خواب زیاد نشانه کمبود کدام ویتامین است ؟
خواب زیاد، خستگی بیش از حد، احساس ضعف و بی حالی و … از مهم ترین نشانه های کمبود ویتامین هستند. ویتامین ها، مواد آلی می باشند که به عنوان سوخت اصلی بدن به کار رفته و می توانند متابولیسم بدن را بهبود ببخشند. در واقع حضور ویتامین ها در بدن به اندازه مواد معدنی لازم و ضروری است.
اگر همیشه از کمبود انرژی رنج می برید و ساعات طولانی را می خوابید حتما باید نسبت به کمبود ویتامین بدن خود شک کنید. چون دلیل کمبود انرژی شما می تواند عدم دریافت ویتامین های مفید بدن باشد. در این مطلب از شادمگ می خواهیم به رابطه خواب زیاد و کمبود ویتامین بپردازیم.
آیا کمبود ویتامین موجب خواب زیاد می شود ؟
بله. کمبود ویتامین قطع به یقین موجب کاهش انرژی بدن و بی حالی و در نتیجه خواب زیاد می شود. به همین دلیل است کسانی که از کمبود ویتامین رنج می برند، مرتبا از خستگی مفرط و کمبود انرژی خود گله دارند.
البته نمی توان گفت که دلیل خوب زیاد بدن صرفا کمبود ویتامین است. زیرا دلایل زیادی می توانند موجب کاهش انرژی بدن و زیاد شدن خواب شوند. اما کمبود ویتامین قطعا می تواند از انرژی بدن بکاهد. به همین دلیل است که ورزشکاران مرتبا مکمل های ویتامین و مواد غذایی سرشار از انواع ویتامین ها را مصرف می کنند. این ویتامین می تواند انرژی از دست رفته بدن را به او باز گرداند.
کمبود کدام ویتامین ها بایث خواب زیاد می شود ؟
درست است که کمبود ویتامین باعث افزایش خواب زیاد می شود. اما این مسئله برای هر ویتامین صدق نمی کند. در واقع تنها کمبود برخی از ویتامین ها می تواند موجب افزایش خواب شود. ویتامین ب۶، ب۱۲، ب ۹ و د جزء این ویتامین ها هستند. به صورت کلی ویتامین های گروه ب تاثیر بسیار مهمی در کیفیت خواب دارند.
به همین دلیل می توان گفت کمبود هر یک از ویتامین های این گروه مستقیما موجب کاهش انرژی بدن، افزایش خواب و احساس ضعف و خستگی مفرط خواهد شد. در ادامه مهم ترین ویتامین هایی را که کمبود آن ها موجب افزایش خواب می شود، معرفی می کنیم.
کمبود ویتامین ب ۶ (B6) علت خواب آلودگی زیاد
یکی از مهم ترین ویتامین های گروه ب که کمبود آن تاثیر مستقیم بر کیفیت خواب دارد، ویتامین ب۶ است. متاسفانه برخی از افراد سرگردان به دنبال علت خواب زیاد و کاهش انرژی روزانه خود هستند. اما خبر ندارند که علت اصلی این کاهش انرژی، کمبود ویتامین ب۶ است.
کمبود این ویتامین می تواند انرژی بدن را کاهش داده و احساس ضعف کلی به بدن بدهد. لازم است بدانید ویتامین ب۶ برای سلامت دستگاه عصبی بدن ضروری است. تخم مرغ، شیر، ماهی، نخود، اسفناج، گوشت گاو، هویج و … سرشار از ویتامین ب۶ هستند.
ویتامین ب ۱۲ (B12)
یکی از مهم ترین و حیاتی ترین ویتامین های بدن که کمبود آن به خواب زیاد می انجامد ویتامین ب۱۲ است. این ویتامین که با نام کوبالامین نیز شناخته می شود، نقش بسیار مهمی در ساخت دNA و سلامت دستگاه گوارش دارد. همچنین وجود این ویتامین برای تولید گلبول های قرمز ضروری است. اگر حس کردید با کمبود انرژی زیادی مواجه هستید، حتما مواد غذایی سرشار از ویتامین ب۱۲ را مصرف کنید.
افرادی که بالای ۵۰ سال سن دارند و با مشکلات گوارشی دست و پنجه نرم می کنند، بیشتر با کمبود ویتامین ب۱۲ مواجه خواهند شد. از طرفی کمبود این ویتامین موجب ضعف دستگاه عصبی و از دست دادن حافظه نیز می شود. بنابراین افراد بالای ۵۰ سال باید مراقب کم شدن میزان ب۱۲ بدن خود باشند.
کم خونی مگالوبلاستیک ناشی از کمبود ویتامین ب۱۲ است. کمبود این ویتامین موجب کاهش تولید گلبول های قرمز در خون می شود. در نتیجه خون فاقد گلبول قرمز کافی برای انتقال انرژی خواهد بود. کاهش انتقال انرژی به سلول های بدن، کاهش انرژی، ضعف اعصاب و بی حالی را در پی خواهد داشت. پس بهتر است عوارض کمبود این ویتامین را جدی بگیرید.
برای جبران کمبود ویتامین ب۱۲ از دست رفته بدن می توانید مواد غذایی سرشار از این ویتامین را مصرف کنید. این مواد غذایی عبارتند از: گوشت گاو، شیر، پنیر، غلات، صدف، گوشت ماهی، گوشت مرغ، مخمر، تخم مرغ و …
کمبود ویتامین ب ۹ (B9)
کمبود ویتامین ب۹ نیز ارتباط تنگاتنگی با زیاد شدن خواب، کمبود انرژی و خستگی مفرط دارد. هم ویتامین ب۱۲ و هم ویتامین ب۹ برای خون سازی ضروری هستند. وجود این دو ویتامین باعث می شود فرایند خون سازی در بدن بدون هیچ مشکلی طی شود. اما کمبود ب ۹ می تواند بزرگ ترین اختلال را در خون سازی به وجود بیاورد. کم خونی مگالوبلاستیک در اثر کمبود ویتامین ب۹ به وجود می آید. کمبود خون به معنی کمبود گلبول قرمز برای انتقال انرژی و مواد مغذی لازم برای تغذیه سلول ها است. پس احساس بی حالی در صورت کمبود این ویتامین تعجب آور نیست.
برای جبران ویتامین ب۹ لازم بدن می توانید مواد غذایی زیر را مصرف کنید.
- میوه جات
- جگر گاو
- پرتقال
- سبزیجاتی مانند اسفناج
- بادام زمینی، گردو، بادام درختی
- کلم بروکسل
ویتامین د (D)
از دیگر ویتامین هایی که کمبود آن می تواند اختلالاتی مهمی در خواب به وجود بیاورد، ویتامین د است. اگر کمبود ویتامین د دارید، حتما مواد غذایی سرشار از این ویتامین و مکمل های آن را مصرف کنید. در غیر این صورت با کاهش انرژی شدید مواجه خواهید بود.
در فصول سرد سال که نور خورشید کمتر است، کمبود این ویتامین بیشتر احساس می شود. در حقیقت کمبود ویتامین د همان طور که خواب را افزایش می دهد برای ابتلاء به افسردگی و اضطراب شدید نیز مضر است. در واقع کمبود این ویتامین با بروز برخی از اختلالات روحی نیز ارتباط دارد.
بهترین منبع برای جبران کمبود ویتامین د، روغن کبد ماهی و ماهی های چرب هستند. با مصرف ماهی در فصول سرد سال می توانید کمبود ویتامین د بدن را به طرز قابل توجهی جبران کنید. البته تزریق آمپول ویتامین د نیز بسیار مفید است.
کمبود مواد معدنی
حلاوه بر ویتامین ها، مواد معدنی نیز در کیفیت خواب زیاد نقش بسیار مهمی دارند. کمبود کلسیم، آهن و منیزیم به صورت مستقیم باعث افزایش خواب بدن می شود. زیرا بدن هیچ منبعی برای تولید انرژی و استفاده از آن نخواهد داشت. در واقع این مواد آلی و مواد معدنی هستند که به تغذیه سلول ها پرداخته و به آن ها انرژی می دهند.
بهترین روش برای شناسایی کمبود هر یک از این مواد در بدن، آزمایش خون است. با استفاده از آزمایش خون می توان فهمید که بدن با کمبود چه ویتامین ها و چه مواد معدنی مواجه است.
علت خواب آلودگی در زنان
- چرخه قاعدگی
- بارداری
- یائسگی
- استرس و اضطراب
- افسردگی
- اختلالات خواب
- کم خونی
- مشکلات تیروئید
- مشکلات و کمبودهای تغذیهای
چه بیماری هایی باعث خواب زیاد میشود
- سندروم کلاین لوین
- اختلالات غدد درون ریز و متابولیک
- اختلال نارکولپسی
- اختلالات نورودژنراتیو
- آپنه انسدادی خواب
- سندروم خواب ناکافی
- پرخوابی ایدیوپاتیک