مانع تراشی های واشنگتن در مسیر مبادلات تجاری ایران و عراق
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، شورای امنیت سازمان ملل متحد پس از حمله عراق به کویت در سال ۹۰ میلادی برنامه نفت در برابر غذا را تصویب کرد تا اقتصاد عراق تماما زیر نظر پنج عضو دائمی این شورا یعنی آمریکا، انگلیس، چین، شوروی و فرانسه قرار بگیرد.
پایان این برنامه در سال ۲۰۰۳، آمریکاییها را به سوءاستفاده انداخت تا از همین طریق بدهیها و خسارات وارده به کشورهای آسیب دیده از رژیم بعث عراق همچون کویت را تحت نظارت خود تسویه کند. بر همین اساس بانک مرکزی عراق به فدرال رزرو آمریکا متصل شد تا در عمل انحصار کامل اقتصاد و فروش نفت عراق در اختیار دولت آمریکا قرار بگیرد.
در حال حاضر مجموع بدهیهای داخلی و خارجی عراق ۸۳ میلیارد دلار است که بخشی از آن مربوط به سالهای قبل از ۲۰۰۳ میشود که طبق تخمین و محاسباتی که دولت عراق انجام داده در سال ۲۰۲۸ تمام بدهیهای مربوط به سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۳ تسویه خواهد شد. در مقام عمل تا زمانیکه بدهیهای خارجی مربوط به رژیم بعث عراق حل نشود، اقتصاد این کشور عملا گروگان دولت آمریکا باقی خواهد ماند.
اقتصاد ملی عراق در غل و زنجیر سیاست های فدرال رزرو آمریکا
ساختار ارزی دلار- دینار عراق پس از ۲۰۰۳ تحت نظارت کامل فدرال رزرو آمریکا در آمده است. دولت عراق برای اینکه از آمریکا دلار وارد کند، باید مواردی که قصد دارد برای آن، دلار خرج کند را به اطلاع طرف آمریکایی برساند. همین مسئله در عمل روابط اقتصادی عراق و ایران را در سال های پس از سقوط رژیم بعث را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است. در نتیجه همین امر، وزارت خزانه داری آمریکا ضمن رصد دقیق تعاملات تجاری تهران و بغداد تلاش کرده است تا درطول سالهای متمادی بانکهای عراقی را به بهانههای مختلف هدف تحریم های خود قرار دهد.
برای نمونه پیش از سفر «محمد شیاع السودانی»، نخستوزیر عراق به آمریکا، بهای دینار عراقی به دلیل فشارهای آمریکا به دولت عراق دچار نوسان شد تا ارزش دلار آمریکا نسبت به دینار عراق افزایشی نزدیک به ۱۰۰ درصد را تجربه کند.
نتیجه سیاستهای مداخلهگرایانه آمریکا در اقتصاد عراق، نخستوزیر را مجاب کرد تا خروج دلار از کشور را منع و نظارتها را بر کنترل خرید و فروش ارز در داخل عراق افزایش دهد؛ تا حدی که اجرای سیاست مزبور به صدور احکام حبس و زندانی شدن برخی از صاحبان صرافیهای بازار آزاد عراق منجر شد.
در روزهای گذشته «منار العبیدی»، کارشناس اقتصادی و رئیس موسسه «آینده عراق» در گفتگو با یک شبکه عراقی نسبت به کارشکنی های پشت پرده داخلی و خارجی در ساز و کارهای مالی بین ایران و عراق که متاثر از روابط اقتصادی عراق و آمریکا است، انتقاد کرده که چرا دولت عراق ابتکاری را برای حل این موضوع پیشنهاد نمیدهد.
وی ضمن غیرقابل قبول دانستن ناتوانی دولت عراق از ارائه سازوکاری برای پرداخت مطالبات ایران در زمینه برق و گاز خواستار پایان دادن به این چالش دیرپا در مناسبات تهران و بغداد شد.
کاهش نظارت دولت عراق بر تبادلات ارزی دخالت چندین و چند باره آمریکاییها را به همراه داشت تا به بهانه خروج ارز از کشور عراق، در دو مرحله ۱۸ بانک عراقی را هدف تحریم های خود قرار دهد. گفته میشود در سفر زمستان گذشته «فواد حسین»، وزیر خارجه عراق به واشنگتن، لغو تحریمهای این بانکها مورد مذاکره قرار گرفته است.
دو ماه بعد از سفر وزیر خارجه عراق به واشنگتن اینبار نوبت نخستوزیر بود تاعازم آمریکا شود. در پی این سفر که در آن عمدتا توافقنامههای اقتصادی، نظامی و امنیتی به امضا رسید، ارزش دینار در مقابل دلار آمریکا افزایش یافت. این مسئله به وضوح نشان میدهد ارزش دینار عراق تا چه اندازه به دلار آمریکا وابستگی دارد.
پایان