بین الملل

۱۰ نکته راهبردی عملیات «وعده صادق» از نگاه الجزیره

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، در حالی که از زمان انجام عملیات نظامی تلافی‌جویانه ایران ضد رژیم صهیونیستی در عمق فلسطین اشغالی، رسانه‌های منطقه و جهان همه تمرکز خود را معطوف به تحلیل ابعاد مختلف این عملیات کرده‌اند، شبکه الجزیره قطر که از ابتدای عملیات طوفان الاقصی به شکل گسترده اخبار و گزارش‌های مربوط به این نبرد را پوشش می‌دهد، در یادداشتی به بررسی عملیات موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی ایران ضد اشغالگران پرداخته و نوشت که محافل اسرائیلی تلاش دارند وانمود کنند همه پهپادها و اکثر موشک‌های ایرانی را که به سمت فلسطین اشغالی شلیک شده بود ساقط کرده‌اند.

الجزیره افزود که این تلاش اسرائیلی‌ها برای آن است که وانمود کنند توانمندی‌های ایران محدود است. محافل صهیونیستی دائما تلاش دارند بگویند اسرائیل بعد از حمله ایران به سرعت توانست مجددا حمایت شدید غربی‌ها را جلب کند. همچنین تلاش این محافل عمدتا متمرکز بر آن است که توجهات جهانی را از جنایات اسرائیل در غزه منحرف کرده و این رژیم را به عنوان موجودیتی معرفی کنند که تلاش دارد از خود در برابر دشمنان «شرور» دفاع کند!

این شبکه قطری تاکید کرد که اما در اینجا ۱۰ نکته وجود دارد که باید به آن توجه کنیم:

-تصویری که اسرائیل قصد دارد از اتفاقی که افتاده به نمایش بگذارد حاوی مقدار زیادی دروغ و مغالطه بوده و هدف این است که افکار عمومی اسرائیلی و منطقه‌ای تصور کنند که اسرائیل قدرت بازدارندگی و نظامی بالایی دارد.

-ایران نه تنها از نظر نظامی، بلکه از نظر سیاسی نیز خواهان یک حمله ترکیبی بود، به این معنی که می‌خواست عملیاتی را انجام دهد که در عین رسیدن به اهداف نظامی مورد نظر، شتاب رسانه‌ای زیادی هم داشته باشد؛ بدون اینکه کار به یک جنگ گسترده و همه جانبه بکشد.

درواقع ایران یک عملیات کاملا برنامه‌ریزی شده انجام داد تا بر قدرت بازدارندگی خود تاکید کرده و در عین حال از مواضع راهبردی و خاک خود در برابر هر تجاوزی محافظت کند.

-اینکه ایران از عنصر غافلگیری در این عملیات استفاده نکرد برخلاف چیزی که برخی می‌گویند، به دلیل فاصله جغرافیایی ایران با فلسطین اشغالی نبود، بلکه ایران عامدانه از این عنصر استفاده نکرد که این امر دلایل متعددی دارد از جمله اینکه سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا از چند روز قبل درباره این حمله به اسرائیل هشدار می‌دادند. بنابراین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به محض راه افتادن پهپادها به سمت فلسطین اشغالی، آغاز عملیات خود را اعلام کرد و بعد از اعلام این طرح پیچیده تاکید کرد که این عملیات با موشک‌های بالستیک ادامه خواهد داشت.

-این رفتار ایران در انجام عملیات خود بدان معناست که ایران قصد داشت پیامی را برای اسرائیلی‌ها بفرستد و همچنین باید توجه داشته باشیم که ایران در اقدامی حساب شده، اهداف نظامی اسرائیل را هدف قرار داد و کاری با اهداف غیرنظامی نداشت. بنابراین حمله ایران یک عملیات ترکیبی نظامی-سیاسی بود.

-اینکه ایران از عنصر غافلگیری استفاده نکرد و همچنین موشک‌ها و پهپادهای بسیار پیشرفته‌ای که در اختیار دارد را به کار نگرفت، در چارچوب یک اقدام برنامه‌ریزی شده بود و ایران در وهله نخست به کمیت عملیات خود و بزرگی آن توجه داشت و به هدفش هم رسید.

-برخلاف چیزی که اسرائیلی‌ها تبلیغ می‌کنند، این رژیم موفق به سرنگونی موشک‌ها و پهپادهای ایرانی نشد و پهپادها و موشک‌هایی هم که رهگیری شدند به لطف حمایت‌ها و سامانه‌های آمریکا و سایر حامیان این رژیم بودند. در اینجا باید توجه کنیم که ایران به یکی دیگر از خواسته‌های خود هم رسید و آن هم نمایش ضعف بخش دفاعی ارتش اسرائیل بود.

-در سطح راهبردی، بعد از عملیات ایران مشخص شد که اسرائیل تا چه اندازه و به طور مطلق وابسته به لایه‌های حفاظتی بین‌المللی و منطقه‌ای است. در این میان یک کشور عربی (اشاره به اردن) هم که گفته می‌شد برای رهگیری موشک‌های ایرانی به اسرائیل کمک کرده است، خودش را مقابل افکار عمومی عربی شرمنده کرد. به این ترتیب لایه‌های حفاظتی که ارتش اسرائیل به آنها وابسته است و همچنین نحوه کار و هماهنگی میان این لایه‌ها چه در داخل فلسطین اشغالی و چه در کل منطقه آشکار شد.

-ایران موفق شد به گونه‌ای به اسرائیل ضربه بزند که این رژیم تصور نمی‌کرد یا انتظارش را نداشت. نکته مهم دیگر این است که درحالی که اسرائیل برای مقابله با حمله ایران همه کارت‌های دفاعی خود را رو کرد اما ایران از همه کارت‌های تهاجمی خود استفاده نکرد.

-این عملیات ایران با شناسایی قابلیت‌های دفاعی نظامی اسرائیل و متحدانش و نحوه عملکرد آن، کمک زیادی به ایران کرد و این کشور و متحدانش می‌توانند در تقابل‌های بزرگتر و جدی‌تر از این اطلاعات استفاده کنند.

-عملیات ایران ضد اسرائیل، چشم‌اندازهای نیروهای فعال در منطقه به ویژه آمریکا و ایران را آشکار کرد و نکته مسلمی که بعد از این عملیات روشن شد این بود که این دو طرف در جریان رویارویی گسترده با یکدیگر نیستند و همچنین حالت توازن نسبی میان آنها برقرار است.

پایان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا