نحوه مصرف قرص لوپرامید ؛ عوارض و تداخل دارویی
نحوه مصرف قرص لوپرامید به چه صورت است؟ این قرص برای چه مواردی استفاده می شود؟ عوارض این دارو چیست؟ هر آنچه که باید در رابطه با این قرص و نحوه مصرف قرص لوپرامید بدانید را در شادمگ بخوانید.
قرص لوپرامید چیست ؟
قرص ایمودیوم (لوپرامید) برای چیست؟ لوپرامید یک داروی ضد اسهال است. برای رفع اسهال ناگهانی (مانند اسهال در مسافرت) یا اسهال مزمن میتوان از این دارو استفاده کرد. البته این دارو نمیتواند علت اسهال را برطرف کند. بهعنوانمثال اگر عفونت باعث اسهال شخص شده باشد، باید برای درمان عفونت داروهای دیگری مانند آنتیبیوتیک مصرف شود. لوپرامید تنها با کاهش سرعت حرکت روده اسهال را تسکین میدهد.
نام انگلیسی: loperamide
نام تجاری موجود در ایران:
- قرص لومیدکس ۲ میلیگرم
- شربت لوپرامید – پاک دارو ۱ میلیگرم / ۵ میلیلیتر
- کپسول لومیدکس ۲ میلیگرم
- قرص آمی لوپرا ۲ میلیگرم
- شربت آمی لوپرا
- قرص لوپرامید – حکیم ۲ میلیگرم
- قرص لوپوتیل ۲ میلیگرم
- شربت لوپرامید پاک دارو
- قرص آپو لوپرامید ۲ میلیگرم
- شربت لوپرامید نیکسادا
مکانیسم اثر لوپرامید به چه صورت است ؟
لوپرامید دارویی برای درمان اسهال است و میتواند به اسهال کوتاه مدت یا درمان سندروم روده تحریک پذیر (IBS) کمک کند. همچنین برای اسهالهای مکرر یا طولانی مدت نیز استفاده میشود. قرص اسهال لوپرامید با کاهش سرعت حرکت روده اثر خود را نشان میدهد. در این صورت جریان مایعات و الکترولیتها به روده کمتر شده با کاهش سرعت حرکت روده تعداد دفعات تخلیه مدفوع هم کمتر میشود.
اشکال دارویی لوپرامید (قرص و شربت لوپرامید)
این دارو به سه شکل دارویی زیر تولید میشود:
- قرص لوپرامید
- کپسول لوپرامید
- شربت لوپرامید
اگر شربت لوپرامید را برای اسهال طولانی مدت مصرف میکنید، باید در اندازه مصرف دقت کرده و با قاشق معمولی از آن استفاده نکنید. برای مصرف کپسول نیز دقت داشتهباشید که کپسول را بههیچوجه خرد نکنید و آن را کامل ببلعید.
نحوه مصرف قرص لوپرامید ۲ و دوزهای دیگر
اگر از این دارو بدون نسخه استفاده میکنید، میتوانید پس از اسهال شدن بلافاصله قرص را مصرف کنید. دقت داشتهباشید که نباید در ۲۴ ساعت بیشتر از یکبار از دارو استفاده کنید؛ اما اگر دارو را پزشک تجویز کرده است، ممکن است در روز یک یا چند بار مصرف شود. به دستورالعملهای روی بستهبندی دارو نیز دقت کنید و در صورت مبهم بودن هر بخش، از پزشک یا داروساز سوال کنید.
اگر به کودک خود داروی لوپرامید میدهید، حتما به نحوه مصرف قرص لوپرامید روی بستهبندی دقت کنید تا مطمئن شوید برای سن کودک شما مناسب است. این دارو برای کودکان زیر ۲ سال توصیه نمیشود. برای تعیین دقیق دوز میتوانید باتوجهبه وزن کودک خود روی نمودار مقدار دوز را تعیین کنید. اگر به دلیل بروز اسهال حاد از این دارو استفاده کرده و علائم شما بدتر میشود یا پس از ۴۸ ساعت اسهال درمان نمیشود، باید به پزشک داخلی مراجعه کنید. همچنین میتوانید.
