شوره سر چیست؟ + درمان خانگی و علت
یکی از رایج ترین مشکلات پوستی شوره سر است که می توان با استفاده از روش های خانگی به درمان آن پرداخت.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، یکی از عارضههایی که درصد بالایی از افراد در ردههای سنی مختلف با آن مواجه میشوند شوره سر نام دارد. این عارضه معمولاً بی خطر است و گاهی میتواند باعث خارش در کف سر شود شناخت نوع شوره سر میتواند تأثیر زیادی در انتخاب شیوه درمان آن داشته باشد. برخی از انواع شوره را میتوان به تغییر در برنامههای مراقبت از مو یا راهکارهای خانگی درمان کرد؛ اما برخی دیگر ممکن است به درمانهای دارویی یا استفاده از شامپوهای قوی ضد شوره نیاز داشته باشد.
شوره سر چیست و چگونه به وجود میآید؟
یکی از رایجترین مشکلات مویی که در بین افراد و در دورههای سنی مختلف ایجاد میشود شوره نام دارد. شوره سر (Dandruff) در اصل همان سلولهای مردهای است که بعد از مدتی از روی پوست سر جدا میشوند و به صورت پوستههای سفید بر روی موها و سطح پوست نمایان میشوند. این اختلال معمولاً باعث ایجاد التهاب و خارش بر روی پوست سر فرد میشود، لکههای چربی بر روی موها ایجاد میشود و همچنین پوستهها بعد از جدا شدن از پوست سر بر روی لباس و بدن فرد نمایان میشوند و به این ترتیب، سطح عزت نفس را در فرد کاهش میدهند. شوره سر ممکن است عارضه زیادی به دنبال نداشته باشد اما ممکن است از لحاظ نظافت، برای فرد مشکل ایجاد میکند و ظاهر افراد را به هم میریزد. همچنین در مواردی ممکن است با خارش و التهاب همراه باشد. در مواردی نیز اگر از این عارضه، پیشگیری نشود، ممکن است به مرور زمان باعث ریزش موی سر شود.
علت شوره سر
- بهداشت کم موها
اگر موهایتان را به طور مرتب نشویید، چربی و سلولهای پوست سر تجمع پیدا میکنند و پوست سر شوره میزند.
یک نوع قارچ به نام مخمر مالاسزیا ( Malassezia yeast) وجود دارد که از چربی موجود بر روی پوست تغذیه میکند و به این ترتیب میتواند به سرعت رشد کند و در افرادی که پوست چرب دارند باعث ایجاد شوره میشود.
یکی از مهمترین دلایل ایجاد شوره در سر، اگزمای سبورئیک است که معمولاً در اثر استرس و واکنشهای نامنظم سیستم ایمنی در بدن فرد به وجود میآید. این اختلال در افرادی که پوست چرب دارند بیشتر رخ میدهد و معمولاً باعث ایجاد التهاب و خارش در موها میشود و در نهایت پوستههای زرد و سفید بر روی موها ایجاد میشود.
در مواردی نیز مواد شستشو و مراقبت از مو، مرغوبیت لازم را ندارند و میتوانند باعث ایجاد شوره سر (Dandruff) شوند.
گاهی نیز خشکی بیش از حد پوست سر باعث ایجاد شوره میشود.
چربی بیش از حد نیز میتواند باعث بروز شوره بر روی موها شود. در لایه زیر پوست سر غدههایی وجود دارند که به تولید یک نوع ماده روغنی به نام سبوم برای مرطوب سازی پوست میپردازند. در مواقعی که این غدهها ترشح زیاد داشته باشند و غدههای بیشتری تولید کنند، پوست سر فرد تحریک میشود و به این ترتیب پوستههای سفید رنگی بر روی آن ظاهر شده که بعد از مدتی به شوره سر تبدیل میشوند.
هورمون یکی از عوامل مهمی است که باعث تشدید شوره سر میشود. این علت در تمامی ردههای سنی اتفاق میافتد.
روشهای درمان خانگی شوره سر
- درمان خانگی شوره سر با ماست: ماست، یک ماده بسیار مؤثر برای تقویت پوست و مو است، برای درمان سریع شوره سر میتوانید مقداری ماست بر روی پوست سر خود بمالید و اجازه دهید حدود ۲۰ دقیقه بر روی موهای شما بماند و بعد آن را شسته و با یک شامپو مناسب موهای خود را تمیز کنید.
- درمان خانگی شوره سر با نمک: استفاده از نمک برای درمان خانگی شوره سر نیز بسیار مؤثر است. نمک باعث از بین بردن سلولهای مرده و باز کردن منافذ پوست میشود، تولید چربی اضافی توسط پوست را کنترل و باعث رطوبت رسانی به سطح پوست میشود.
- درمان خانگی شوره سر با روغن زیتون: در طب سنتی از روغن زیتون برای درمان گیاهی شوره سر و ریزش مو استفادههای زیادی میشود چرا که این روغن باعث نرمی و رطوبت رسانی به سطح پوست میشود و به این ترتیب، ویتامینهای موجود در این روغن، جذب سر میشود و باعث از بین بردن شوره سر میشود.
- درمان خانگی شوره سر با حنا: استفاده از حنا برای درمان خانگی شوره سر چرب یک راهحل فوقالعاده مناسب است همچنین برای درمان خانگی شوره سر قارچی نیز میتوانید از این ماده در ماسکهای مختلف استفاده کنید تا به سرعت شوره سر را رافع کند.
- درمان خانگی شوره سر با روغن کنجد: روغن کنجد خاصیت مرطوب کننده، ضد باکتری و ضد قارچ دارد به همین خاطر از بروز عفونتهای پوستی بر روی سر جلوگیری میکند و به این ترتیب شوره سر را از بین میبرد.
- درمان خانگی شوره سر با سرکه سیب: سرکه سیب بهترین ماده مؤثر در درمان شوره سر است چرا که خاصیت اسیدیته دارد و به همین خاطر سلولهای مرده را از سطح پوست جدا میکند، PH پوست را متعادل میکند و از رشد قارچ بر روی پوست جلوگیری میکند.
- درمان خانگی شوره سر با جوش شیرین: جوش شیرین باعث پاکسازی پوست و رفع شوره سر میشود، سلولهای مرده را از پوست جدا میکند، به رفع سبوم اضافی بر روی پوست میپردازد و همچنین به تعادل سطح PH پوست میپردازد.
- درمان خانگی شوره سر با روغن نارگیل: سه تا پنج قاشق چایخوری روغن نارگیل را به پوست سر بمالید و بگذارید یک ساعت بماند. سپس موهای خود را با شامپو بشویید و آبکشی کنید.
- درمان خانگی شوره سر با آب لیموترش: ۲ قاشق چایخوری آب لیموترش را به پوست سر بمالید و موهایتان را آبکشی کنید.
- درمان خانگی شوره سر با آلوئه ورا: طبق یک بررسی، خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی آلوئه ورا میتواند به محافظت در برابر پوسته ریزی سر کمک کند.
- درمان خانگی شوره سر با مصرف امگا ۳: اسیدهای چرب امگا ۳ نیز برای سلامت پوست حیاتی هستند. آنها به مدیریت تولید چربی و هیدراتاسیون، بهبود زخم و جلوگیری از پیری زودرس کمک میکنند. کمبود اسیدهای چرب امگا ۳ میتواند باعث مجموعهای از علائم از جمله خشکی مو، خشکی پوست و حتی شوره سر شود.