اقتصاد

صادرات کشاورزی ۳۵ درصد رشد داشته است

برنا – گروه اقتصادی؛ وزیر جهاد کشاورزی گفت: در ۹ ماه سال ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال گذشته صادرات محصولات کشاورزی بیش از ۳۵ درصد افزایش یافته است.

غلامرضا نوری روز پنجشنبه – ۱۸ بهمن – در اجلاسیه سراسری شورای عالی استان‌ها در سخنانی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا و امام شهدا (ره) و تبریک به مناسبت فرا رسیدن دهه فجر و سالروز پیروزی انقلاب اسلامی در سخنانی، گفت: امام عظیم الشأن (ره) در جریان حرکت نهضت اسلامی همواره بر نقش پررنگ مردم تاکید داشتند و بارها عنوان فرمودند که انقلاب اسلامی با پشتوانه مردمی به پیروزی رسید، اهمیت نقش مردم در دیدگاه امام بعد از انقلاب هم خود را بارها و بارها نشان داد و در نتیجه این نگاه یکی از مترقی‌ترین قوانین اساسی در میان کشورهای مختلف دنیا به نگارش درآمد اگر چه هنوز از ظرفیت‌های عمیق و ژرف قانون اساسی بهره نبرده‌ایم.
 
وی با بیان این که در دهه فجر امسال در حوزه کشاورزی با اعتبار بیش از ۲۵ هزار میلیارد تومان و اشتغال ۱۱۴ هزار نفر، طرح‌های مختلفی در بخش کشاورزی کشور به بهره‌برداری خواهد رسید، افزود: در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی خدمات و دستاورهای قابل توجهی رقم خورد و سطح خدمات‌رسانی به روستاهای کمتر برخوردار رسید، البته شان و منزلت مردم ما بالاتر از شرایط فعلی است و باید تلاش کنیم تا بهترین خدمات و امکانات را به مردم ارایه دهیم.
 
نوری در تشریح گزارشی از روند عملکرد خود از ابتدای تصدی کرسی وزارت عنوان کرد: در ماه‌های اخیر و در مجموع طی ۹ ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته صادرات از ۳۵ درصد افزایش هم فراتر رفته است. ‌
وی گفت: یک زمانی محصول کشاورزی روی دست ما می‌ماند و خراب می‌شد، در کنار جاده‌ها می‌ریختند یا خرید آن مشکل داشت با برنامه‌ریزی همه آنها امروز به دلار تبدیل می‌شود. البته بیشتر تمرکز بر جلوگیری از هدررفت تولیدات محصولات کشاورزی است و توانستیم مسیر را برای صادرات فراهم کنیم.
 
وزیر جهاد کشاورزی درباره محصول کیوی گفت: محصول کیوی ما را تحریم کرده بودند اما همان کیوی امسال صادر می‌شود و البته متاسفانه به اندازه‌ای بود که قیمت آن در بازار داخل افزایش یافته است، باید بررسی کنیم این روند اصلاح شود.
 
وی با بیان این که محصول به محصول را سیاستگذاری می‌کنیم؛ گفت: پشت سر این سیاست‌ها کار فکری و برنامه‌ریزی است؛ مثلا گفتند «پسته تحریم شده است» در حالی که هنوز تحریمی نبود متاسفانه در داخل برخی قبل از خارجی‌ها به سمت خودتحریمی می‌روند البته نکات و تذکراتی را گفتیم و اکنون صادرات پسته از دو برابر هم عبور کرد؛ اینها اتفاقی نیست و خود به خود رقم نمی‌خورد.
 
کمترین واردات را در چای و برنج داریم
 
وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: وقتی در مورد یک صنفی صحبت می‌کنیم، حتما آخرین اطلاعات را از آنها باید بگیریم. یکی دو روزی است که می‌گویند یک اشتباهاتی در وزارت جهاد کشاورزی اتفاق افتاده و اینها باید جبران شود، من این اشتباهات را برای شما می‌شمارم و شما قضاوت کنید. یکی از اشتباهاتی که مطرح می‌کنند این بوده که برنج کیفی را قیمت‌گذاری کردیم یا پیله تر ابریشم را بالای ۵۳ درصد قیمت‌گذاری کردیم تقویت شود، آیا اینها اشتباه است و باید از آن برگردم؟ این در حالی است که تاکنون واردات بسیار زیادی انجام می‌شد اما امسال کمترین واردات را در چای و برنج داریم.
 
