مضحکه بیبیسی از نگاه دیبیسی
۰۹:۰۵ – ۱۳ آبان ۱۴۰۳
یکی از برنامههای متفاوت رسانهملی که با فضای طنز به نقد برنامههای شبکه تلویزیونی بیبیسیفارسی میپردازد و طی چهار فصل تولید خود توانسته ابعاد وسیعی از دروغپردازیها و اخبار جعلی این شبکه وابسته به حاکمیت سلطنتی بریتانیا را با زبان طنز افشا کند، دیبیسی در شبکه دو سیماست.
این برنامه با پرداختن به گزارشهای تصویری و اخبار و تحلیلهای این شبکه معاند در یک فضا وساختار تشبیهی بسیار نزدیک به فضاودکورهای استودیویی شبکه تلویزیونی بیبیسیفارسی وایفای نقش بازیگران درکاراکترهای گوینده ومجریهای بیبیسی با چاشنی طنز سعی دارد که ضمن ایجاد فضای مفرح و شاد برای مخاطبان، با سوژههای تهاجمی، نقد و تبیین مسائل روز جهان وافشای افکاراستکباری ونحوه نفوذ این رسانه معاندو وابسته به غرب دربین برخی ازافرادناآگاه رابه تصویر بکشد.
باید اذعان کرد، دیبیسی صرفایک برنامه طنز نیست بلکه قصددارد موضوعات مختلف سیاسی، امنیتی و اجتماعی را با نگاهی جدی دنبال کرده ومخاطبان خود را درجریان واقعیتها قراردهد. درحقیقت دیبیسیازجمله ویژهبرنامههایی است که با انعکاس مهمترین رویدادهای سیاسی رسانهای در سطح جهان که با زبان طنز در این برنامه نقد و بررسی میشود یک فضای طنز – جدی را برای مخاطبان خود شکل دهد. برنامه دی بیسی در واقع آن روی سکه شبکه تلویزیونی بیبیسیفارسی است و طنزی تلخ و شیرین از اهداف و سیاستهای رسانهای این شبکه معاند است که نقشههای شوم و مقاصد پلید اربابان استکباری اش را دنبال میکند. به بهانه پخش فصل چهارم برنامه با علی علیپور، کارگردان آن گفتگو کردیم.
مقابله با هژمونی رسانهای غرب
علیپور، کارگردان برنامه طنز دیبیسی شبکه دوسیما ضمن اشاره به اهداف ومأموریت این برنامه گفت:هدف اصلی این برنامه بالا بردن سطح سوادرسانهای وعمومی مردم وآموزش سوادرسانهای به خواص وجامعه علمی و سیاسی کشور است. این برنامه میتواند در مقابله با هژمونی رسانهای غرب بهویژه تلویزیون فارسیزبان بیبیسی، آگاهسازی لازم را انجام دهد و به افشای این شبکه معاند در ادبیاتسازی و مدل پوشش اخبار آن بپردازد.
سوژههای تهاجمی برای نقد غرب
در برنامه طنز دیبیسی ازسوژههای تهاجمی برای نقدغرب درهمه عرصهها وهمچنین لو دادن سیستم گزینشی بیبیسی فارسی در انتخاب سوژه و جهتدهی به مخاطب با سوژهگزینی مشابه و البته اغراق شده استفاده میشود. علیپور دراینباره ادامه داد: این موضوع با چاشنی طنزی که وجود دارد، میتواند تأثیرگذاری بیشتری داشته باشد ومخاطب راحتتر وبهتر ارتباط برقرارکند. همچنین باید بگویم که لحن طنز دیبیسی جدی است ودر این برنامه سعی کردهایم بهجای لودگی، مسائل و تناقضات را با شوخی و طنز به مخاطبان ارائه کنیم.
ارتقای کیفیت در فصل چهارم
علیپور باور دارد که پخش برنامه طنز دیبیسی از شبکه دو سیما دراین چهارفصل باکیفیت بوده و باتوجه به جنگ رسانهای که وجود دارد، ازنظرکمیوکیفی ارتقا پیدا کرده است. وی تاکیدکرد: «بهخصوص درفصل چهارم براساس تغییراتی که شبکه تلویزیونی بیبیسی فارسی داشته، ما هم دربرنامه دیبیسی تغییراتی ازنظر محتوا، آیتمها وهویت برنامه داشتیم. با توجه به اینکه ما نقیضه شبکه تلویزیونی بیبیسی فارسی هستیم لذاسعی کردیم شبیه شبکه تلویزیونی بیبیسی فارسی بهروز شویم و این اتفاق افتاد. کارگردان برنامه طنز دیبیسی خاطرنشان کرد: فصل چهارم برنامه طنز دیبیسی۲۶قسمت است وهرقسمت با مدتزمان بین ۱۵ تا ۱۶ دقیقه روی آنتن شبکه دو سیما میرود؛ ما در برنامه دیبیسی از ظرفیتهای مختلف قالب خبر از سرخط اخبار، اخبار کوتاه، اخبار تشریحی، گفتوگوباکارشناسان، گزارش خبری و زیرنویس استفاده میکنیم.