فراموشی مصرف داروی لوپرامید
اگر یک نوبت دوز دارو را فراموش کردید، دراسرعوقت آن را مصرف کنید؛ اما اگر نزدیک به زمان نوبت بعدی بود، آن را نادیده گرفته و نوبت بعدی دارو را استفاده کنید. مصرف این دارو در دوران بارداری مشکلی ندارد، اما در دوران شیردهی قبل از مصرف دارو با پزشک مشورت کنید.
زمان مصرف داروی لوپرامید ؛ نحوه مصرف قرص لوپرامید
داروی لوپرامید معمولاً هر ۳ ساعت یکبار مصرف میشود و در عرض ۱ ساعت شروع به کار میکند تا اسهال شما بهتر شود. بیشتر افراد فقط به مدت ۱ تا ۲ روز نیاز به مصرف لوپرامید دارند. اگر اسهال شما به دلیل بیماریهای رودهای مانند بیماری کرون، کولیت اولسراتیو یا سندرم روده باشد، ممکن است نیاز به مصرف طولانیتری داشتهباشید.
موارد مصرف لوپرامید
لوپرامید هیدروکلراید دارویی بدون نسخه است که برای درمان اسهال حاد و درمان علائم اسهال ویروسی استفاده میشود. اسهال حاد به مدفوع آبکی گفته میشود که بهطور ناگهانی ظاهرشده و کمتر از ۲ هفته طول میکشد. گاهی هم از این دارو برای درمان اسهال مزمن در بیماریهای التهابی روده استفاده میشود. در بیماری التهابی روده پوشش روده در بخشی کوچک یا در تمامی قسمتها دچار التهاب، تحریکپذیری و حتی زخم میشود.
مهمترین کاربرد قرص لوپرامید کاهش میزان مایعات در بیمارانی است که تحت جراحی ایلئوستومی قرارگرفتهاند. در این جراحی برای خروج مواد زائد در شکم، دهانهای باز میشود. شایعترین علت اسهال عفونت است. بهعنوانمثال عفونت معده میتواند چنین عارضهای ایجاد کند.
شربت لوپرامید برای چیست ؟ (شربت لوپرامید برای اسهال کودکان)
یکی از سوالات مهم این است که قرص و شربت لوپرامید برای اسهال خوب است؟ بله این دارو نقش مهمی در بهبود عملکرد سیستم گوارش کودکان و بزرگسالان بازی میکند. برای درمان اسهال کودکان بالای دو سال، مانند مواردی که در بالا برای دوز مصرفی ارائه شد، عمل کنید. مصرف این دارو برای کودکان زیر دو سال توصیه نمیشود.
قرص و شربت لوپرامید برای حالت تهوع و استفراغ
قرص لوپرامید برای حالت تهوع تجویز میشود؟ گاهی ممکن است داروهای ضد اسهال به رفع حالت تهوع و استفراغ کمک کنند. بهخصوص اگر علت حالت تهوع بیماریهایی مانند آنفولانزای معده یا معده درد شدید باشد، میتوان با کمک این دارو آن را تسکین داد. البته بهتر است برای کاهش چنین علائمی از داروهای ضد اسهال استفاده نکنید و برای درمان هر چهبهتر به پزشک مراجعه کنید.\
موارد احتیاط داروی لوپرامید
- در صورتی که به لوپرامید حساسیت دارید حتما با پزشک در میان بگذارید.
- در صورتی که انسداد روده، درد معده یا شکم بدون اسهال دارید حتما با پزشک مشورت کنید و بعد از این دارو استفاده کنید.
- اگر از بیماری خاصی مانند فنیل کتونوریا یا هر بیماری خاص دیگری رنج می برید قبل از استفاده از این دارو با پزشک خود مشورت کنید یا از لوپرامید استفاده نکنید.
