علائم تنبلی تخمدان در دختر ها چیست ؟ بررسی علت و عوارض
تنبلی تخمدان که به نام سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) نیز شناخته می شود یکی از اختلالات هورمونی شایع در دختران و زنان جوان است. این وضعیت می تواند تأثیرات قابل توجهی بر چرخه قاعدگی، باروری و سلامت عمومی آن ها بگذارد. از نشانه ها و علائم تنبلی تخمدان در دختر ها می توان به نامنظم بودن قاعدگی، افزایش وزن، آکنه و رشد موهای زائد و… اشاره نمود. شناخت زودهنگام این علائم می تواند به کنترل بهتر این وضعیت و جلوگیری از عوارض آن در بلندمدت کمک کند. در ادامه این مطلب از شاذمگ به بررسی علائم تنبلی تخمدان در دختر ها خواهیم پرداخت.
علت تنبلی تخمدان در دختران
پیش از آنکه بخواهیم در مورد علائم تنبلی تخمدان در دختر و خانم های جوان صحبت کنیم بد نیست کمی هم در مورد دلایل شایع بروز این عارضه بدانیم. به طور کلی علت بروز عارضه تنبلی تخمدان در دختران و زنان جوان معمولاً با عواملی از قبیل ژنتیک، تغییرات هورمونی و عوامل محیطی در ارتباط است. از منظر پزشکی عدم تعادل هورمون ها به ویژه افزایش سطح آندروژن ها باعث اختلال در فرایند تخمک گذاری و ایجاد کیست های تخمدانی شود. همچنین مقاومت به انسولین و چاقی می تواند نقش مهمی در بروز این اختلال داشته باشد.
از طرفی دیگر عوامل محیطی مانند استرس، تغذیه نامناسب و سبک زندگی بی تحرک نیز می توانند به تشدید علائم کمک کنند. درک کامل این علت ها و بررسی دقیق آن ها به دختران کمک می کند تا برای درمان تنبلی تخمدان اقدام کنند.
عدم تعادل هورمونی
عدم تعادل هورمونی یکی از علل اصلی تنبلی تخمدان در دختران و خانم های جوان است. در این حالت سطح هورمون های آندروژن که جزو هورمون های مردانه به شمار می آید به طور غیرطبیعی افزایش می یابد. این افزایش می تواند منجر به اختلال در تخمک گذاری و نامنظم شدن چرخه قاعدگی و در نهایت تنبلی تخمدان شود.
مقاومت به انسولین
مقاومت به انسولین یکی دیگر از عوامل مؤثر در بروز تنبلی تخمدان در خانم ها است. در این حالت سلول های بدن به انسولین به خوبی پاسخ نمی دهند و این موضوع خود منجر به افزایش سطح قند خون و چاقی می شود. در کنار این ها افزایش وزن و چاقی به نوبه خود باعث بروز و تشدید علائم و نشانه های ناشی از تنبلی تخمدان در فرد شده و در نتیجه یک چرخه معیوب را برای خانم ها ایجاد می کند. از این رو با کنترل و مدیریت وزن از طریق رژیم غذایی مناسب و ورزش می توان هم میزان حساسیت به انسولین را بهبود بخشید و نشانه ها و علائم اختلال تنبلی تخمدان را نیز کاهش داد.
عوامل ژنتیکی
عوامل ژنتیکی نیز نقش مهمی در بروز تنبلی تخمدان دارند. به این صورت که اگر یکی از اعضای خانواده تان به ویژه مادر یا خواهرتان به این اختلال مبتلا باشد، احتمال ابتلای شما به آن نیز افزایش پیدا می کند. به طوریکه تحقیقات نشان داده اند تغییرات ژنتیکی خاص می توانند به اختلال در عملکرد تخمدان ها و افزایش سطح هورمون های آندروژن منجر شوند. لذا شناسایی این عوامل ژنتیکی باعث می شود علائم این بیماری سریع تر شناسایی شده و نسبت به درمان زودهنگام آن اقدام نمود.
