طرح آتش بس ۶ ماهه غزه روی میز؛ خوشبینی به مذاکرات قاهره

مصر و قطر طرح آتش بس ۶ ماهه برای غزه را ارائه کردهاند و رایزنی در این زمینه در قاهره درحالی آغاز شده که برخی منابع نسبت به این مذاکرات ابراز خوشبینی کردهاند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، مذاکرات آتش بس در غزه بار دیگر با میانجیگری مصر و قطر در قاهره از سرگرفته شده و رایزنی ها برای پایان دادن به این جنگ در حال انجام است و طرحی جدید برای آتش بس مطرح شده است.
در همین زمینه روزنامه الشرق الاوسط در گزارشی با اشاره به اینکه مهمترین پیشنهاد در ارتباط با آتش بس توسط مصریها و برخی بندها توسط قطر ارائه شده، نوشت: طرحی مبتنی بر تبادل اسرا و اجساد میان رژیم صهیونیستی و حماس در یک مرحله و اعلام آتش بس ۶ ماهه روی میز قرار گرفته است.
براساس این گزارش، هیاتی متشکل از همه اعضای شورای مرکزی حماس برای این مذاکره از دوحه به قاهره رفتهاند و حماس نسبت به این پیشنهاد رویکردی مثبت نشان داده است. همزمان نمایندههای رژیم صهیونیستی نیز در قاهره رویکرد مثبتی به این طرح نشان دادهاند هرچند در این زمینه مقامات رسمی دو طرف موضعگیری نداشتند ولی دور از انتظار نیست که باردیگر تل آویو در روند آتش بس سنگ اندازی کند.
براساس این طرح آتش بس قرار است در دوره ۶ ماهه توقف حملات رژیم صهیونیستی به غزه مذاکرات درباره آینده این باریکه در چهارچوب طرح صلح عربی که مصر در نشست اضطراری اتحادیه عرب ارائه شده بود، مذاکره شود.
طرحی که مصر در نشست ۴ مارس سران عرب در قاهره روی میز قرار داد، طرحی دو مرحله ای برای آینده غزه بود که در مرحله اول آن طی دوره ۶ ماهه با هزینهای سه میلیارد دلار آواربرداری از غزه انجام شود. همچنین در این برهه ۶ ماهه که غزه توسط شورایی از نیروهای تکنوکرات اداره خواهد شد، کمک رسانی برای ۱.۵ میلیون نفر در غزه انجام میشود که یکی از بخشهای کلیدی این کمک رسانی غیر از مواد غذایی، دارو، سوخت و آب، ارسال ۲۰۰ هزار کانکس برای آوارگان است.
البته مرحله دوم طرح مصریها پیچیدهتر می شود و قراراست بازسازی توسط شرکتهای مصری، با کارگران اهل غزه با هزینه کشورهای شورای همکاری که بالغ بر ۵۰ میلیارد دلار برآورد شده، انجام شود. این طرح به دنبال ساخت ۵۰۰ هزار واحد مسکونی برای سه میلیون نفر در غزه بعد از ۵ سال است درحالی که هنوز وضعیت تامین مالی این ابر پروژه هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد.
هرچند در طرح مصریها بحث درباره خلع سلاح گروه های مسلح در غزه(به طور روشن حماس) مطرح شده ولی به دلیل اینکه برخلاف طرح رژیم صهیونیستی مخالف کوچ فلسطینی هاست، مورد حمایت نسبی حماس قرار گرفته است.
رژیم صهیونیستی با طرح مصر مخالف است و متقابلا طرحی را تحت عنوان «ریویرا خاورمیانه» که توسط استادی یهودی در آمریکا در اختیار تیم سیاست خارجی آمریکا قرار گرفته، دنبال می کند که هدف اصلی آن کوچ دادن اهالی غزه به سومالیلند در شاخ آفریقا است.
با این حال گزارشها حاکی از آن است که صهیونیستها در این دوره از رایزنیها در قاهره در مقایسه با مذاکرات ماههای گذشته در رابطه با آتش انعطاف بیشتری نشان داده است. بنظر می رسد وضعیت نابسامان ارتش رژیم صهیونیستی بعد از جنبش تمرد، کمبود نیروی زمینی برای کنترل اوضاع و حملات مقاومت به نظامیان صهیونیست در غزه، آنها را به بازگشت به میز مذاکره علاقمند کرده است.
پایان