وی تصریح کرد: براساس سیاست حمایتی واردکننده را ملزم کردیم که ابتدا از تولیدکننده داخلی محصول خریداری کند و بعد ما به ازای آن سهمیه برای صادرات دریافت کند، آیا اینها سیاست‌های اشتباهی است و باید از آن برگردیم؟ این سوال را باید از چای‌کار و برنج‌کار شمالی برسیم، از زعفران‌کار خراسانی و سایر نقاط کشور بپرسیم که امروز حال شما چطور است؛ در ماه‌های گذشته چه اتفاقی افتاده است؛ آیا زعفران تا حالا بالاتر از این به فروش رسیده بود؟
 
نوری با تاکید بر ضرورت سیاست حمایتی از زعفرانکاران برای فروش محصول، گفت: سازوکاری با بورس کالا و سایر مجموعه‌ها تدوین و یک سیاست پایدار و محکم ایجاد شده و همه کشاورزها توانستند زعفران خود را به قیمت مناسب بفروشند اینها  سیاست‌های نادرستی است و باید از آن برگردیم؟
 
وی تاکید کرد: با خود کشاورزان باید صحبت کنیم، اگر به نظر آنها جایی اشکال وجود دارد باید اصلاح کنیم اما آنچه که ما برداشت می‌کنیم اینطور است که سیاست‌گذاری‌ها و قیمت‌گذاری‌ها در حمایت از تولید داخلی و کشاورزان بوده است.
 
مطالبات سه سال گذشته کشاورزان را پرداخت کردیم
 
وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: در سال‌های گذشته بسیاری از محصولات کشاورزی مانند سیب‌زمینی، پیاز، سیب، گوجه‌فرنگی و … خراب می‌شد و کشاورز نمی‌توانست بفروشد؛ و با این پیچیدگی هایی بازار و اتفاقات خارجی و بین‌المللی امسال کشاورزی اعلام نکرد که محصولی روی دستش مانده است.
 
وی تاکید کرد: اولویت ما حمایت از  تولیدکننده است، ابتدا باید تولیدی در کار باشد و بعد ما بتوانیم بازار را تنظیم کنیم، امسال مطالبات سه سال گذشته را هم پرداخت کردیم، طلب گندمکاران، کلزاکاران، سویاکاران را تسویه کردیم، برای اولین بار به موقع سهم دولت از مطالبات چای‌کاران تسویه شد.
 
نوری گفت: ما تلاش کردیم در چارچوب حمایت از تولید به رغم تحولات بازار بین‌المللی و بازار ارز، بازار داخل دچار مشکل نشود و از طرفی در این شرایط مراقب سفره مردم هم باشیم.
 
وی افزود: با همه تحولات اما تغییرات قیمت گوشت قرمز نسبت به سال ±۱/۴ درصد است، قیمت دام زنده را بالا بردیم سود واسطه‌ها کم شد؛ قیمت مرغ در یکسال گذشته کل نوساناتش ±۳ درصد بوده است در حالی‌ که موضوع مرغ همیشه در کشور مساله بود اما اکنون مرغ با یک روند ثابت و مشخص تولید می‌شود و نوسان عجیبی هم ندارد و به سخنان رئیس جمهور آمریکا و تغییرات نرخ دلار ربطی ندارد.
 
مقام عالی وزارت بیان کرد: بازار مرغ بازار بزرگی است، در آنجا قیمت‌گذاری دستوری هم نداریم در نتیجه در شرایط فشار این ۲-۳ درصد یک ماه به مصرف‌کننده وارد می‌شود و یک ماه هم به تولید کننده تا بازار متعادل شود.
 
مجاز به ممنوعیت و محدودیت صادرات نیستیم
 
وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که مجاز به محدودیت و ممنوعیت صادرات نیستیم گفت: مساله سیب زمینی در نتیجه یک عدم همکاری میان برخی واسطه‌ها شکل گرفت که برای سودجویی بیشتر این کار را کردند، اولین ابزار این بود که مرز را ببندیم و اعلام کنیم صادرات ممنوع است ولی قانون ما را از این کار منع کرده است، البته رشد صادرات از فواید و منافع این قانون است. سران قوا ایران اجازه‌ای را به ستاد تنظیم بازار دادند که ما در مواقع استثنایی مانند مساله سیب‌زمینی کنترل‌های لازم را انجام دادیم.
 
وی با بیان اینکه امسال دو محصول کره و سیب‌زمینی دچار مشکل شد، اظهار داشت: در مسأله کره همکاری قابل قبولی از سوی تشکل‌ها صورت گرفت و بازار داخل تامین شد، در بحث سیب‌زمینی در ابتدا کم‌کاری‌هایی شد، اما سپس همکاری لازم صورت گرفت و با اعمال برخی سیاست‌ها قیمت در بازار نزولی شده و در حال کاهش است که باید به قیمت تعادلی برسد.
 
