یک روز خاموشی، ۹۲۱۸ میلیارد تومان به بخش صنعت خسارت میزند
در نشست کمیسیون صنعت اتاق ایران ضمن ارزیابی تکانه و خسارت بخش صنعت ناشی از قطعی برق، مقرر شد این گزارش محور برگزاری جلسات با کمیسیونهای اقتصادی مجلس باشد و به دولت نیز ارائه شود.
به گزارش برنا به نقل از اتاق ایران، نشست کمیسیون صنعت اتاق ایران با موضوع «ارزیابی تکانه و خسارت بخش صنعت ناشی از قطعی برق» با حضور مشاور مدیرعامل شرکت توانیر و مشارکت حداکثری اعضا برگزار شد. در این نشست، ضمن ارائه گزارش «ارزیابی تکانه و خسارت بخش صنعت ناشی از قطعی برق» مقرر شد این گزارش بعد از اصلاحات احتمالی برای دولت و وزارت نیرو ارسال شود.
علیرضا کلاهی صمدی، رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران در این نشست، گفت: با استقرار دولت جدید، دست نمایندگان بخش خصوصی برای تعامل و انعکاس مسائل به مسئولان بازتر شده است و امیدواریم این تعامل به رفع مشکلات کشور و فعالان اقتصادی بهخصوص در حوزههای تولید و صادرات منجر شود.
در ادامه نشست گزارش «ارزیابی تکانه و خسارت بخش صنعت ناشی از قطعی برق» ارائه شد. گزارشی که با استناد به آمارهای رسمی و مطالعات مرکز پژوهشهای اتاق ایران به تشریح وضعیت تولید و مصرف برق کشور در نیمقرن اخیر اختصاص داشت و برآوردهایی از خسارتهای قطعی برق برای بخشهای مختلف اقتصادی بهویژه از منظر سهم بخشها در تولید ناخالص داخلی ارائه میداد.
بر اساس این گزارش، در شرایط فعلی ۳۶ درصد برق تولیدی در کشور در بخش صنعت مصرف میشود و بخش خانگی با ۳۱ درصد، کشاورزی با ۱۴ درصد و عمومی با ۹ درصد در رتبههای بعدی مصرف قرار میگیرند. همچنین ۸ درصد برق تولیدی کشور به سرفصل سایر مصارف، یک درصد برای صادرات و یک درصد نیز برای روشنایی معابر عمومی اختصاص دارد.
این گزارش در بخش تکانههای قطعی برق نشان میدهد که با فرض قطعی کامل برق، بیشترین آسیب به بخش خدمات وارد میشود چراکه این بخش سهم عمده بازار کار و اقتصاد ایران را در اختیار دارد؛ اما در واقعیت، بهواسطه اینکه بسیاری از اجزای بخش خدمات حتی با قطعی کامل برق نیز فعالیت خود را با مشکلاتی ادامه خواهند داد، این بخش از منظر تولدی ناخالص داخلی خسارت کمتری از قطعی برق متحمل خواهد شد.
این در حالی است که بر اساس آمارها و مطالعات، با احتساب سهم بخشهای مختلف اقتصادی از تولید ناخالص داخلی، بیشترین خسارت قطعی برق به بخش صنعت تحمیل میشود و شدت این خسارت در بخش صنعت ۳۶۹۴ برابر، در صنعت برق ۳۴۲ برابر، در بخش حملونقل ۲۲۶ برابر و در بخش کشاورزی ۲۴۵ برابر محاسبه شده است.
از نگاهی دیگر، تفکیک شدت تکانه قطعی برق در رشته فعالیتهای صنعتی حاکی از این است که در شرایط خاموشی، رشته فعالیت تعمیر و نصب ماشینآلات و تجهیزات کمترین میزان اثرپذیری را دارد و در مقابل رشته فعالیت تولید فلزات پایه با ضریب ۲۲ برابر، بیشترین شدت تکانه را از قطعی برق متحمل میشود. در حقیقت آسیب رشته فعالیت تولید فلزات پایه از قطعی برق ۲۲ برابر آسیب رشته فعالیت تعمیر و نصب ماشینآلات و تجهیزات است.
بررسی شدت تکانه ناشی از قطعی برق در رشته فعالیتهای صنعتی بر اساس سهم آنها در تولید ناخالص داخلی نیز حاکی از این است که رشته فعالیت تولید فلزات ۱۰۵۹، تولید مواد شیمیایی ۷۹۱ برابر و تولید مواد غذایی با ۳۳۲ برابر، بیشترین آسیب را متحمل میشوند.
پایان