فروش ویپ در چه کشورهایی ممنوع است؟

طرح جدیدی که اخیراً توسط بریتانیا اعلام شده، مربوط به ممنوعیت فروش ویپهای یکبار مصرف میشود که یکی از آخرین تلاشهای کشورهای مختلف برای محدود کردن دسترسی به سیگارهای الکترونیکی و کاهش استفاده از آنها در بین جوانان و نوجوانان است.
از زمان ورود ویپ و سیگارهای الکترونیکی به بازار آمریکا در سال ۲۰۰۷، این محصولات برای چندین سال است که نگرانیهای گسترده و بسیار جدی در زمینه بهداشت عمومی ایجاد کردهاند. طبق مطالعهای که اخیراً توسط مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها (CDC) منتشر شده، فروش ماهانه سیگارهای الکترونیکی در این کشور از ۱۵.۵ میلیون در سال ۲۰۲۰، به ۲۲.۷ میلیون در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است؛ این دستگاهها پرمصرفترین دخانیات در میان جوانان به شمار میروند.
انواع سیگار الکترونیکی؛ ویژگی و معایب ویپ در مقایسه با سیگار معمولی
حامیان این محصولات معتقدند که سیگارهای الکترونیکی برای افرادی که از سیگارهای سنتی و مضر استفاده میکنند کاربرد دارند و آنها میتوانند از این طریق، سیگارهای سنتی و مضر را ترک کنند.
اما منتقدان بر این باورند که بستهبندی این دستگاهها و طعمهای میوهای و آبنباتی که معمولاً در آنها استفاده میشود، بهطور خاص برای جذب جوانان و نوجوانان طراحی شده و ممکن است باعث اعتیاد به نیکوتین در آنها شود. همچنین، این بچهها ممکن است در معرض خطر استنشاق مواد مضر دیگر از طریق استفاده از این دستگاهها قرار بگیرند.

پژوهشگران سیدیسی، سال گذشته مطالعهای منتشر کردند که نشان میدهد حدود ۷.۷ درصد از دانشآموزان مقطع دبیرستان و راهنمایی (معادل حدود ۲ میلیون نفر) در سال ۲۰۲۳ از سیگارهای الکترونیکی استفاده کردهاند. بیش از ۶۰ درصد نوجوانان مصرفکنندهی سیگارهای الکترونیکی از ویپهای یکبار مصرف استفاده میکنند و برندهایی مانند Elf Bar و Esco Bar جزو محبوبترین آنها هستند.
مقامات بریتانیایی امیدوارند که فروش ویپهای شارژی با طعمها و بستهبندیهای مناسب برای بچهها نیز متوقف شود، چرا که گزارشها نشان میدهند ۹ درصد از نوجوانان ۱۱ تا ۱۵ ساله در این کشور از ویپ استفاده میکنند.

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مسئول نظارت بر سیگارهای الکترونیکی در این کشور است و محصولات را بهصورت موردی بررسی کرده و در صورت تأیید، مجوز فروش آنها را صادر میکند؛ این بررسیها شامل ارزیابی خطر استفاده این محصولات توسط نوجوانان نیز میشود. تاکنون تنها ۲۳ محصول و سیگار الکترونیکی از سوی این سازمان تأیید شدهاند، بنابراین سایر محصولات که بدون مجوز روی قفسه فروشگاهها هستند، غیرقانونی محسوب شده و تولیدکنندگان و فروشندگان آنها در معرض جریمه و پیگرد قانونی قرار دارند.
با این حال، اجرای این مقررات کار چندان سادهای نبوده؛ طبق دادههای شرکت تحلیلی Circana، تا اواخر سال گذشته بیش از ۱۱ هزار و ۵۰۰ نوع ویپ در فروشگاههای آمریکا عرضه شدهاند؛ در حالی که این رقم در ماه ژوئن حدود ۹ هزار مورد بوده است.
بررسی دقیق اثر ویپ بر بدن در مقایسه با سیگار و پس از هر پُک + ویدیو

بر اساس گزارشی که از سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۲۳ منتشر شده، در حال حاضر ۱۲۱ کشور یا منطقه برای دستگاههای الکترونیکی نیکوتیندار، مقرراتی وضع کردهاند. از این میان، ۳۳ کشور فروش این محصولات را بهطور کامل ممنوع کرده و ۸۷ کشور نیز قوانینی مانند محدودیت سنی برای خرید، ممنوعیت تبلیغات و استفاده از این دستگاهها در فضاهای بسته عمومی را اجرا میکنند.
کشورهایی که فروش ویپ یا سیگار الکترونیکی را ممنوع کردهاند

- آرژانتین
- برزیل
- برونئی
- کیپ ورد
- کامبوج
- کره شمالی
- اتیوپی
- گامبیا
- هند
- ایران
- عراق
- اردن
- لائوس
- مالزی
- موریس
- مکزیک
- نیکاراگوئه
- نروژ
- عمان
- پاناما
- قطر
- سنگاپور
- سریلانکا
- سورینام
- سوریه
- تایلند
- تیمور شرقی
- ترکیه
- ترکمنستان
- اوگاندا
- اروگوئه
- وانواتو
- ونزوئلا
بر اساس این گزارش، ۷۴ کشور با جمعیتی بیش از ۲ میلیارد نفر هیچگونه مقرراتی برای محصولات الکترونیکی حاوی نیکوتین (مانند ویپ و سیگار الکترونیکی) وضع نکردهاند. همچنین، ۴۰ درصد از کشورهای با درآمد متوسط و ۷۹ درصد از کشورهای با درآمد پایین تاکنون هیچ اقدام قانونی یا نظارتی در این زمینه انجام ندادهاند.
کشیدن هر نخ سیگار چند دقیقه از عمر شما کم میکند؟
منبع: روزیاتو