یارانههای انرژی به سمت افزایش بهرهوری هدایت شوند
[description]
به گزارش برنا، علی نقی مشایخی اقتصاددان، در همایش تاسیسات گلوگاه ناترازی انرژی، با اشاره به مشکلات موجود در حوزه انرژی کشور، بر لزوم اصلاح قیمتها و بهبود بهرهوری تاکید کرد. وی اظهار داشت: “شدت مصرف انرژی در ایران دو برابر متوسط جهانی است که بخشی از آن به توزیع نابرابر بین مصارف تولیدی و غیردولتی مربوط میشود و بخش دیگری از آن نیز به اتلاف انرژی برمیگردد.”
مشایخی همچنین افزود که دولت سالانه بین ۱۲۰ تا ۱۲۷ میلیارد دلار یارانه انرژی پرداخت میکند و این امر باعث بروز مشکلاتی در این حوزه شده است. وی تاکید کرد که “با قیمتهای دستوری و یارانهای، مشکلات حوزه انرژی قابل حل نخواهد بود.”
وی پیشنهاد کرد: “اگر قیمت انرژی اصلاح شود، انگیزه صرفهجویی و بهرهوری ایجاد خواهد شد. برای حرکت در این مسیر، باید مکانیزم قیمتگذاری بهطور صحیح و درست تنظیم شود.”
این اقتصاددان همچنین به ضرورت تخصیص منابع یارانه به سمت افزایش بهرهوری اشاره کرد و گفت: “برای به حرکت درآوردن چرخ انرژی، باید تنخواه در نظر گرفته شود و برای طرحهایی که موجب افزایش بهرهوری میشوند، اختصاص یابد.” وی توضیح داد که این مبلغ باید از محل درآمد حاصل از بازگشت انرژی به چرخه اقتصادی کشور تأمین شود.
مشایخی در ادامه به نقش نظام مهندسی در اصلاح پروسه قیمتگذاری انرژی اشاره کرد و افزود: “اولین اقدام این نظام باید ممیزی نقاطی باشد که انرژی مصرف میکنند، سپس وارد مرحله طراحی و اجرا شوند.”
وی همچنین گفت: “ذهنیت حاکمیت باید به گونهای تغییر یابد که پذیرفته شود قیمت انرژی باید در بازار تعیین شود و قیمتگذاری دستوری باید کنار گذاشته شود. اگر نظام حاکمیت توجیه کافی برای این تغییرات نداشته باشد، حتی با ایجاد نظام رگولاتور نیز این اصلاحات موفق نخواهد بود.”