چرا رهبر انقلاب، جشن هنر شیراز در دوره پهلوی را اقدامی سخیف خواندند؟
۲۰:۴۷ – ۰۲ آبان ۱۴۰۳
رهبر معظم انقلاب اسلامی ظهر امروز در دیدار دستاندرکاران برگزاری کنگره ۱۵ هزار شهید استان فارس، به «جشن هنر شیراز» در دوره پهلوی اشاره کردند و آن را اقدامی «سخیف» خواندند. دانستن جزئیات این جشن، علت این فرمایش رهبر انقلاب را به ما نشان خواهد داد.
رهبر انقلاب اسلامی در این دیدار، استان فارس را برترین مظهر ترکیب دین، حماسه و هنر خواندند و با گرامیداشت یاد شهیدان برجستهٔ این دیار – از گذشته تاکنون از جمله شهیده معصومه کرباسی که به تازگی در لبنان هدف جنایت رژیم صهیونیستی قرار گرفت – گفتند: «کنگره شهدای استان فارس باید ترکیب زیبای حماسه و هنر و دین را ماندگار کند».
ایشان با اشاره به اقداماتی در دوره پهلوی برای دینزدایی از شیراز و استان فارس، عنوان کردند: «غلط کردند، کسانی که در آن دوره خیال کردند با اقدامات سخیفی مانند «جشن هنر شیراز» میتوانند شیراز را از حرم اهلبیت و مرکز دین و ایمان، به نقطه فساد برگردانند. البته امروز نیز برخی تفالهها و پسماندهای آن تشکیلات در کشور عزیز ما به دنبال جدا کردن هنر از معنویت و حماسهاند؛ اما آنچه موجب پیشرفت کشور و ملت است، ترکیب دین، حماسه و هنر است».
جشن هنر شیراز چه بود؟
آنتونیپارسونز، دیپلمات انگلیسی و سفیر بریتانیا در ایران، در کتاب «غرور و سقوط؛ شاه» مینویسد: «جشن هنر سال ۱۳۵۶ شیراز، از نظر کثرت صحنههای اهانتآمیز به ارزشهای اخلاقیِ ایرانیان، از جشن هنرِ پیشین فراتر رفته بود…… بهعنوان مثال، یکی از صحنههایی که در پیادهرو اجرا میشد، تجاوز به عنف بود که بهطور کامل – نه بهطور نمایشی و وانمودسازی – بهوسیلۀ یک مرد (کاملاً عریان یا بدون شلوار، درست بهخاطر ندارم) با یک زن که پیراهنش به وسیلۀ مرد متجاوز چاک داده میشود، در مقابل چشم همه صورت گرفت. ولی موضوع به شیراز محدود نشد و طوفان اعتراضی که علیه این نمایش برخاست، به مطبوعات و تلویزیون هم رسید. من به این خاطر، موضوع را با شاه در میان گذاشته و به او گفتم: اگر چنین نمایشی بهطور مثال، در شهر وینچستر انگلیس اجرا میشد، کارگردان و هنرپیشگانِ آن، جان سالم به در نمیبردند! شاه مدتی خندید و چیزی نگفت».
منبع: فارس