- در صورتی که در سابقه پزشکی خود بیماری های خاصی مانند ایدز، مشکلات کبدی، کولیت اولسراتیو حاد، تب شدید یا عفونت های معده وجود دارد حتما به پزشک خود اطلاع دهید تا دچار آسیب نشوید.
- قبل از مصرف این دارو توسط کودکان باید به خاطر داشته باشید که ممکن است کودکان حساسیت بیشتری به خواب آلودگی و کم آبی که توسط این دارو رخ می دهد نشان دهند.
- مصرف این دارو در دوران بارداری توصیه نمی شود مگر اینکه پزشک شما مصرف لوپرامید را برای شما بلامانع بداند.
- مصرف این دارو در دوران شیردهی توصیه نمی شود مگر اینکه پزشک برای شما تجویز کرده باشد.
آیا لوپرامید مخدر است ؟
این دارو در صورت مصرف بیش از حد میتواند بهعنوان ماده مخدر عمل کند. زیرا این دارو روی گیرندههای مواد مخدر در روده تاثیر گذاشته و با کمترین اثرگذاری در مغز، روده را تحریک میکند. اگر این دارو در مقدار دوز تعیین شده توسط پزشک مصرف شود، هیچ مشکلی ایجاد نمیکند.
قرص لوپرامید برای دل پیچه
این دارو برای درمان ناراحتیهای گاهبهگاه معده، سوزش سر دل و حالت تهوع و همچنین اسهال مسافران استفاده میشود. لوپرامید این مکانیسم را با کمک به کند کردن رشد باکتریهایی که ممکن است باعث بیماری گوارشی شوند انجام میدهد. از قرص لوپرامید برای درمان اسهال پریودی نیز استفاده میشود و به کاهش علاپم آن کمک میکند.
لوپرامید برای کودکان زیر دو سال
مصرف قرص و شربت لوپرامید اصلا برای کودکان زیر دو سال مجاز نیست. در این مورد میتوانید با پزشک متخصص برای تجویز داروی جایگزین مشورت کنید.
قرص لوپرامید برای کرونا
در این مورد هنوز اطلاعات جامعی ارائه نشده است. اگر در دوران بیماری کرونا به حالت تهوع دچار شدید، برای اطمینان بهتر است از رژیم غذایی سالم مانند رژیم غذایی BART (موز، سیب، برنج و نان) استفاده کنید. این روش علاوه بر کمک به درمان استفراغ، به بهبود بیماریهای گوارشی مانند اسهال نیز کمک میکند.
دوز مصرفی لوپرامید
مقدار دوز موردنیاز باید با توجه به نوع بیماری و شدت آن تعیین شود. به همین دلیل دوز تجویزی پزشک را نباید تغییر دهید. معمولا در هر بیماری دارو بهصورت زیر تجویز میشود.
اسهال حاد:
- بزرگسالان و کودکان بالای ۱۳ سال میتوانند در ابتدا ۲ دوز کپسول لوپرامید ۲ مصرف کنند. سپس بعد از هر بار اسهال یک عدد کپسول لوپرامید ۲ استفاده کنند. معمولا نباید از این دارو بیشتر از ۱۶ میلیگرم (۸ کپسول) استفاده کرد.
- مقدار مصرف شربت لوپرامید برای کودکان: کودکان ۸ تا ۱۲ سال با وزن بیشتر از ۳۰ کیلوگرم میتوانند ۳ بار در روز از قرص لوپرامید ۲ استفاده کنند. کودکان ۶ تا ۸ سال با وزن ۲۰ تا ۳۰ کیلوگرم میتوانند حداکثر روزی ۲ بار قرص لوپرامید ۲ استفاده کنند. خردسالان ۲ تا ۵ سال با وزن ۲۰ کیلوگرم یا کمتر باید از شربت لوپرامید بهاندازه ۱ قاشق چایخوری حداکثر ۳ بار در روز استفاده کنند.
