روز عرفه چه روزی است ۱۴۰۴ + تاریخ و فضیلت روز عرفه
روز عرفه یکی از روزهای مهم و با ارزش اسلامی بوده که از فضیلت زیادی برخوردار است.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، ۹ ذیالحجه مصادف با روز عرفه یکی از مناسبتهای مهم و مقدس اسلامی است.
تاریخ روز عرفه
- تاریخ دقیق روز عرفه در تقویم شمسی مصادف با پنج شنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۴ است.
- تاریخ دقیق روز عرفه در تقویم میلادی مصادف با ۵ ژوئن ۲۰۲۵ است.
- تاریخ دقیق روز عرفه در تقویم قمری مصادف با ۹ ذیالحجه ۱۴۴۶ است.
روز عرفه چیست؟
یکی از ارکان حج توقف در صحرای عرفات است. نهم ذیالحجه به نام روز عرفه شناخته میشود. این روز، یک روز پیش از عید قربان است و بنابر نظر فقها و مراجع شیعه، کسانی که حج به جا میآورند باید از ظهر تا غروب شرعی این روز را در این منطقه توقف کنند.
عرفات
عرفات، نام منطقه وسیعی است با مساحت حدود ۱۸ کیلومتر مربع در شرق مکه معظمه، اندکی متمایل به جنوب که در میان راه طایف و مکه قرار گرفته است. این دشت در بیشتر سال غیرمسکونی است اما حاجیان در روز عرفه (نهم ذیالحجه) در آنجا توقف میکنند و به دعا و نیایش میپردازند و پس از برگزاری نماز ظهرو عصر به مکه مکرمه باز میگردند.
علت نام گذاری روز عرفه
«عرفه» از ماده «عرف» به معنای به معنای ادراک، فهم و شناخت است. در نقلی آمده است که آدم و حوا پس از هبوط از بهشت و آمدن به کره خاکی، در این سرزمین یکدیگر را یافتند و به همین دلیل، این منطقه «عرفات» و این روز «عرفه» نام گرفته است.
همچنین روایت است که جبرئیل علیه هنگامی که مناسک حج را به ابراهیم میآموخت، چون به عرفه رسید به او گفت: «عرفت؟» یعنی «یاد گرفتی؟» و او پاسخ داد آری. لذا به این نام خوانده شد و نیز گفتهاند سبب آن این است که مردم در این روز و جایگاه به گناه خود اعتراف میکنند و بعضی آن را به جهت تحمل صبر و رنجی میدانند که برای رسیدن به آن باید متحمل شد، چرا که یکی از معانی «عرف» صبر و شکیبایی و تحمل است.
فضیلت روز عرفه
روز عرفه از روزهای پر فضیلت در سال است و در اسلام دارای اهمیت زیادی است. در این روز، حجاج در صحرای عرفات جمع شده و دعا و نیایش میکنند. دعای عرفه، دعایی ویژه است که از امام حسین (ع) نقل شده و خواندن آن در روز عرفه فضیلت دارد. همچنین، روز عرفه فرصتی برای توبه و آمرزش گناهان و بهرهمندی از برکات الهی است.
-
زیارت امام حسین (ع)
زیارت امام حسین (ع) در روز عرفه، فضیلت بسیار زیادی دارد و از هزار حج و هزار عمره و هزار جهاد بالاتر است.
-
توبه و آمرزش گناهان
روز عرفه فرصتی است برای توبه و آمرزش گناهان و خداوند متعال، در این روز، توبههای مؤمنان را قبول میکند.
-
بهرهمندی از برکات الهی
در این روز، بهرهمندی از برکات الهی بیشتر است و افراد میتوانند از این فرصت برای نزدیک شدن به خداوند و کسب خیرات دنیوی و اخروی استفاده کنند.
-
روز دعا و بخشش
روز عرفه به عنوان روز دعا و بخشش شناخته شده است و خداوند متعال در این روز پاسخگوی دعاها و نیایشهای بندگان است.
-
پاداش عبادت
عبادات در شب و روز عرفه، پاداش بیشتری دارند و به عبادت در شب قدر نزدیک هستند.
شب عرفه
شب عرفه (شب نهم ماه ذیحجه) نیز از شبهای مهم برای شیعیان است. دعاهای گوناگونی برای این شب ذکر شده و از جمله شبهایی است که احیا (زنده داشتن آن به دعا و راز و نیاز) بسیار پیشنهاد شدهاست. در روایتی نقل شده است که شب عرفه هر دعای خیری که انسان بکند، به اجابت میرسد و برای کسی که در شب عرفه اطاعت الهی را بکند و اعمال صالحه انجام دهد، معادل صد و هفتاد سال اطاعت و عبادت است؛ یعنی از نظر پاداش چنین چیزی به او داده میشود.
دعای عرفه
دعای عرفه عنوان دعایی است منسوب به امام حسین (ع)، پیشوای شیعیان، با حجمی حدود ۳۲۰۰ کلمه که با اختلافاتی جزئی در کتب مختلف نقل شده و مضمونش اعتراف به جایگاه خدا و اقرار به جایگاه انسان در هستی، و نیز حمد و سپاس برای نعمتهای فراوان خداوند بر انسان، یادآوری مشکلات و تب و تابهایی که شخص در عمر خویش از بدو آفرینش تا کنون پشت سر نهاده، کوشش برای جلب رحمت الهی، و طلب آرامش و عافیت از وی، همچون مهمترین خواسته انسان است. در ایران دعای عرفه با حضور هزاران نفر در مناطق مختلفی از مساجد، دانشگاهها، امام زادگان و همچنین مناطق عملیاتی جنگ ایران و عراق و همچنین سفارت خانههای ایران در خارج از کشور برگزار میشود.