱۱۵ تماس بگیریم.
چشم را خوددرمانی نکنید!
«هرگونه آسیب چشمی میتواند خطرناک باشد؛ شما که نمیدانید میزان آسیب وارد شده چقدر است؟ سطحی است یا عمیق؟» این را رئیس سازمان اورژانس کشور میگوید که معتقد است کوچکترین آسیبها به چشم هم نیازمند بررسی و معاینه پزشک متخصص است و دستکاری در آن یا درمانهای خانگی، ممکن است وضعیت را بدتر ازآنچه هست، کند: «برای همین است که به هیچوجه در چنین شرایطی نباید چشم را شست یا گاز یا پانسمان رویش گذاشت که کوچکترین دخالتی، ممکن است آسیب یا پارگی را بیشتر کند.» ضمن اینکه فراموش نکنید که نباید چشم و پلکهای مصدوم، مالیده شود و بهتر است با یک لیوان یکبار مصرف یا چیزی شبیه به آن، چشم را تا رسیدن به مرکز درمانی بپوشانیم تا آسیبی دوباره نبیند.
درجه دو به بالا
در سوختگیهای درجه ۲ به بالا به هیچ عنوان نباید از کرمهای سنتی مثل سیبزمینی، خمیردندان و پماد سوختگی استفاده شود؛ این موضوعی که قریب به اتفاق متخصصان بر آن تاکید دارند و معتقدند که در چنین شرایطی که فکر میکنیم سوختگی بیشتر از یک سوختگی معمولی است، به عنوان فرد آسیبدیده یا ناظر این اتفاق، باید درزمانی بسیار کم با اورژانس تماس گرفته یا خود را به مراکزدرمانی برسانیم تا متخصصان اقدامات لازم وجدی را انجام دهند. درواقع سوختگیهایی که ممکن است در آخرین چهارشنبه سال اتفاق بیفتد، اتفاقی نیست که بتوان بهسادگی با خوددرمانی و روشهای سنتی ازآن عبورکرد ونیاز به رسیدگیهای جدی دارد.
پیشگیری همیشه بهتر از درمان است
قرار نیست سنت چهارشنبهسوری را بهجا نیاوریم؛ بلکه قرار است به شکل ایمن و زیبا برگزارش کنیم و مهمترین اقدام برای عملی کردن چنین تصمیمی، استفاده از مواد بیخطر است؛ موضوعی که دکتر میعادفر هم آن را تایید میکند و میگوید: «اصلا چیزی به عنوان مواد محترقه کمخطر وجود ندارد؛ چون کمخطرترین آنها هم میتواند درنهایت آسیبزا باشد! هرچند کم، هرچند کوچک. برای همین است که لازم است خانوادهها برای فرزندانشان، مواد کاملا بیخطری که صرفا زیبایی، نور و روشنایی به همراه دارد، تهیه کنند تا کوچکترین خطری نه برای خودشان و نه برای رهگذران ایجاد نشود.» درواقع میتوانیم یک شب خوب رادرکنار خانواده با سنتهای قدیمی وبیخطر بگذرانیم؛ بدون اینکه پوستی، چشمی، دستی و… آسیب ببیند وسال جدید رابا گرفتاری شروع کند.
منبع: جام جم