گام بغداد برای کنترل منابع نفت کرکوک با همکاری شرکت انگلیسی

در سفر محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق به لندن قراردادهای متنوعی در حوزه انرژی عراق با شرکت های انگلیسی به امضا رسید. یکی از این قراردادهای مهم، به برداشت و استخراج از چاههای موجود در مناطق کردنشین استان کرکوک عراق مرتبط است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در سفر اخیر «محمد شیاع السودانی»، نخست وزیر عراق به لندن قراردادهای متنوعی برای استحکام جای پای انگلیسیها در عراق امضا شد. یکی از مهم ترین این قراردادها، برداشت و استخراج از چاههای نفت موجود در استان کرکوک بود.
بر اساس تفاهم صورت گرفته میان بغداد و لندن قرار است تا شرکت بریتیش پترولیوم (BP) توسعه میادین و افزایش برداشت از مناطق نفتی کرکوک را از سر بگیرد.خبرگزاری رویترز در گزارشی ارزش قرارداد مزبور در مورد چاههای نفت کرکوک را ۲۵ میلیارد دلار تخمین زده است، رقمی که شرکت «بریتیش پترولیوم» را پس از «توتال» در رتبه دوم بالاترین حجم سرمایهگذاری یک شرکت خارجی در مخازن نفتی عراق قرار میدهد.
پیش از این «توتال انرژی» در سال ۲۰۲۳ قراردادی به ارزش ۲۷ میلیارد دلار را برای توسعه میادین نفتی عراق با دولت این کشور به امضا رسانده بود.
بریتیش پترولیوم در عین حال قصد دارد استخراج گاز را به سطحی برساند تا چالشهای ناشی از کمبود برق و گاز در عراق را حل و فصل کند. شاید بر همین اساس بود که نخست وزیر عراق در مصاحبه اخیر خود با پایگاه اقتصادی «الشرق»، اعلام کرد که در سال ۲۰۲۸ از خرید گاز ایران بینیاز میشویم.
موضوع قرارداد دولت عراق با «بریتیش پترولیوم» در حالی مطرح میشود که اخیرا منابع نزدیک به جریان مخالف دولت اقلیم کردستان عراق اعلام کرده بودند که یکی از گروههای نظامی وابسته به احزاب مسلط بر سلیمانیه به یک پایگاه نفتی در کرکوک یورش برده و پس از هدف قرار دادن نیروهای دولتی، بر این مخازن نفتی سیطره پیدا کرده است.
هنوز مشخص نیست که با وجود چنین قراردادی آیا دولت عراق قصد دارد سهم اربیل و سلیمانیه را از نفت کرکوک کاهش و یا قطع نماید یا اینکه تلاش میکند در راستای وحدت عراق، سیاست یکسانسازی بودجه در بغداد را اجرایی کند.
اخیرا در نزاع میان دولت اربیل و بغداد، اعطای حقوق کارمندان شاغل در اقلیم کردستان به تاخیر افتاده بود. هیمن مسئله زمینه بحران جدیدی را در روابط اربیل و بغداد رقم زد تا جایی که هر یک از طرفین یکدیگر را به تعمد در تاخیر پرداخت حقوقهای کارمندان اقلیم متهم میکردند.
ازسوی دیگر مناطق اقلیم کردستان عراق در هفته های اخیر شاهد آغاز مجدد اعتراضات از سوی کارکنان و معلمان این منطقه بوده است. برخی از معترضان در اعتراض به سیاست اتخاذ شده از سوی بغداد و اربیل، برای ۲ هفته دست به اعتصاب غذا زدند که در نهایت با وعده سران اقلیم و بغداد، معترضان ضمن شکستن اعتصاب غذای خود، ضرب الاجل دو هفتهای را برای حل مسئله مطالبات خود تعیین کردند.
در حال حاضر روزانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت از چاههای استان کرکوک استخراج میشود. در این بین بریتیش پترولیوم به عنوان ابر شرکت نفتی انگلیسی در برهه زمانی میان مدت و بلند مدت قصد دارد استخراج نفت از چاههای کرکوک را به ۷۵۰ هزار و سپس یک میلیون بشکه در روز برساند. در صورت تحقق این هدف، عراق جایگاه خود را در اوپک و بازارهای جهانی نفت تثبیت و پررنگ خواهد کرد.
با این وجود، این شرکت انگلیسی مدعی شده است که به دولت بغداد فرصت داده شده تا اقلیم کردستان را نیز به عنوان شریک وارد ساختاراین توافق کند تا پس از آن این توافق وارد مراحل نهایی و اجرایی خود شود.
پایان