علائم و نشانه های تنبلی تخمدان در دختران
نامنظم بودن قاعدگی
یکی از علائم تنبلی تخمدان در دختر، نامنظم بودن قاعدگی است. این اختلال می تواند به صورت قاعدگی های بسیار نامنظم، قاعدگی های طولانی یا حتی عدم قاعدگی کامل خود را نشان دهد و معمولا به دلیل اختلال در تخمک گذاری و عدم تعادل هورمونی رخ می دهد. از این رو دخترانی که با این مشکل مواجه هستند، ممکن است در برخی ماه ها قاعدگی داشته باشند و در ماه های دیگر قاعدگی نداشته باشند. نکته قابل توجه این است که این عدم نظم در قاعدگی هم می تواند بر روی باروری و سلامت عمومی آن ها تأثیرات منفی بگذارد.
افزایش وزن و چاقی
افزایش وزن و چاقی یکی دیگر از علائم تنبلی تخمدان در دختر است. تاجایی که تحقیقات پزشکی ثابت کرده بسیاری از دختران مبتلا به این اختلال به ویژه در ناحیه شکم افزایش وزن قابل توجهی را تجربه می کنند. اگرچه این افزایش وزن هم ممکن است ناشی از مقاومت به انسولین و یا تغییرات هورمونی باشد که این خود جدای از بروز اختلال تنبلی تخمدان، اثرات مخربی هم بر میزان سوخت و ساز بدن می گذارد. به عبارت ساده تر چاقی نه تنها می تواند علائم تنبلی تخمدان را تشدید کند بلکه خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با سلامت مانند دیابت و بیماری های قلبی را نیز افزایش می دهد.
آکنه و رشد موهای زائد
آکنه و رشد موهای زائد (هیرسوتیسم) از دیگر علائم تنبلی تخمدان در دختران به شمار می آیند. شاید برایتان جالب باشد بدانید که افزایش سطح هورمون های آندروژن جدای از اینکه باعث ایجاد اختلال تنبلی تخمدان در خانم های جوان می شود ممکن است یک سری مشکلات پوستی از قبیل آکنه، جوش های پوستی و موهای زائد در نواحی غیرمعمول مانند صورت، سینه و پشت را نیز به همراه داشته باشد.
بی شک این تغییرات پوستی می تواند به شدت بر اعتماد به نفس و کیفیت زندگی دختران تأثیرات مخربی بگذارد. درمان این علائم معمولاً شامل استفاده از داروهای هورمونی، کرم های موضعی و تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی است.
ریزش مو
از دیگر علائم تنبلی تخمدان در دختران و خانم های جوان که این روزها خیلی ها با آن کلنجار می روند ریزش مو شدید و غیر طبیعی است. بررسی های انجام گرفته در این زمینه نشان داده اند زمانی که سطح هورمون های آندروژن، به ویژه تستوسترون افزایش پیدا کند باعث بروز اختلال تنبلی تخمدان در خانم ها می شود. در نتیجه این وضعیت می تواند باعث نازک شدن موها و ریزش آن ها در نواحی مختلف سر شود. به طوری که دخترانی که با این مشکل مواجه هستند ممکن است متوجه شوند که موهایشان به تدریج کم پشت تر و نازک تر می شود. این تغییرات می تواند تأثیر منفی بر اعتماد به نفس و تصویر بدن آن ها داشته باشد. در این صورت درمان های مختلفی از جمله داروهای هورمونی و مکمل های غذایی می توانند به بهبود این وضعیت کمک کنند.
عوارض تنبلی تخمدان در دختران
تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)می تواند عوارض متعددی را برای دختران به همراه داشته باشد که تأثیرات کوتاه مدت و بلندمدت بر سلامت جسمی و روانی آن ها دارد. در زیر به بررسی عوارض اصلی این اختلال پرداخته می شود:
- مشکلات باروری
- دیابت نوع ۲
- بیماری های قلبی و عروقی
- اختلالات روانی
- افزایش خطر سرطان