علائم زردی نوزاد | معرفی روش های تشخیص بیماری زردی
یکی از بارز ترین علائم زردی نوزاد تغییر رنگ پوست و چشم نوزاد تازه متولد شده به رنگ زرد است. این بیماری به این دلیل رخ می دهد که خون نوزاد حاوی مقدار زیادی بیلی روبین (bil-ih-ROO-bin)، رنگدانه زرد گلبول های قرمز خون است.
بیماری زردی در چه نوزادانی شایع است؟
بیماری زردی یک بیماری شایع در نوزادان، به ویژه نوزادانی که قبل از هفته ۳۸ بارداری متولد شده اند و برخی از نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، است. این اتفاق معمولاً به این دلیل رخ می دهد که کبد نوزاد به اندازه کافی بالغ نیست تا از شر بیلی روبین موجود در جریان خون خلاص شود. در برخی از نوزادان، یک بیماری زمینه ای ممکن است باعث زردی نوزاد شود.
هرچند اکثر نوزادانی که بین هفته ۳۵ تا ۳۸ بارداری متولد می شوند نیازی به درمان زردی ندارند. اما توجه داشته باشد که در مواقع خاص و به ندرت، سطح بالای بیلی روبین خون به طور غیر معمول، می تواند نوزاد تازه متولد شده را در معرض خطر آسیب مغزی قرار دهد.
تشخیص علائم زردی نوزاد توسط پزشک
پزشک کودک شما علائم زردی را زمانی که هنوز در بیمارستان هستید بررسی می کند. از آنجاییکه سطح بیلی روبین کودک شما در سه تا پنج روزگی به بالاترین حد خود می رسد. مهم است که پزشک شما کودکتان را دوباره در این بازه زمانی بررسی کند.
پزشک کودک شما میتواند سطح بیلی روبین کودک را با انجام آزمایشاتی تخمین بزند. این آزمایش سطح بیلی روبین پوستی (TcB) را نشان می دهد. اگر این سطح بالا باشد، پزشک آزمایش خون را برای تایید نتایج تجویز می کند. نتیجه این آزمایش، سطح بیلی روبین کل سرم (TSB) را نشان می دهد.
آکادمی اطفال آمریکا از یک نمودار برای تعیین اینکه آیا نوزاد نیاز به درمان دارد یا خیر استفاده می کند. این نمودار بر اساس سطح کل بیلی روبین سرم و سن کودک شما است:
سطح بیلی روبین کل سرم (TSB) سن نوزاد
- بالای ۱۰ میلی گرم کمتر از ۲۴ ساعت
- بالای ۱۵ میلی گرم در سن ۲۴ تا ۴۸ ساعت
- بالای ۱۸ میلی گرم ۴۹ تا ۷۲ ساعت سن
- بالای ۲۰ میلی گرم بیشتر از ۷۲ ساعت
درمان فوری زردی نوزاد با روش های طبیعی و خانگی را در شادمگ مطالعه کنید.
شناخت علائم بیماری زردی نوزاد
زردی پوست و سفیدی چشم(نشانه اصلی زردی نوزاد) معمولا بین روز دوم و چهارم پس از تولد ظاهر می شود.
درمان زردی نوزادان با چه روش هایی امکان پذیر است؟
درمان زردی در نوزادان معمولاً ضروری نیست. سطوح خفیف زردی معمولاً با ادامه رشد کبد کودک خود به خود از بین می رود. که البته این روند می تواند یک تا دو هفته طول بکشد. تغذیه مکرر به نوزاد (۱۰ تا ۱۲ بار در روز) می تواند تخلیه مدفوع (حرکت روده) را تشویق کند. افزایش دفعات تخلیه مدفوع به کودک شما کمک می کند تا بدن خود را از شر بیلی روبین اضافی خلاص کند.
اگر سطح بیلی روبین کودک شما بالا باشد یا همچنان در حال افزایش باشد، پزشک او ممکن است درمان فتوتراپی را توصیه کند. در طول فتوتراپی، نوزاد شما بدون هیچ لباسی زیر نورهای آبی مخصوص قرار می گیرد. نوزادان فقط یک پوشک و یک ماسک برای محافظت از چشمان خود خواهند داشت. فتوتراپی به کبد کودک شما کمک می کند تا از شر بیلی روبین اضافی خلاص شود. البته این چراغ ها به کودک شما آسیب نمی رسانند. درمان فتوتراپی بین یک تا دو روز طول می کشد. اگر سطح بیلی روبین کودک شما خیلی بالا نیست، ممکن است بتوانید کودک خود را با نور درمانی در خانه نیز درمان کنید.