درخصوص تشریح اخبار هم ازآیتمهایی مثل گفتگو باکارشناسان مجازی، گفتوگوی تلفنی وحضوری باکارشناسان و خبرنگاران، مشابه با آیتمها وبخشهایی که دربیبیسی فارسی میبینیم، استفاده میکنیم؛ مادرنقیضهکردن آیتمهاواستفاده ازکارشناسانسعیکردهایم نزدیکترین شباهت را با هویت و محتوای شبکه تلویزیونی بیبیسی فارسی داشته باشیم.»
جذابیت برنامه بهکمک تیم ایدهپردازی
این کارگردان درخصوص شیوه تولید محتوا بیان کرد:ما دربرنامه دیبیسی از برخی تولیدات شبکه تلویزیونی بیبیسی فارسی و ترکیب آن با محتواهای تولیدیای که با چینش مناسب مثل یک پازل درانتقال محتوای مورد نظر کمک میکند، استفاده میکنیم. همچنین تنوع در کارشناسان، نقیضهسازی کارشناسان شناخته شدهتر بیبیسی فارسی و پرداختن به سوژههای روز و حرکت در خط درگیری را تولید میکنیم. همچنین استفاده از مجری، گویندههاو برخی از کارشناسان که دقیقا نقیضه بیبیسی فارسی هستند به جذابیت برنامه کمک کرده است که در این رابطه تیم ایدهپردازی دیبیسی زحمات زیادی کشیده است.»
وی افزود: تاحالابازخوردهای عالی ازسوی مخاطبان درفضایمجازی وسامانه۱۶۲روابط عمومی سازمانصداوسیما درخصوص برنامه طنز دیبیسی داشتیم. این برنامه بسیارمورد رضایت مخاطبان قرار گرفته. یکی از نکات جالب این است که بعضی از مخاطبان و افرادی که این برنامه راازطریق شبکه دو سیما وهمچنین درفضای مجازی تماشا میکنند حتی گاهی این برنامه را با بیبیسی فارسی اشتباه میگیرند!
بعضا کارشناسان و گویندههایی که در برنامه دیبیسی استفاده میکنیم، دقیقا نقیضه کارشناسان و گویندههای بیبیسی فارسی هستند که این موضوع باعث اشتباه مخاطبان میشود. این نقیضهبودن گویندهها و بعضی از کارشناسان درحالحاضر بهگونهای است که گاهی درفضای مجازی، گزارشگروعوامل شبکه بیبیسی فارسی نسبت به این حجم ازشباهت در برنامه طنز دیبیسی واکنش نشان میدهند که این امر گویای درست بودن مسیر و موفقیت برنامه بوده است.
وی ادامه داد: تأثیرات مفید یک برنامه را میتوان ازبازتابی که توسط مخاطبان آن رقم میخوردمتوجه شد. این برنامه هم نشان دادکه تا چه اندازه برای ارتقای فهم و دانش رسانهای و آگاهسازی مخاطبان مفید بوده است؛ بهطوریکه بعد ازشروع پخش برنامه دیبیسی از شبکه دو سیما، صفحاتی در فضای مجازی ایجاد شد که خط درگیری دیبیسی را پیشگرفتند. همچنین مردم با ادبیات دیبیسی با ما درارتباطند ونسبت به اتفاقاتی که میافتد واکنش نشان میدهند که این امرحاکی از تأثیرگذاربودن برنامه است. همچنین کسانی مثل سیاوش اردلان و پرهام قبادی که از مهرههای اصلی شبکه بیبیسی فارسی هستند به این برنامه واکنش نشان دادند که مشخص است که برنامه دیبیسی راه درستی رادرپیش گرفته است.
کارگردان برنامه طنزدیبیسی با بیان اینکه این برنامه جمعهها ساعت۱۹:۴۵ روی آنتن شبکه دو سیما میرود، افزود: قطعا برای تولید فصل پنجم برنامه دیبیسی برنامهریزی گستردهای داریم و قصدمان این است که از لحاظ کمی و کیفی این برنامه را ارتقا دهیم. سوژههای ما در راستای اتفاقات و رویدادهای خبری روز دنیاست. علی علیپور در پایان از محسن تقی زاده کارگردان فصلهای قبلی این برنامه، حمیدرضا مهدیپور تهیهکننده، ناصر جوادی نویسنده و همچنین الیاس یزدی مدیر تولید و سایر عوامل که زحمات فراوانی را در تهیه این برنامه متحمل شدند تشکر و قدردانی کرد.
بازیگران بومی در «دیبیسی»
کارگردان برنامه درباره تولیددیبیسی گفت:برنامه طنز دیبیسی درحسینیه هنرمشهد مقدس ومدرسه اندیشه وهنر ماه تولید میشود. درتولید این برنامه بهطور مستقل عمل کردهایم و تاکنون هیچ نهادیا سازمانی به ما کمک نکرده است. ما دراین برنامه از بازیگران حرفهای استفاده نمیکنیم وبازیگرانی راداشتیم که شروع فعالیت حرفهای آنهاازاین برنامه بوده والان درپروژههای مختلف درحال ایفای نقش هستند. با توجه به اینکه این برنامه درمشهد تولید میشود لذاهمه عوامل تولید دیبیسی بومی هستند. این برنامه نشان داد که بایستی ازتیمهای تهرانی تمرکززدایی شده وبه عوامل تولید شهرستانها توجه، اعتماد وفرصت داده شود.
منبع: روزنامه جام جم