- لطفا دقت کنید که برای کودکان کمتر از ۲ سال مصرف این دارو توصیه نمیشود.
اسهال مزمن:
- بزرگسالان میتوانند ابتدا دو کپسول یا قرص لوپرامید ۲ استفاده کرده و پس از آن هر بار یک قرص لوپرامید ۲ استفاده کنند.
- در کودکان ۲ سال به بالا دوز دارو باید توسط پزشک مشخص شود.
دوز مصرفی لوپرامید در اسهال حاد و مزمن و در سنین مختلف متفاوت است. پس از هر بار اسهال از این دارو استفاده کنید. مصرف آن تا ۴ بار در روز مجاز است. این دارو را میتوان حداکثر هر ۳ ساعت ۱بار و به مدت ۲ روز استفاده کرد.
عوارض قرص لوپرامید
معمولا عوارض لوپرامید کم بوده و مشکلی در بدن ایجاد نمیکند. گاهی ممکن است عوارض زیر ایجاد شود:
- یبوست
- خستگی
- نفخ
- حالت تهوع و استفراغ مکرر
- ازدستدادن اشتها
- دلدرد
برخی از عوارض جانبی لوپرامید هیدروکلراید نادر بوده اما باید در صورت بروز آنها سریعا به پزشک مراجعه کرد. از جمله:
- ایجاد تاول، لایهبرداری و شل شدن پوست
- درد یا ناراحتی قفسه سینه
- لرز
- سرفه کردن
- کاهش حجم ادرار
- کاهش دفعات ادرار
- مشکل در دفع ادرار
- غش کردن
- تند شدن یا نامنظم شدن ضربان قلب
- درد مفاصل یا ماهیچه
- تورم روی صورت، پلک، لب، زبان، گلو و دستوپا
- پایین آمدن فشارخون یا نبض
- ادرار دردناک
- تپش قلب
- قرمزی و تحریک چشم
- قرمزی پوست
- ضایعات پوستی قرمز
- زخم یا لکههای سفید در دهان
- گلودرد
- خستگی یا ضعف غیرمعمول.
موارد احتیاط و منع مصرف قرص ایمودیوم کدامند ؟
مصرف لوپرامید هیدروکلراید برای برخی افراد مناسب نبوده و هنگام مصرف باید به این موارد دقت کرد. در موارد زیر از این دارو استفاده نکنید.
- اگر بعد از مصرف آنتیبیوتیک اسهال شدید دارید.
- بیماری التهابی روده مانند کولیت اولسراتیو عود کرد.
- یبوست دارید یا معده شما متورم شدهاست.
مصرف این دارو برای برخی افراد میتواند عوارضی به همراه داشتهباشد. در صورت وجود هر یک از موارد زیر حتما به پزشک اطلاع دهید:
- واکنش غیرعادی یا آلرژیک به لوپرامید یا هر داروی دیگری
- واکنش آلرژیک به انواع غذا، رنگ، مواد نگهدارنده یا حیوانات
- بیمارانی با مشکلات ریتم قلب بهخصوص در افراد مسن
- اگر باردار یا در دوران شیردهی هستید.
- مشکلات کبدی دارید.
- دچار بیماری روده مانند کولیت اولسراتیو هستید.
- اگر بیش از ۴۸ ساعت اسهال دارید.
مصرف قرص لوپرامید در بارداری مجاز است ؟
این دارو جز داروهای بیخطر برای خانمهای باردار بوده و مصرف آن در دوران بارداری عوارضی ایجاد نمیکند؛ اما بهتر است پیش از مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف لوپرامید در شیردهی مجاز است ؟
دررابطهبا تاثیر این دارو در دوران شیردهی مطالعات کافی انجام نشدهاست. به همین دلیل بهطور دقیق مشخص نیست که این دارو از طریق شیر به نوزاد منتقل میشود یا نه. در این شرایط باید با پزشک مشورت کرده و باتوجهبه مزایا و عوارض دارو در مورد مصرف آن تصمیم بگیرید.