نوری با بیان این که حد قیمت سیب‌زمینی را که نمی‌توان پیش‌بینی کرد گفت: قیمت ۵ هزار تومان به نفع مصرف‌کننده است، اما برای تولیدکننده و انباردار و سردخانه‌دار مقرون به صرفه نیست؛ قیمت ۳۰ هزار تومان به نفع واسطه است اما به نفع مصرف‌کننده نیست. من قیمت نمی‌گویم، نمی‌خواهم بهم ریختگی به بازار وارد کنم.
 
وی تاکید کرد: ملاک برای قیمت‌گذاری فروشگاه اینترنتی که سیب‌زمینی را با پیک به در منزل می‌آورد نیست. آنچه که در میادین شهر در گران‌ترین حالت از ۴۵ تا ۴۶ هزار تومان بالاتر نرفت که اکنون تا ۳۹ هزار تومان آمده است اما کافی نیست باید پایین‌تر بیاید.
 
سود کشاورز ۳۰ درصد و سود مغازه‌دار ۱۲۰ درصد منصفانه نیست
 
نوری با تاکید بر این که «گرانفروشی انصاف نیست»، گفت: در جلسه‌ای با حضور رییس جمهور از برخی اصناف از گران‌فروشی مثال زدند و گفتند؛ ما بازرسی و تعقیب کرده و مشاهده کردیم مغازه‌دار در میدان تره‌بار سیب را کیلویی ۳۶ هزار تومان و پرتقال را ۳۰ هزار تومان خریده اما در مغازه یکی را کیلویی ۷۰ هزار تومان و یکی را ۷۵ هزار تومان قیمت گذاشته است.
 
وی گفت: انصاف نیست کشاورز یکسال زحمت می‌کشد و سالی یک بار شاید فقط ۳۰ درصد سود کند، اما مغازه‌‌دار هر روز سودش را افزایش می‌دهد و می‌خواهد این سود ۱۰۰ تا ۱۲۰ درصد باشد، در بعضی از این موارد مسوولیت با ما نیست و ما امکان نظارت بر فروشنده را نداریم و براساس قانون مسوولیت وزارت جهاد کشاورزی تا مرحله عمده فروشی است.
 
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به طرح موضوع برنج ۲۰۰ هزار تومانی عنوان کرد: برنج ۲۰۰ هزار تومانی را یک سایتی نوشت، پلیس فتا تعقیب کرد، گفتند «این سایت ریشه ندارد و اخبار آن جعلی است»، اما بالاخره یک ریشه‌ای باید داشته باشد بیکار که نیستن یک سایت درست کند تا خبر دروغ بنویسد. پیگیری کردیم و متوجه شدیم که بله برخی در مناطق برنج‌کار و انبارها اقداماتی را شروع کردند به نیت این که قیمت برنج را در یک ماه آینده و بازار شب عید به این عدد برسانند در حالی‌که ما حتی در محله‌های بالای شهر تهران هم چنین قیمتی برای برنج نداشتیم.
 
مماشات نمی‌کنیم
 
نوری تاکید کرد: کار تجاری و فعالیت تولیدی باید با آرامش انجام شود اما گاهی افراد مراعات نمی‌کنند، در مساله سیب‌زمینی اگر یک مقدار انصاف رعایت می‌شد، هیچ‌وقت ورود نمی‌کردیم که برویم در انبار را بشکنیم، کار خوبی نیست اما در قبال هموطنی که غذایش فقط سیب‌زمینی است و دیگر نمی‌تواند سیب‌زمینی بخرد، مسوولیت دارم و باید از گرانی جلوگیری کنم.
 
وی افزود: بسیاری از تشکل‌ها مانند اتحادیه مرغداران همکاری خوبی دارند در حل مسایل خودشان کمک می‌کنند و کسی به دنبال سودهای بادآورده و بلاوجه نیست.
 
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه مسئولیت مستقیم بازار عمده فروشی برعهده این وزارتخانه است، تاکید کرد: با اختیاراتی که دریافت کرده‌ایم اگر کسی به دنبال سوءاستفاده و سودجودیی باشد و بخواهد با برهم زدن امنیت کشور و سفره مردم سود بیشتری کسب کند، هیچ‌گونه مماشاتی نداریم و به شدت با او برخورد می‌کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا