روش تشخیص تخم مرغ سالم با ۵ آزمون ساده
ساده ترین روش تشخیص تخم مرغ سالم کدام است؟ تصور کنید صبح زود بیدار شده اید و می خواهید یک نیمرو تازه و خوش عطر درست کنید. تخم مرغ ها را از یخچال برمی دارید. اما آیا مطمئنید که این تخم مرغ ها واقعا سالم و تازه اند؟ چراکه اگر بدون اطمینان از سالم بودن از آن ها استفاده کنید، ممکن است نتیجه چیزی جز یک بوی بد و طعم ناخوشایند نباشد.
به علاوه آنکه تخم مرغ خراب نه تنها می تواند تمام صبحانه تان را خراب کند، بلکه ممکن است شما را به دردسر بزرگ تری بیندازد؛ از ناراحتی معده گرفته تا مسمومیت غذایی! این مشکلات در کودکان، سالمندان و افراد با سیستم ایمنی ضعیف می تواند حتی خطرناک تر باشد. پس دقت در روش تشخیص تخم مرغ سالم بسیار مهم می باشد.
سؤال مهم اینجاست که چطور می شود بدون بو کشیدن یا شکستن بی دلیل، فهمید تخم مرغ سالم است یا نه؟ شاید تصور کنید این کار سخت است. اما با چند روش ساده و علمی روش تشخیص تخم مرغ سالم که در مجله شادمگ آموزش داده ایم می توانید خیلی سریع به جواب برسید.
تشخیص تخم مرغ فاسد
غذاهای فاسد معمولاً با تغییر ظاهر یا بویشان قابل تشخیص اند، اما تخم مرغ یک استثناست و ممکن است این موضوع در مورد آن صدق نکند. چراکه پوسته تخم مرغ مثل یک محافظ عمل می کند و معمولاً تا زمانی که ترک نخورد، ظاهراً تفاوتی با تخم مرغ تازه ندارد.
همین موضوع باعث می شود بسیاری از افراد تخم مرغ کهنه را با تازه اشتباه بگیرند و به طور ناخواسته آن را مصرف کنند. اما نگران این موضوع نباشید. چراکه می توانید با چند راهکار خانگی ساده برای روش تشخیص تخم مرغ سالم، پی به سالم یا فاسد بودن آن ببرید.
روش صحیح نگهداری تخم مرغ در یخچال را در شادمگ بخوانید.
روش تشخیص تخم مرغ سالم
تشخیص تخم مرغ سالم با آب
ساده ترین روش تشخیص تخم مرغ سالم، تست آن با آب سرد می باشد. برای انجام این تست، یک کاسه یا لیوان پهن را با آب سرد پر کنید و تخم مرغ را داخل آن بگذارید. اگر تخم مرغ به صورت خوابیده در کف ظرف بماند، نشان دهنده تازگی کامل است. این حالت یعنی پوسته هنوز خاصیت نفوذپذیری کمی دارد و هوا وارد آن نشده است.
اگر سر آن کمی بالا بیاید و حالت عمودی پیدا کند ولی هنوز کف ظرف را لمس نماید یعنی کمی قدیمی شده اما خوردن آن مشکلی ندارد و بهتر است سریع مصرف شود.
اگر تخم مرغ به سطح آب بیاید و شناور شود دیگر تازه نیست و باید آن را دور بیندازید. دلیل این پدیده وجود یک حفره کوچک هوا داخل تخم مرغ است که با گذشت زمان بزرگ تر می شود و باعث شناور شدن آن می گردد. این روش نه تنها ساده است، بلکه هیچ آسیبی به تخم مرغ نمی رساند و می توان در چند ثانیه انجامش داد.
ترفند های از بین بردن بوی بد تخم مرغ را در شادمگ بخوانید.
گوش دادن به صدای تخم مرغ
یک تخم مرغ را کنار گوشتان نگه دارید و به آرامی تکان دهید. اگر صدای لق شدن مواد داخل پوسته را شنیدید معنایش این است که زرده و سفیده کوچک تر شده و فضای داخلی بیشتر از قبل است. این اتفاق به دلیل خروج رطوبت و گاز از پوسته و بزرگ شدن حفره هوا رخ می دهد.
زمانی که این صدا بسیار واضح باشد احتمال کهنگی تخم مرغ بیشتر است. البته بهتر است با روش دیگری هم تازگی آن را بررسی کنید. چراکه این روش فقط می گوید تخم مرغ قدیمی تر شده، اما نمی تواند به صورت قطعی خراب بودن آن را تشخیص دهد.
بررسی زرده و سفیده تخم مرغ
یکی دیگر از انواع روش تشخیص تخم مرغ سالم از فاسد بررسی زرده و سفیده آن است. با شکستن تخم مرغ روی بشقاب می توانید تازگی آن را ارزیابی کنید. در نظر داشته باشید تخم مرغ تازه زرده ای گرد و سفت دارد که روی سفیده غلیظ و کدر قرار گرفته است.
سفیده این تخم مرغ به شکل گرد اطراف زرده پخش می شود و از جریان آزاد در بشقاب جلوگیری می کند. اگر زرده حالت صاف داشته باشد یا به راحتی پخش شود و سفیده آبکی و رقیق باشد تخم مرغ قدیمی است و نباید برای غذاهایی که نیاز زرده دارند استفاده شود. همچنین سفیده شفاف نشانه کهنه تر بودن تخم مرغ نسبت به سفیده کدر است. اما ممکن است همچنان قابل مصرف باشد و برای پختن کیک یا غذاهای ترکیبی مناسب باشد.
بوییدن تخم مرغ
این روش سریع ترین و مطمئن ترین روش تشخیص تخم مرغ سالم می باشد. وقتی تخم مرغ را بشکنید و بوی تند و ناخوشایند، مخصوصاً شبیه بوی گوگرد به مشامتان برسد نشانه فاسد بودن آن است. این بو به دلیل تجمع گازهای ناشی از فعالیت باکتری ها و تجزیه پروتئین ایجاد می شود و معمولاً بسیار زننده و غیرقابل تحمل است. چنین تخم مرغی چه خام باشد و چه پخته، باید دور انداخته شود. چون حتی پختن هم نمی تواند اثر باکتری ها را کاملاً از بین ببرد.
بررسی رنگ ها
رنگ زرده به رژیم غذایی مرغ بستگی دارد و ارتباطی با تازگی ندارد اما رنگ سفیده مهم است. پس می توان از این روش تشخیص تخم مرغ سالم برای اطمینان از سالم بودن آن استفاده کنید. در نظر داشته باشید سفیده صورتی یا رنگین کمانی نشان دهنده وجود باکتری خاصی است که معمولاً خطر جدی ندارد.
ولی تغییر رنگ به سیاه یا سبز هشدار جدی برای آلودگی قارچی است و باید چنین تخم مرغی را بلافاصله دور انداخت. گاهی پس از پخت یک حلقه سبز رنگ اطراف زرده دیده می شود که بیشتر ناشی از واکنش آهن موجود در آب با گوگرد تخم مرغ یا پخت بیش از حد است و خطری برای مصرف ندارد. اما ممکن است طعم زرده کمی متفاوت شود.
توجه به تاریخ بسته بندی
روی کارتن تخم مرغ ها معمولاً تاریخ انقضا یا بهترین زمان مصرف درج شده است. تخم مرغی که در یخچال نگهداری شده و سالم مانده، می تواند تا یک ماه پس از تاریخ بسته بندی استفاده شود. اما اگر زمان انقضای آن ها بگذرد حتی اگر تخم مرغ ظاهراً سالم باشد خطر رشد باکتری را افزایش می دهد.
پس برای اطمینان بیشتر بهتر است تاریخ را با روش های فیزیکی بررسی تازه بودن ترکیب کنید، چون تاریخ تنها یک راهنمای کلی است و به شرایط نگهداری بستگی دارد.