سو مصرف ایمودیوم
ایمودیوم (به انگلیسی Imodium) یک عامل ضد اسهال است که معمولا برای درمان اسهال حاد و مزمن استفاده میشود. زمانی که این دارو به مقدار زیاد مصرف شود، می تواند حالت سرخوشی مشابهی با مواد افیونی ایجاد کند و باعث میشود بسیاری از افرادی که با اعتیاد به مواد افیونی دست و پنجه نرم میکنند، از لوپرامید سوء استفاده کنند یا برای مدیریت علائم ترک اعتیاد از آن استفاده کنند.
تداخلات دارویی لوپرامید
برخی از داروها ممکن است باهم تداخل داشته و باعث تشدید عوارض جانبی شده یا اثربخشی آنها کاهش پیدا کند. به همین دلیل باید پیش از مصرف لوپرامید داروهای مصرفی خود را به پزشک اطلاع دهید. داروهای زیر بهتر است با لوپرامید مصرف نشوند؛ اما گاهی ممکن است پزشک آنها را باهم تجویز کند.
- کاپماتینیب
- لاسمیدیتان
- ساکویناویر
- سیمپرویر
- ونتوکلاکس
برخی از داروها خطر عوارض جانبی خاص لوپرامید هیدروکلراید را بالا برده و نباید آنها را باهم استفاده کرد. داروی جمفیبروزیل در صورت مصرف همزمان با این دارو میتواند عوارض جدی ایجاد کند. برای کسی اطلاعات بیشتر در مورد این دارو، نحوه مصرف، تداخلات دارویی و غیره میتوانید از سرویس مشاوره دارویی دکترتو استفاده کنید.
اطلاعات دارویی و اوردوز با لوپرامید ؛ نحوه مصرف قرص لوپرامید
در صورت مصرف بیشازحد این دارو باید سریعا به پزشک مراجعه کرده تا خطر مسمومیت از بین برود. مصرف بیشازحد لوپرامید علائم زیر را ایجاد میکند.
- حالت تهوع
- ناتوانی در دفع ادرار
- غش کردن
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- گیجی
- عدم هوشیاری
- کوچک شدن مردمک
- تنفس آهسته
- تنگی نفس.
افراد آسیبپذیر
قرص لوپرامید یک داروی موثر برای کنترل اسهال است، اما ممکن است برای همه افراد مناسب نباشد. برای مثال:
- افراد سالمند ممکن است نسبت به عوارض جانبی لوپرامید، به ویژه تغییر ریتم قلب، حساستر باشند.
- کودکان ممکن است نسبت به اثرات این دارو، به ویژه خوابآلودگی، حساستر باشند. به کودکان زیر ۱۲ سال لوپرامید ندهید، مگر اینکه پزشک تجویز کرده باشد. استفاده از قرص لوپرامید در کودکان زیر ۲ سال توصیه نمیشود.
- قرص لوپرامید در بارداری باید فقط در صورت نیاز و زیر نظر پزشک استفاده شود.
- استفاده از قرص لوپرامید در شیردهی باعث انتقال دارو به شیر مادر میشود، اما بعید است که اثرات نامطلوبی روی شیرخوار داشته باشد. اگر از این دارو استفاده میکنید، قبل از شیردهی با پزشک مشورت کنید.
نحوه نگهداری از لوپرامید Loperamide
- دارو را مطابق دستورالعمل های روی محصول یا مطابق دستورات پزشک نگهداری کنید.
- لوپرامید را باید در دمای اتاق نگهداری کرد.
- این دارو باید به دور از رطوبت و نور نگهداری شود.
- دور از دسترس کودکان و حیوانات باشد.
- دارو را به هیچ عنوان در حمام نگهداری نکنید.
پایان
منبع: مجله شاد