در موارد نادری که فتوتراپی جواب نمی دهد، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی کودک شما ممکن است تعویض خون را توصیه کند. با تعویض خون، مقداری از خون کودک شما با خون تازه و اهدایی جایگزین می شود.
برای بررسی زردی نوزاد، به آرامی روی پیشانی یا بینی کودک خود فشار دهید. اگر پوست در جایی که فشار داده اید زرد به نظر می رسد، احتمالاً نوزاد شما زردی خفیف دارد. اگر نوزاد شما زردی ندارد، در ناحیه ای که فشار آوردید رنگ پوست باید برای لحظه ای کمی روشن تر از رنگ طبیعی خود به نظر برسد. نوزاد خود را در شرایط نوری خوب، ترجیحا در نور طبیعی روز معاینه کنید. تشخیص تغییر در رنگ پوست می تواند دشوارتر باشد(نسبت به رنگ اصلی پوست نوزاد).
زرد شدن ممکن است در اجزای دیگر آشکار تر باشد، مانند:
- در سفیدی چشمانشان
- داخل دهانشان
- روی کف پاهایشان
- روی کف دستانشان
در کل زردی پوست معمولا در سر و صورت بیشتر محسوس است.
علائم زردی نوزاد در نوزادان تازه متولد شده
نوزاد تازه متولد شده مبتلا به زردی نیز ممکن است:
- خواب آلود باشد
- به خوبی همیشه نمیخوابد و تغذیه نمیکند
- ادرار زرد تیره داشته باشد (باید بی رنگ باشد)
- پوست رنگ پریده داشته باشد (باید زرد یا نارنجی باشد)
زردی معمولاً حدود ۲ روز پس از تولد ظاهر می شود و تا ۲ هفتگی نوزاد ناپدید می شود.
نکاتی در مورد دیده شدن علائم زردی نوزادان
- در نوزادان نارس، که بیشتر مستعد زردی هستند، این بیماری ممکن است ۵ تا ۷ روز طول بکشد تا ظاهر شود و معمولاً حدود ۳ هفته طول می کشد. همچنین در نوزادانی که فقط از شیر مادر تغذیه می کنند، درمان بیشتر طول می کشد و برخی از نوزادان را برای چند ماه تحت تاثیر قرار می دهد.
- در بیشتر موارد، زردی بی ضرر است و نشانه ای از یک بیماری زمینه ای نیست.
- معمولاً تا زمانی که نوزاد ۲ هفته ای شود، زردی خود به خود از بین می رود.
چه زمانی لازم است در صورت مشاهده علائم زردی نوزاد به پزشک مراجعه کنید؟
کودک شما معمولاً طی ۷۲ ساعت پس از تولد به عنوان بخشی از معاینه فیزیکی، از نظر علائم زردی معاینه می شود.
اگر نوزاد شما بعد از این مدت علائم زردی پیدا کرد، در اسرع وقت برای مشاوره با، پزشک یا پزشک عمومی خود صحبت کنید. در حالی که زردی معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست، بیشتر این مهم است که به کمک پزشک تعیین کنید که آیا کودک شما به درمان نیاز دارد یا خیر.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اکثر بیمارستان ها سیاست بررسی زردی نوزادان را قبل از ترخیص دارند. آکادمی اطفال آمریکا توصیه می کند که نوزادان در طول معاینات معمول پزشکی و حداقل هر ۸ تا ۱۲ ساعت در بیمارستان از نظر زردی معاینه شوند.
توجه داشته باشید که نوزاد شما باید بین روز سوم تا هفتم پس از تولد، زمانی که سطح بیلی روبین به اوج خود می رسد، از نظر زردی معاینه شود. اگر نوزاد شما زودتر از ۷۲ ساعت پس از تولد ترخیص شد، برای بررسی زردی در عرض دو روز پس از ترخیص، وقت ویزیت بعدی اش تعیین شود.
علائم یا نشانه های زیر ممکن است نشان دهنده شروع بیماری زردی شدید یا عوارض ناشی از بیلی روبین اضافی باشد. حتما با پزشک خود مشورت کنید اگر:
- پوست کودک شما زردتر می شود
- پوست روی شکم، بازوها یا پاهای کودک شما زرد به نظر می رسد
- سفیدی چشم کودک شما زرد به نظر می رسد
- کودک شما بی حال یا بیمار به نظر می رسد یا به سختی بیدار می شود
- کودک شما وزن اضافه نمیکند یا بد تغذیه می کند
- کودک شما با صدای بلند گریه می کند
- کودک شما هر گونه علائمی دارد که شما را نگران می کند
پایان
منبع: مجله شاد