لباس UPF یا محافظ آفتاب چیست؟
لباس محافظ آفتاب (UPF) جایگزین موثری برای کرمهای ضد آفتاب درجهت محافظت از پوست شما در برابر اشعههای مضر UV، کمک به جلوگیری از پیری زودرس و سرطان پوست است. با پیشرفتهایی که در طراحی این لباسها صورت گرفته، اکنون میتوانید گزینههای شیک و جذابی را برای محافظت از خود در برابر آفتاب پیدا کنید.
UPF چیست؟
UPF (فاکتور محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش) مشابه SPF در کرمهای ضد آفتاب، اثربخشی لباسهای محافظ در برابر آفتاب را اندازهگیری میکند. رقم یوپیاف از ۱۵ تا ۵۰+ متغیر است و اعداد بالاتر نشاندهنده محافظت بیشترند.
بنیاد سرطان پوست لباسهایی با UPF حداقل ۳۰ را برای محافظت کافی توصیه میکند و UPF 50+ را برای محافظت در برابر آفتاب عالی میداند.
از طریق جدول زیر میتوانید عدد UPF درجشده روی لیبل لباس را تفسیر کنید.
عدد UPF | درجه محافظت | میزان عبور اشعه UV |
۱۵ – ۲۰ | خوب | ۴.۲ تا ۶.۷ درصد |
۲۵ – ۳۰ – ۳۵ | خیلی خوب | ۲.۶ تا ۴.۱ درصد |
۴۰ – ۴۵ – ۵۰ | عالی | زیر ۲.۵ درصد |
مزایای لباس ضدآفتاب
بدیهی است که جلوگیری از آفتابسوختگی زمانی که کنار دریا یا فضای باز هستید خود یک بُرد بزرگ است اما لباسهای محافظ آفتاب مزایای دیگری نیز دارند.
موثرتر از کرم ضد آفتاب
لباس پوشش ثابتی ایجاد میکند و از محافظت تکهای که هنگام استفاده از ضدآفتاب اتفاق میافتد جلوگیری میکند. دکتر کیم نیکولز، متخصص پوست، معتقد است که لباس موثرترین نوع محافظت در برابر آفتاب است.
پوشش برای تمام روز
برخلاف ضدآفتاب که هر دو ساعت یک بار نیاز به استفاده مجدد دارد، لباسهای محافظ در برابر آفتاب خواص محافظتی خود را در طول روز حفظ میکنند.
مقرون به صرفه
شاید برخی از آنها در ابتدا گرانتر از کرم ضد آفتاب باشند اما لباس محافظ در برابر آفتاب میتواند یک سرمایهگذاری طولانیمدت باشد و نیاز به خرید مکرر ضدآفتاب را کاهش دهد.
لباس محافظ آفتاب برای چه کسانی مناسب است؟
این لباسها برای هر فردی که در فضای باز قرار میگیرد مناسب است. اما برخی افراد میتوانند بیشترین بهره را از آنها ببرند:
- افراد با پوست حساس: این افراد به دلیل داشتن پوست حساس نسبت به دیگران سریعتر و با شدت بیشتری دچار آفتاب سوختگی میشوند.
- کودکان: کودکان به دلیل این که پوست نازکتری نسبت به بزرگسالان دارند باید بیشتر در مقابل نور خورشید محافظت شوند.
- افرادی که در ارتفاع، مناطق استوایی، درون برف و آب هستند: در این محیطها شدت تابش نور آفتاب و اشعههای ماورا بنفش بسیار بیشتر از مکانهای دیگر است.
- بیمارانی که داروهای خاصی مصرف میکنند: تاثیر نور آفتاب بر روی پوست در هنگام مصرف بسیاری از داروها بیشتر از حالت عادی است. مثلا افرادی که از لایهبردار پوستی استفاده میکنند و افرادی که داروهای ضدآکنه استفاده میکنند باید دقت داشته باشند که در خطر بیشتری نسبت به دیگران هستند. مصرف آنتیهیستامینها، آنتیبیوتیکها، برخی ضدالتهابها و مکملهای گیاهی نیز میتواند تاثیر نور آفتاب بر پوست را شدت ببخشد.
نحوه انتخاب صحیح لباس UPF
عوامل متعددی بر اثربخشی لباسهای ضدآفتاب تأثیر میگذارند:
مواد و ساختار
مواد مصنوعی مانند نایلون و پلی استر نسبت به الیاف طبیعی مانند پنبه، کتان یا کنف محافظت بهتری در برابر اشعه ماوراء بنفش ارائه میدهند. بافت و ضخامت پارچه نیز مهم است. لباسهای تنگ با سوراخهای کوچک، مانند جین، محافظت بهتری نسبت به پارچههای شل دارند.
رنگ
پارچههای تیرهتر و ضخیمتر از پارچههای سبکتر و نازکتر از اشعه ماوراء بنفش بیشتر جلوگیری میکنند. به عنوان مثال، لباس سیاه از جنس مخمل بیشتر از لباس نخی سفید از شما در برابر نور آفتاب محافظت میکند.
اندازه
لباسهای گشادتر ترجیح داده میشوند، زیرا وقتی لباس تنگ باشد کشیده میشود و نور خورشید میتواند از شکافهای آن عبور کند.
ماندگاری ضدآفتاب در لباس UPF
مدت زمان محافظت در برابر آفتاب بستگی به نحوه ادغام آن در پارچه دارد:
فرآیند شیمیایی
این مواد میتوانند در طول زمان شسته شوند و معمولا بین ۳۰ تا ۴۰ بار شستشو دوام دارند. برای اطلاعات دقیقتر برچسب و لیبل لباس را بررسی کنید.
بافت پارچه
یک بافت فوقالعاده محکم محافظت طولانیمدت فراهم میکند، اگرچه باید مراقب ساییدگی و پارگی باشید که میتواند اثربخشی آن را کاهش دهد.
جمعبندی
لباسهای محافظ در برابر آفتاب راه حلی عملی و طولانی مدت برای محافظت از پوست شما در برابر اشعه ماوراء بنفش هستند. با در نظر گرفتن عواملی مانند جنس، رنگ، اندازه و دوام، میتوانید لباس محافظ در برابر آفتاب مناسب خود را انتخاب کنید که شما را خنک نگه دارد و در برابر نور آفتاب از شما محافظت کند.
منبع: روزیاتو