بهترین درمان سرماخوردگی بزرگسالان چیست
برخی از افراد که به سرماخوردگی مبتلا میشوند؛ تمایل به استفاده از درمان خانگی سرماخوردگی دارند. استفاده از چای گرم، غرغره کردن، مصرف عسل، استراحت کردن و حمام بخار میتواند از روشهای موثر درمان سرماخوردگی در خانه باشند.
همچنین نوشیدن مایعات گرم، سوپ مرغ و آبمیوههای طبیعی میتواند به بهبود سریعتر سرماخوردگی کمک کند. اما برای اینکه با بهترین روشهای درمان خانگی سرماخوردگی بیشتر آشنا شوید تا انتهای متن همراه ما باشید.
سرماخوردگی چیست؟
سرماخوردگی یک بیماری عفونی ویروسی است که برای هر فردی با سیستم ایمنی ضعیف رخ میدهد. این بیماری روی دستگاه تنفسی فوقانی اثر میگذارد و احتمال عفونت، تب، سرفه و گلودرد را ایجاد میکند. همچنین به دلیل ویروسی بودن قابل انتقال از فرد به فرد و تماس با محیط آلوده شده است.
علائم سرماخوردگی به طور معمول شامل احتقان بینی، گلودرد، سرفه، عطسه، سردرد، دردهای عضلانی و تب خفیف است. این علائم ممکن است که بین هفت تا ۱۰ روز طول بکشد. بنابراین نیاز است که با استراحت و استفاده از روشهای درمانی مختلف این بیماری را درمان کرد. از این رو برای تسریع بهبودی نیاز است که به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کرد.
روشهای درمان خانگی سرماخوردگی
درمان سرماخوردگی با روشهای مختلفی انجام میشود. استفاده از روشهای خانگی میتواند به بهبود سریعتر بیماری کمک کند. از این رو برای تیوت سیستم ایمنی بدن نیاز است که از دمنوشها و مایعات مقوی استفاده کرد. دمنوشهای تسکین دهنده راه تنفسی را نرم کرده و از بروز احتقان جلوگیری میکنند. از این رو روشهای درمان خانگی سرماخوردگی زیاد است و میتوان با توجه به علائم و مصرف داروهای تجویز شده بهترین گزینههای درمانی را انتخاب کرد. مهمترین روشهای درمان خانگی سرماخوردگی عبارتند از:
- درمان خانگی سرماخوردگی با پیاز و عسل
- درمان فوری سرماخوردگی با سیر
- میل کردن سوپ مرغ
- مصرف داروهای بدون نسخه
- فلفل سیاه
- مصرف زینک و ویتامین C
- حمام بخار و دوش آب گرم
- مصرف ماست
- غرغره کردن چای
- استفاده از دستگاه بخور
- مصرف عسل
- استراحت کردن و گرم نگهداشتن بدن
- نوشیدن آب پرتقال یا لیمو شیرین
- استفاده از چای سبز
توجه داشته باشید که اگر تنها از روشهای خانگی برای درمان بیماری استفاده کرده اید اما نتیجه دریافت نکردید؛ باید به پزشک مراجعه کنید تا بررسیهای بیشتری انجام شود.
مصرف داروهای بدون نسخه
مصرف داروهای بدون نسخه، یکی از راههای رایج برای تسکین علائم و درمان خانگی سرماخوردگی بزرگسالان هستند. در اینجا، به پرکاربردترین این داروی سرماخوردگی اشاره کردهایم:
- استامینوفن و ایبوپروفن؛ کاهش تب و بهبود درد
- آنتیهیستامینها و ضداحتقانها؛ تسکین گرفتگی بینی و کاهش آبریزش بینی
- شربتهای ضدسرفه؛ کاهش سرفههای خشک و مداوم
مصرف این داروها، تاحدودی علائم سرماخوردگی را کاهش داده و به بیمار برای برخورداری از استراحت اثربخشتر و انجام فعالیتهای روزانه کمک میکند. حتماً دستورالعملهای مصرف را کاملاً رعایت کرده و در صورت بروز عوارض جانبی، با پزشک مشورت کنید.
درمان خانگی سرماخوردگی بزرگسالان
درمانهای خانگی باعث کاهش علائم سرماخوردگی میشوند. از این رو شیوههای درمانی رایج و موثری وجود دارند که اثربخشترین آنها عبارتند از:
- استراحت کافی؛ تامین انرژی بدن برای مقابله با عفونت با خواب کافی و استراحت انجام میشود.
- نوشیدن مایعات گرم؛ استفاده از چای زنجیل، چای نعناع، آب گرم و لیمو و عسل راه تنفسی و گلو را نرم میکنند.
- سوپ مرغ؛ استفاده از این سوپ میتواند تسکین گلودرد، کاهش احتقان و مواد مغذی بدن را تامین کند.
- مصرف ویتامین سی؛ با تقویت سیستم ایمنی بدن میتوان در برابر بیماری مقاومت بیشتری داشت. مصرف پرتقال، لیمو، کیوی، فلفل دلمهای و سبزیجات برگ سبز به تامین ویتامین سی کمک میکند.
- غرغره با آب نمک؛ برای کاهش گلودرد و از بین بردن باکتریهای میتوان از غرغره آب گرم و نمک استفاده کرد.
- استفاده از بخور؛ باز کردن راههای هوایی و کاهش احتقان بینی از طریق بخورهای اوکالیپتوس یا نعناع امکان پذیر است.
- مصرف عسل؛ درمان سرفه و گلودرد ناشی از خاصیت ضدمیکروبی و ضدالتهابی عسل
- استفاده از زردچوبه؛ این ماده غذایی خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی دارد و برای درمان سرماخوردگی مفید است.
- مصرف سیر؛ سیستم ایمنی ناشی از خاصیت ضدباکتریایی و ضدویروسی سیر تقویت میشود.
- مرطوب نگه داشتن هوای محیط؛ با استفاده از دستگاه بخور یا قرار دادن یک کاسه آب در اتاق به کاهش خشکی گلو و بینی کمک کنید.
دقت داشته باشید که اگر داروی خاصی مصرف میکنید و بیماری مزمنی دارید باید قبل از استفاده از درمان خانگی با پزشک مشورت داشته باشید.
درمان خانگی سرماخوردگی کودکان
کودکان به نسبت بزرگسالان سیستم ایمنی ضعیفتری دارند. از این رو احتمال اینکه بیشتر به سرماخوردگی مبتلا شوند بیشتر است. اما بی ضررترین روش درمان سرماخوردگی برای کودکان استفاده از درمان خانگی است. درمان خانگی سرماخوردگی کودکان در کنار دارو درمانی میتواند اثررگذاری بالایی داشته باشد. این روش مکمل درمان پزشکی است و مهمترین آنها عبارتند از:
- استفاده از عسل؛ تسکین سرفه با عسل برای کودکان بالای یک سال
- استنشاق بخار؛ تسکین احتقان بینی با استنشاق بخار توسط کودک با استفاده از یک کاسه آب گرم و حوله
- شستشوی بینی با محلول نمکی؛ کاهش احتقان بینی با استفاده از قطرههای سالین موجود در داروخانه یا تهیه محلول نمکی در خانه
- استراحت و خواب کافی؛ تامین انرژی کافی بدن برای مبارزه با عفونت
- مصرف مایعات؛ جلوگیری از کمآبی و تخلیه راحتتر مخاط با نوشیدن مایعات زیاد مانند آب، سوپ و آبمیوه طبیعی
- هوای مرطوب؛ کاهش احتقان و خشکی گلو با استفاده از دستگاه بخور یا قرار دادن یک کاسه آب روی رادیاتور برای مرطوب کردن هوای اتاق کودک
- خوردن غذاهای گرم؛ تسکین گلو و تامین مواد مغذی لازم برای تقویت سیستم ایمنی با مصرف سوپ مرغ و سایر غذاهای گرم
- استفاده از روغنهای طبیعی؛ کاهش احتقان بینی با ریختن چند قطره روغن نعناع یا اکالیپتوس، در یک ظرف آب گرم و استنشاق آن توسط کودک
روشهای درمان خانگی سرماخوردگی میتواند علائم را تسکین دهد و شدت علائم را کاهش دهد. اما در صورتی که علائم طولانیتر شوند، باید به پزشک اطفال و متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کرد.
عوارض سرماخوردگی
در صورتی که بعد از دو هفته عفونت در بدن باقی بماند میتواند علائم بیماری را تشدید کند و به نقاط دیگر بدن برسد. این عفونتها به عفونت سینوسی، گوش و برونشیت تبدیل میشود. در صورتی که هرگونه مشکل حاد رخ دهد نیاز است که سریع به پزشک مراجعه کرد زیرا در صورت ادامه دار بودن سرماخوردگی، عوارضی همراه بیماری رخ میدهد که شایعترین آنها عبارتند از:
- تب شدید
- گوشدرد
- سردردهای سینوسی
- سرفههای شدید و حس سوزش بسیار در گلو
همچنین در صورتی که به موقع به پزشک مراجعه نکید ممکن است که بیماریهایی مزمن ریوی و آسم هم رخ دهد.
پیشگیری از سرماخوردگی
راههای مختلفی برای پیشگیری از سرماخوردگی وجود دارد که میتواند علائم بیماری را کاهش دهد. از این رو بهترین پیشگیری از سرماخوردگی شامل موارد زیر میشود:
- مرطوب نگه داشتن فضای خانه
- رعایت فاصله اجتماعی
- ماسکزدن در مکانهای عمومی
- مصرف غذاهای مقوی و پروبیوتیکها
- داشتن خواب کافی
- ورزش منظم
- شستشو منظم دستها با آب گرم و صابون پس از هر بار ورود به منزل
- استفادهنکردن از وسایل شخصی فرد بیمار مانند بشقاب، لیوان، بالش و سایر موارد
- اجتناب از تماس دست آلوده با چشم و دهان
- داشتن تغذیه سالم و مصرف میوهها و سبزیجات
رعایت هریک از موارد گفته شده میتواند به میزان قابل توجهی از بروز سرماخوردگی جلوگیری کند.
آیا درمان خانگی برای بهبود سرماخوردگی کافی است؟
از رایجترین روشهای درمان خانگی سرماخوردگی میتوان به استفاده از بخور، استراحت، خواب کافی، مصرف دمنوش و مایعات، حمام کردن و مصرف سوپ اشاره کرد. همچنین برای تقویت سیستم ایمنی بدن نیاز است که از ویتامین سی یا پرتقال، لیموترش و چای سبز استفاده کرد. این موارد از پرکاربردترین روشهای خانگی برای درمان سرماخوردگی است. اما در صورتی که با استفاده از این روشها بهبودی پیدا نکردید باید به پزشک مراجعه کنید.
بنابراین برای نوبت گرفتن از بهترین متخصصها میتوانید به سامانه نوبت دهی دکتردکتر مراجعه کنید. دکتردکتر یک سایت نوبت دهی آنلاین پزشکان است که شما را برای دریافت نوبت از بهترین متخصصها همراهی میکند. کافی است که به سایت نوبت دهی دکتردکتر به آدرس سایت دکتر دکتر (https://drdr.ir/) مراجعه کنید تا از پزشکان متخصص سراسر کشور مشاوره تلفنی و ملاقات حضوری دریافت کنید.